Menighedsfakultetet lever i bedste velgående

De to bibelnære teologiske bacheloruddannelser lever i bedste velgående og vil fortsat gøre det fremover, skriver Carsten Vang og Jørn Henrik Olsen

Menighedsfakultetets bacheloruddannelse er ikke lukningstruet, skriver Carsten Vang og Jørn Henrik Olsen
Menighedsfakultetets bacheloruddannelse er ikke lukningstruet, skriver Carsten Vang og Jørn Henrik Olsen. Foto: colourbox.com.

University of Wales' beslutning om at opsige samarbejdet med Menighedsfakultetet fra 2015 får ingen betydning for de nuværende studerende eller for dem, som bliver optaget på uddannelsen til september 2011.

LÆS OGSÅ: Fokus på fornyelse

Kristeligt Dagblad har mandag den 18. juli 2011 en artikel om Menighedsfakultetets og Dansk Bibel-Instituts bacheloruddannelser under overskriften Bibeltro uddannelser er truet af lukning.

Det er ikke tilfældet!

De to bibelnære teologiske bacheloruddannelser lever i bedste velgående og eksisterer fortsat, når den nuværende aftale med University of Wales udløber i juli 2015.

LÆS OGSÅ: Et stærkt overdrevet dødsrygte

Baggrunden er, at University of Wales har besluttet, at det på længere sigt kun vil akkreditere uddannelser, som udbydes på engelsk og visse andre hovedsprog så som tysk, arabisk og mandarin. Det handler om en ændring i universitetets sprogpolitik.

Det er en generel beslutning, som ledelsen på University of Wales har taget. Den har intet at gøre med den måde, som Menighedsfakultet administrerer sin uddannelse på. Vi kan næsten sige tværtimod, fordi en britisk femårsevaluering foretaget af et uafhængigt ekspertpanel sidste sommer gav stor ros til uddannelsens niveau, administration og så videre. Mange institutioner i Europa bliver berørt af universitetets nye sprogpolitik ligesom os. Der råder også en generel opbrudssituation inden for britiske universiteter på hele dette felt.

Konkret indebærer det, at akkrediteringsaftalen vil udløbe i sommeren 2015. Den talsmand, som Kristeligt Dagblad har talt med på University of Wales, er ikke tilstrækkeligt informeret om universitetets aftaler med Menighedsfakultetet og Dansk Bibel-Institut. Som følge af den meget positive evaluering af uddannelsen fik Menighedsfakultetet bevilget en forlængelse af aftalen frem til 2015.

LÆS OGSÅ: Bibeltro uddannelser er truet af lukning

Det skal understreges, at denne ændring i sprogpolitikken ingen følger får for de studerende, som nu læser på bacheloruddannelsen eller for dem, der optages til 1. september 2011. Deres uddannelse vil fungere fuldstændig efter den gældende aftale med Wales. Der sker ingen ændringer i regelsæt, eksamensordning eller studium.

GENNEM FLERE ÅR har der fra Menighedsfakultetets side været foretaget sonderinger om mere langsigtede akkrediterings- og samarbejdsaftaler. Det er der ikke noget nyt i. I sagens natur kan vi ikke oplyse noget herom, så længe disse sonderinger foregår. Både forskellige nationale og internationale muligheder og spørgsmål undersøges, hvad fremtidens akkrediteringsaftaler angår.

Det afgørende er dog, at Menighedsfakultetets bacheloruddannelse på ingen måde er lukningstruet, fordi den eksisterende aftale med University of Wales udløber om fire år. Naturligvis ikke.

Dansk lovgivning udelukker desværre her og nu, at private akademiske uddannelsesinstitutioner i Danmark kan opnå dansk akkreditering. Til stor skade for den løbende udvikling af den videnskabelige teologi i Danmark. Fremtiden vil måske ændre på dette.

Carsten Vang er studieleder og lektor i Gammel Testamente på Menighedsfakultetet, og Jørn Henrik Olsen er ph.d. og fakultetsleder på Menighedsfakultetet i Aarhus

Redaktionen svarer
Kristeligt Dagblad skrev i en artikel mandag den 18. juli, at uddannelserne er truet af lukning, når aftalen med University of Wales udløber i 2015. Vi skrev tillige, at de nuværende studerende kan færdiggøre deres studier og dimittere med en grad fra universitetet. Vi skrev desuden, at der hos såvel Dansk Bibel-Institut som Menighedsfakultetet arbejdes med at få langsigtede løsninger på plads for perioden efter 2015. Disse sonderinger har endnu ikke ført til noget konkret resultat, hvilket også fremgår af de to kritiske debatindlæg her på siden, og derfor fastholder Kristeligt Dagblad hovedbudskabet i artiklen.

LÆS OGSÅ: Lukningstruede uddannelser kan kæmpe i årevis for ny aftale

LÆS OGSÅ: Debat: Et stærkt overdrevet dødsrygte

LÆS OGSÅ: Kampen for en kernekonservativ teologiuddannelse

LÆS OGSÅ: Bibeltro uddannelser truet af lukning

LÆS OGSÅ: Debat: Fokus på fornyelse

LÆS OGSÅ
: Kronik: Hvad gør Menighedsfakultetet og Dansk Bibel-Institut nu?