Terrorist trækker på kirkens korstog

Anders Behring Breivik trækker på teologi fra middelalderens korstoge, hvor islam blev betragtet som inkarnationen af det onde. Det vurderer flere på baggrund af det manifest, som den terrorsigtede skrev forud for massakren fredag.

Anders Breivik trækker på den middelalderlige korstogs-teologi.
Anders Breivik trækker på den middelalderlige korstogs-teologi. Foto: .

Breivik lod sig inspirerere af middelalderens korstoge

Anders Behring Breivik, som står bag drabene på 77 mennesker, trækker på teologi fra middelalderens korstoge, hvor islam blev betragtet som inkarnationen af det onde.

Det vurderer flere på baggrund af det manifest, som den terrorsigtede skrev forud for massakren fredag.

"Man kan forestille sig, at han er drevet af den tanke, at han ved bedre; at han har fundet sandheden, og at alle, der er imod ham, er det rene djævelskab. Det er den opfattelse, han finder hos tempelridderne i middelalderen. Islam blev set på som inkarnationen af det onde, og derfor var det ikke mennesker eller børn, man slog ihjel, men selve det onde," siger Ph.d. Kurt Villads Jensen, som netop har skrevet disputats om korstog og korstogsteologi.

"Tanken i denne middelalderteologi var, at hvis man ikke fjernede islam, ville muslimerne rende Europa over ende og skabe undergang og udslettelse. Og helt afgørende i denne teologi er, at en tempelherre altid vinder i krig. For enten slår man muslimer ihjel og har dermed gjort noget godt, eller også dør man selv i en højere sags tjeneste og kommer dermed i himlen. Det kan være denne tankegang, der har motiveret ham," siger Kurt Villads Jensen.

Biskop i Viborg Stift Karsten Nissen tilføjer: "Han anser sig som moderne tempelridder og betjener sig af den afstumpede tankegang, at det er det onde, man slog ihjel og ikke mennesker. De unge socialdemokrater, som han myrdede opfattes som kættere, idet de ikke bekæmper islam. Han har skabt sig et univers ud fra middelalderens korstoge og benytter sig af samme retorik, nemlig at islam skal fjernes fra Europa. Det er den tunge og uhyggelige bagage i kristendommens historie, han trækker på."