Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen FN-rapport skærper debat om abort og prævention til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FN-rapport skærper debat om abort og prævention

FN's særlige rapportør for sundhed fastslår, at forbud mod prævention og abort er i strid med menneskerettighederne. Vatikanet kræver hensyn til det ufødte barn foto: Colourbox.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

FN’s særlige rapportør for sundhed fastslår, at forbud mod prævention og abort er i strid med menneskerettighederne. Vatikanet kræver hensyn til det ufødte barn

Beatrice Wajku var 14 år, da hun døde af en infektion i underlivet efter en abort hos en lokal kvaksalver i Nairobi i Kenya. Abort er ulovlig i Kenya, men Beatrice så ingen anden løsning end at få fjernet fostret. Hun skulle i forvejen forsørge en syg mor, fire yngre søskende og to niecer, fortæller Luisa Cabal, direktør i det amerikanske Center for Reprodutive Rettigheder, der også har kontor i Kenya.

Det er skæbner som Beatrice Wajkus, der får FN’s særlige rapportør for sundhed, den indiske højesteretsadvokat Anand Grover, til at konkludere i en ny rapport, at forbud mod prævention og abort strider mod menneskerettighederne og bør ophæves der, hvor de eksisterer. Fordi, som han argumenterer, forbud mod abort og prævention hindrer kvinderne i selv at bestemme over deres krop, selvom det ofte får fatale følger, når piger og kvinder ikke har adgang til prævention og sikker abort. Ifølge rapporten er usikre aborter således årsag til næsten 13 procent af alle dødsfald blandt gravide, hovedsageligt i u-landene. Dertil kommer, at omkring fem millioner piger og kvinder får kortere eller længerevarende skader på deres helbred efter en usikker abort.

LÆS OGSÅ: 10 vigtigste ting at vide om abort

En lang række menneskerettighedsorganisationer og kvindeorganisationer over hele verden har taget varmt mod Anand Grovers rapport, som bliver kaldt en ”milepæl” og ”skelsættende” i kampen for at sikre kvinders sundhed og selvbestemmelse. De peger på, at rapporten kan være en vigtig løftestang i diskussionen med de lande, der holder fast ved at forbyde abort og fri adgang til prævention.

Annonce
At dømme efter de umiddelbare reaktioner fra en række af de lande, hvor abort er forbudt, blandt andet Chile, Nicaragua og Uganda, har man dog ikke tænkt sig at rette ind efter den særlige rapportørs opfordring til at sikre fri og sikker adgang til abort. Efter landenes mening bør der ikke kun tages hensyn til kvinden, men også til de ufødte børns ret til liv.

LÆS OGSÅ: Etisk råd kræver, at fostre bliver behandlet værdigt

Ifølge nyhedssiden LifeNews.com, som formidler nyheder af betydning for abortmodstandere, pointerer Vatikanet, at international lovgivning ikke indeholder nogen ret til abort, og at Anand Grover glemmer at tage højde for de konventioner, der beskytter den iboende værdi og værdighed af både fødte og ufødte individer.

Margrethe Silberschmidt er lektor ved Københavns Universitet, hvor hun forsker i kvinder, graviditet og fødsler, især i Afrika. Hun peger på, at selvom rapporten i bund og grund gentager, hvad der allerede blev vedtaget af FN ved befolkningskonferencen i Kairo i 1994: at kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop og bør have adgang til sikre graviditeter og fødsler, så markerer den også en skærpelse af debatten.
QUIZ: Hvad ved du om abort?

”Koblingen mellem abort og menneskerettigheder er mere åbenlys, end den har været længe. De senere år har der kun været talt om ’reproduktiv sundhed’, mens det med, at det var en rettighed, har været gemt væk. På den måde er rapporten en bevægelse på vej tilbage til Kairo,” siger Margrethe Silberschmidt.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 2. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 3. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

 5. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 6. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​