Forskere overdriver indvandrernes religiøsitet

Danskerne tror, at muslimske indvandrere er langt mere religiøse, end de faktisk er. Det er forskernes skyld, siger RUC-professor

Danske forskere gør mere ud af indvandreres tro, end de bør, mener forsker.
Danske forskere gør mere ud af indvandreres tro, end de bør, mener forsker. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Danske forskere fokuserer alt for meget på religion, når de undersøger indvandrernes hverdag. Det samme gør medierne, og det betyder, at mange danskere overser, at indvandrerne ikke kun er religiøse, men også ingeniører, konservative eller forældre, skriver Videnskab.dk.

Læs også: Nydanskere bliver mindre religiøse

"Mange af os 'islam-forskere har en religionsvidenskabelig baggrund. Så vi synes, at religion er spændende. Derfor kommer vi til at se efter religion og fokuserer på den i stedet for at se indvandrernes og muslimernes ikke-religiøse sider. Når vi så udtaler os til medierne om vores forskning, følger den skævhed med," siger professor Garbi Schmidt fra Institut for Kultur og Identitet på RUC til Videnskab.dk.

Professorens egen forskning og andre skandinaviske forskeres studier viser imidlertid, at religion langtfra altid spiller en stor rolle for muslimer her i landet. Hun konstaterer, at visse grupper er meget religiøse, men at mange indvandrere har fået nok af kun at blive opfattet som muslimer.

LÆS OGSÅ: Det multireligiøse samfund fordrer mere dialog

Det har sin naturlige forklaring, at det religiøse perspektiv bliver overrepræsenteret i såvel medierne som indvandrerforskningen. Ifølge Garbi Schmidt bliver religionen meget let tydelig, fordi forskere og medier går til de muslimske organisationer som Muslimernes Fællesråd og Islamisk Trossamfund, når de skal interviewe en indvandrer frem for at gå ned på cafeen.

"På den måde kommer der atter en betoning af det religiøse, som i nogle tilfælde kan give mening, i andre end skævvridning," siger hun.

Den skævhed betyder også, at indvandrere bliver trætte af at udtale sig til medierne og forskerne, fordi de hele tiden bliver udspurgt om deres religion. De risikerer nemlig også at blive udsat for kritik fra deres egne miljøer.

Garbi Schmidt mener dog, at der en ændring på vej i forskernes indstilling til islam og indvandrere. For at få et mere nuanceret billede er det også nødvendigt at fokusere på f.eks. ungdomskultur, uddannelse og politik.

"I dansk og skandinavisk forskning har vi i mange år kigget på tørklæder, moskeer og ritualer. Men nu begynder der at komme fokus på de ikke-organiserede muslimer. Det er nyttigt at få hele spektret med. Selvfølgelig betyder religion noget for mange mennesker. Men der er også rigtig mange, for hvem den ikke er så vigtig," siger hun til Videnskab.dk.