Kirkepersonale tvinges til at medvirke ved vielser af homoseksuelle

MED AFSTEMNING Mens præster kan nægte at vie homoseksuelle par, skal kirkens øvrige personale deltage uanset overbevisning. Hverken interesseorganisationer eller Kirkeministeriet vil ændre på den praksis

homoseksualitet,
Homoseksualitet, .

Kirketjener Finn Buhl tilhører ikke kirkens højrefløj. Alligevel er han imod homoseksuelle vielser i folkekirken, og derfor ønsker han ikke at tage del i sådanne i Eliaskirken på Vesterbro i København, hvor han er tilknyttet.

Hvis man som jeg vil fritages, slås man hurtigt i hartkorn med kirkens højrefløj. Det ønsker jeg ikke, men jeg er modstander af, at kirken vier homoseksuelle, fordi det er at gøre nar ad homoseksuelle. Rent teologisk er et partnerskab ikke det samme som et ægteskab, for et ægteskab er kendetegnet ved at gøre sig mangfoldigt i verden. Det kan homoseksuelle ganske enkelt ikke, siger han.

LÆS OGSÅ: Kirkeminister klar til homoseksuelle vielser

Men Finn Buhl kan ikke fritages fra kirkelige vielser af homoseksuelle. Og det kommer han heller ikke til. For hverken Danmarks Kirketjenerforening eller Danmarks Kordegneforening vil arbejde for en fritagelsesordning for deres medlemmer i stil med den fritagelse, som præster kommer til at kunne gøre krav på.

Vores holdning er, at vi som kirkefunktionærer ikke skal kunne fravælge. Vi skal ikke tage stilling til rigtigt og forkert, for vi har ikke det teologiske ansvar. Vi har jo heller ikke ligesom præsterne mulighed for at sige nej til vielser af fraskilte, og det vil være et skråplan, hvis vi skal kunne fritages for en hel masse, siger Helene Devantié, formand i Danmarks Kirketjenerforening.

Debatten om fritagelse er opstået i kølvandet på det forslag, som kirkeminister Per Stig Møller (K) i tirsdags fremsatte i Kristeligt Dagblad. Et forslag, der åbner for homoseksuelle vielser i folkekirken. Og ved de vielser får kirkens funktionærpersonale ingen mulighed for fritagelse, fastslår Jørgen Engmark, informationschef i Kirkeministeriet:

Stort set alle er enige om, at der skal være en fritagelsesmulighed for præster, men der er ikke taget stilling til kirkens øvrige personale. I høringen om folkekirken og registreret partnerskab var der ikke opbakning til, at kirkefunktionærer skal kunne fritages.

Det vil heller ikke Danmarks Kordegneforening forsøge at påvirke.

Vores holdning er, at hvis præsten siger ja til en homoseksuel vielse, følger vi selvfølgelig præsten. Hvis en del af personalet ikke ønsker at medvirke, tror vi på, at det kan løses det enkelte sted, siger formand Torben Palm.

I marts kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at en række troende homoseksuelle slet ikke ønsker en kirkelig vielse, fordi de vil signalere, at et homoseksuelt registreret partnerskab ikke er det samme som et ægteskab. Det er dét argument, kirketjener Finn Buhl bygger videre på:

Jeg går ind for, at alle skal behandles på fuldstændig lige fod rent juridisk, men man skal kalde tingene, hvad de er. Jeg bakker på ingen måde op om kirkens højrefløj, men et registreret partnerskab hører til på rådhuset.

gehlert@k.dk

DEBAT SIDE 19