Stort pres på frivillige tilbud til unge mødre

Det er en god investering at bruge penge på de helt unge mødre, men kun de færreste steder i landet får de unge kvinder behovet for støtte dækket. Socialministeren på vej med nyt initiativ

Røde Kors i Slagelse har 10 unge mødre på venteliste til gruppen, hvor modne kvinder hjælper de unge med at klare hverdagen.
Røde Kors i Slagelse har 10 unge mødre på venteliste til gruppen, hvor modne kvinder hjælper de unge med at klare hverdagen. Foto: Søren Staal.

De helt unge mødre har et kæmpe behov for hjælp og støtte i hverdagen, som ikke bliver dækket af de offentlige tilbud. Det oplever Slagelse Røde Kors, der har stiftet en frivillig mødregruppe, hvor modne kvinder støtter unge sårbare mødre i at klare hverdagen.

Vi kan have 16 unge mødre i gruppen, og vi har fyldt op i øjeblikket, men der er 10 på venteliste. Og når der er så mange, som har brug for vores tilbud bare her i Slagelse, må der være et enormt behov på landsplan, siger Annie Toft, der er aktivitetsleder i Unge Mødre i Slagelse Røde Kors.

LÆS OGSÅ: Ældre kvinder hjælper unge mødre

Hvert år bliver cirka 1000 teenagepiger her i landet mødre, og statistikken viser, at cirka 8000 af de kvinder, der fødte et barn i 2010, var under 25 år.

Man behøver ikke være en dårlig mor, bare fordi man er ung, men det er veldokumenteret, at mange af de helt unge mødre er i risikozonen, når det gælder sociale problemer og arbejdsløshed, og mange af dem får heller ingen uddannelse.

De har brug for både professionel støtte og for den mere almenmenneskelige opbakning, som de frivillige kan tilbyde.

Socialminister Benedikte Kiær (K) offentliggør i denne uge planer for et nyt initiativ, der skal hjælpe unge, sårbare mødre, og på torsdag kommer ministeren på besøg hos Unge Mødre i Slagelse Røde Kors.

Aktivitetsleder Annie Toft håber, at opmærksomheden kan kaste penge af sig, for gruppen har brug for mere plads og bedre lokaler.

Sidste år viste beregninger foretaget af Centre for Economic and Business Research for Mødrehjælpen, at hver gang der investeres en krone i forebyggende social støtte og familierådgivning for unge mødre, sparer det offentlige fem kroner på anbringelser, mindre kriminalitet og lavere udgifter til kontanthjælp.

Den frivillige indsats er virkelig vigtig i den sammenhæng, men frivillighed gør det ikke alene. Der skal også en professionel indsats til, hvis det skal lykkes at hjælpe de unge mødre til at få uddannelse og fodfæste på arbejdsmarkedet, påpeger Mødrehjælpens direktør, Mads Roke Clausen.

Mødrehjælpen kombinerer frivillig og professionel hjælp til unge mødre i for eksempel projektet I GANG, men organisationen har ikke et tæt netværk af potentielle frivillige over hele landet.

Det har Røde Kors derimod, og derfor kan frivillige mødregrupper som den i Slagelse blive et meget værdifuldt supplement til Mødrehjælpens indsats og de offentlige tilbud, vurderer udviklingskonsulent i Røde Kors Christina Rasmussen.

Vi håber at kunne udbrede modellen fra Slagelse til hele landet, og vores afdelinger i København og Vejle er på vej med tilsvarende initiativer, siger hun.

seniorliv@k.dk

seniorliv side 8