Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Irakerne drømmer igen om viden til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Irakerne drømmer igen om viden


Omar al-Janabi er 27 år og medicinstuderende. Han drømmer om at rejse til udlandet for at få adgang til bedre uddannelse og de nyeste medicinske metoder, som han ikke kan få ved universitetet eller på hospitalerne i Bagdad, hvor han bor. –

- Anna Klitgaard.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Engang havde Irak et af Mellemøstens bedste uddannelsessystemer. Efter flere år med krig, sanktioner, borgerkrig og invasioner er niveauet dog dalet betydeligt, og fra nord til syd står landet over for store udfordringer

Engang var Iraks uddannelsessystem misundelsesværdigt. Frem til midten af 1980’erne kunne landet bryste sig af flest unge med universitetsgrad pr. indbygger i den arabiske verden, og al skolegang fra 1. klasse til og med universitetet var betalt af staten.

I dag betaler staten fortsat, men standarden er faldet i de mere end to årtier, der er gået med krige, sanktioner, borgerkrige og invasioner. Og det samme er håbet for de unge, for det er dem, som er født under uroen, der lige nu betaler den største pris.

Omar al-Janabi er en af dem. Han er 27 år og bor i hovedstaden Bagdad med sin familie. De seneste seks år har han studeret medicin, og han drømmer om et liv som dygtig operationslæge. Irak har brug for folk som ham, for de fleste kvalificerede læger flygtede, mens de kunne, så landets hospitaler fungerer i dag dårligt. Det samme gør medicinuddannelsen. For ikke nok med at lægerne rejste, det samme gjorde underviserne, forklarer Omar al-Janabi.

”For at jeg kan blive rigtig god, er jeg nødt til at studere i udlandet. I Irak har vi ikke adgang til den nyeste medicin og vi bruger ikke de bedste og mest moderne operationsmetoder, så jeg kan ikke blive fuldt kvalificeret ved at blive her,” siger Omar al-Janabi.

Annonce
Han siger, at han higer efter viden ligesom resten af den generation af unge, der på grund de politiske omstændigheder og landets urolige situation blev snydt for en ordentlig start på livet.

Manglen på dygtige undervisere er ikke kun et problem på landets universiteter, men også i folkeskolen. Najat Abdulraman bor i Sulaymaniyah i det kurdiske område i det nordlige Irak, og hun har undervist de ældste klasser i samfundsfag, historie og geografi i 12 år indtil 2006, hvor hun gik på pension. I de år så hun, hvor meget skolen og eleverne led under manglen på kvalificerede lærere og undervisningsmateriale.

I det kurdiske område fik man nemlig allerede i 1991 delvis autonomi fra resten af Irak. Det betød, at skolebøgerne blev skrevet om ad flere omgange, og at ansættelsesvilkårene forandrede sig, fortæller hun fra hjemmet i udkanten af Sulaymaniyah.

”Her i regionen var og er der to partier, som sidder på magten. For at blive lærer var det på et tidspunkt mere vigtigt at tilhøre det rigtige parti frem for at have de rigtige kvalifikationer. Samtidig blev vores undervisningsmateriale hele tiden omskrevet, så vi skulle starte på nyt pensum igen og igen,” siger hun.

Najat Abdulraman kæmpede selv i mange år for at blive lærer. Allerede i 1965 blev hun som en af de første kvindelige undervisere færdig på universitetet i Bagdad, men hun kunne i modsætning til mange af sine mandlige medstuderende ikke finde arbejde. For der var to problemer, husker hun i dag. Et var hendes køn, det andet var mere alvorligt: Hun var ikke medlem af Saddam Husseins Baath-parti og ønskede ikke at blive det.

I mange år arbejdede hun derfor som sekretær for at bruge sin uddannelse til noget, men efter 1991 fik hun mulighed for at skifte til lærergerningen, og det nød hun, selvom udfordringerne har været mange.

