Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Salafister vækker bekymring til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Salafister vækker bekymring

Salafismen er mest udbredt i Mellemøsten, men vinder stigende tilslutning i flere lande. Her overværer tildækkede kvinder en tale af den tyske salafistiske prædikant Pierre Vogel i Dietzenbach i Tyskland tidligere på året. – foto: Boris Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

salafisme

Udtrykket dækker over en ortodoks og fundamentalistisk sunni-muslimsk retning, der fremhæver...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

En ny rapport beskriver et ungdomsmiljø, der kredser om den muslimske fundamentalistiske retning salafisme. Forsker maner til sindsro, mens integrationskonsulenter mener, man skal være opmærksom

Under det seneste folketingsvalg berettede flere medier om unge mænd i lange kjortler, der ved valgsteder opfordrede muslimske vælgere til ikke at stemme.

Ud fra den konservative muslimske retning salafisme anser de demokrati for at være i strid med islam, og nu har to forskere i en rapport til det tidligere integrationsministerium kortlagt det såkaldte salafistiske miljø med udgangspunkt i gruppen Tawhêdforum i København.

LÆS OGSÅ:
Fundamentalismen er hoppet af til Vesten

Selvstændig socialkonsulent og cand.pæd. Ahmet Demir, der arbejder med integration, oplever ikke en større tilknytning til de salafistiske miljøer. Og rapporten anslår, at den løst organiserede gruppe Tawhêdforum har et begrænset antal medlemmer på omkring 50 personer, der udgør kernen, mens måske et par hundreder er løst tilknyttet gruppens aktiviteter, der indebærer sociale arrangementer og religiøs undervisning.

Alligevel mener han, at man skal være opmærksom på radikalisering i al almindelighed, men at det skal foregå i lokal kontakt med de unge – ikke ved storstilede kampagner og undersøgelser, som flere politikere har lagt op til.

Annonce
”Frygt kan lamme og skabe panik, så man skal passe på med at overreagere. I øvrigt skal man tænke på, at ekstremisterne netop vil have opmærksomhed i medierne,” siger han.

Integrationskonsulent Fahmy Almajid er ikke helt enig i den udlægning, da han faktisk oplever en svagt stigende interesse for de salafistiske miljøer. Men han mener, at det er opdelingen i ”dem og os”, man skal arbejde med.

”De unge føler sig generelt ikke accepterede i det danske samfund, har ikke rigtig rødder andetsteds og er derfor meget nemme ofre for rekruttering til de salafistiske grupperinger,” siger han og fortsætter:

”Vi har i for høj grad skudt skylden på de unge, mens vi i stedet skulle se på vores tilgang til dem, vi ikke engang vil kalde danskere, men 3. generationsindvandrere eller andet. Vi må ændre vores stammementalitet, for man kan altså godt være dansker, selvom man hedder Muhammed og har sort hår.”

Man skal passe på med at piske en stemning op, mener dr.phil. og islamforsker ved Københavns Universitet Jørgen Bæk Simonsen, der har været med som rådgiver under udarbejdelsen af rapporten. Han mener ikke, der er flere tilhængere af salafismen i dag end for eksempelvis fem år siden.

”De involverede er mest interesserede i, hvor lang en kjortel skal være og andre normative diskussioner.

At de er imod demokrati og går på gaden og prædiker det, kan man da godt kalde et radikalt synspunkt, men det er mest af alt et udtryk for konservativisme,” siger han og henviser til, at salafisterne mener, at man som rettroende muslim bør leve præcis som på profeten Muhammeds tid.

”Men vi kan altså trygt overlade til dem at diskutere og definere, hvad islam er. Det interessante er nærmere, at deres synspunkter kraftigt bliver imødegået af langt flere demokratiske muslimer, som vi så det under valgkampen,” siger Bæk Simonsen.

Rapporten har fået flere politikere til at kræve handling, og Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, har kaldt social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) i samråd, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Karen Hækkerup har som tidligere omtalt i Kristeligt Dagblad planlagt en kortlægning af flere typer af ekstremistiske miljøer.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 4. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​