”Jeg har været ked af at se, hvordan partierne har brugt skolen og lærerne. Det har jo været eleverne, der har betalt prisen, og det er ikke rimeligt. Deres uddannelse i dag er væsentligt ringere end den, jeg selv fik i 1950’erne og 1960’erne, og det kommer til at skade de unge fremover.”

Dog håber Najat Abdulramans datter, Naz Jalal, at fremtidens lærere kan gøre skaden god igen. Hun er fulgt i sin mors fodspor og er i dag gymnasielærer i Sulaymaniyah, og selvom der stadig er stor pladsmangel i klasseværelserne, ingen adgang til internettet eller gode undervisningsmaterialer, er hun optimistisk.

”Lærerne er i dag opsatte på at give eleverne viden. Vi har laboratorier og instrumenter til for eksempel biologi, som jeg underviser i, og med det gør vi det bedste, vi kan. Partierne er også bedre til at lade skolerne selv ansætte de bedst kvalificerede lærere til jobbet – i hvert fald i vores område – så jeg tror på fremtidens uddannelsessystem her,” siger hun.

Omar al-Janabi er dog ikke helt så optimistisk. Længere mod syd i Irak er situationen nemlig væsentligt anderledes end i nord, for her er volden stadig en del af dagligdagen, og lærerne bliver ikke flere eller bedre, føler han. I forvejen kæmper han med operationsgange, hvor strømmen ofte går, medicinen er for gammel, når den ankommer til hospitalet, og sundhedspersonalet ofte bliver udsat for terrorangreb under deres arbejde. Flere hundrede er i de seneste år blevet dræbt, og den usikkerhed er med til at få den unge læges ambitioner om at opleve et par års studier i udlandet til at øges.

”Mit studieforløb har været afbrudt af den amerikanske invasion, af uro og vold. Derudover har mine lærere enten ikke været der eller ikke været gode nok. Så jeg føler, at jeg må ud af Irak for at få en bedre uddannelse og noget mere erfaring. Det er vigtigt for mig at kunne tilbyde patienterne de bedste behandlingsmetoder, men dem lærer jeg ikke her, så min drøm er at studere i udlandet i nogle år,” siger han.

Den drøm er svær at få til at gå i opfyldelse. Selv indrejse i nabolandene kræver et visum, og ofte kan irakere ikke få adgang til den grønne zone i Bagdad, hvor ambassaderne ligger. Omar al-Janabi har derfor ad flere omgange søgt visum til Jordan få at få en mulighed for at aflevere en ansøgning til den canadiske ambassade og læreanstalter dér, men endnu er det kun blevet til afslag.

”Hele min familie er veluddannet, min mor atomfysiker, mine brødre og min søster fysikere og læger. Jeg vil gerne følge i deres fodspor og få en god uddannelse, men i Irak er det ikke muligt. Uddannelsessystemet er simpelthen for nedslidt, og der er mistet for mange menneskelige ressourcer i de seneste årtier til, at det fungerer så godt som tidligere,” siger han.

Endnu en hindring for såvel Omar al-Janabi som for uddannelsessystemet viser sig dog i disse år. Najat Abdulraman så det i slutningen af sin karriere, og det er ved at underminere det engang så stolte system, siger hun. Rundt om i landet er flere private skoler og højere læreanstalter nemlig begyndt at dukke op, men i modsætning til resten af verden, hvor de normalt tilbyder en bedre undervisning end de offentlige, kan man her købe sig til et eksamensbevis, siger hun.

”Nogle elever er dovne og er sjældent til stede, men med en blanding af kontakter og kontanter får de alligevel et bevis. Hvis de begynder at bruge dem ude omkring i verden, bliver det et problem, for de kan jo ikke det, der står på papiret. Det vil skade mulighederne for andre unge og er et af de problemer, som vi ud over den ringere undervisning må tackle i fremtiden,” siger hun.

udland@k.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​