Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Miljøet kan bremse kampen mod fattigdom til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøet kan bremse kampen mod fattigdom

Det lader sig ikke gøre at bekæmpe fattigdom og ulighed uden at tage hensyn til miljøet. Det fastslår FN's udviklingsprogram, UNDP, i sin årlige rapport om den menneskelige udvikling. foto: Antonio Lacerda/Scanpix Denmark

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Det lader sig ikke gøre at bekæmpe fattigdom og ulighed uden at tage hensyn til miljøet. Det fastslår FN’s udviklingsprogram, UNDP, i sin årlige rapport om den menneskelige udvikling

Til næste år er det 20 år siden, at verdens stats- og regeringsledere holdt det efterhånden legedariske ”Rio-topmøde” i Rio de Janeiro, Brasilien, hvor sammenhængen mellen fattigdom og miljø for første gang blev understreget. Udviklingen skulle være bæredygtig af hensyn til både de fattigste, de kommende generationer og miljøet, var konklusionen. Det var også på det topmøde, at verdens ledere lovede hinanden at give 0,7 procent af deres bruttonationalprodukt i udviklingsbistand.

LÆS OGSÅ: Vækst skal starte hos de fattige

Det sidste løfte mangler stadig at blive opfyldt. Det gør målsætningen om en bæredygtig udvikling også. Begge dele til stor bekymring for FN’s udviklingsprogram, UNDP, som har dedikeret årets rapport om den menneskelige udvikling, ”Human Development Report 2011”, til sammenhængen mellem bæredygtighed og social retfærdighed. Rapportens pointe er, at de seneste 40 års vækst og udvikling i høj grad er sket ved at trække veksler på miljøet – veksler, som det i stigende grad er verdens fattigste, der skal indfri. UNDP fremhæver, at alle de positive fremskridt, der er sket indtil nu – fra 1970 til 2010 har den dårligst udviklede fjerdedel af landene for eksempel opnået en forbedring på 82 procent af deres almene levevilkår – er i fare for at gå i stå på grund af miljø-ødelæggelser.

”Verden har ikke lært meget siden Rio. Der er sket fremskridt på nogle få områder, blandt andet bevarelsen af skov, men vi savner desperat handling på energiområdet. Det vil tage årevis og koste billioner (million millioner, red.) af kroner, før vi får den nødvendige grønne omstilling. Ødelæggelserne er enorme, og udfordringerne kolossale,” sagde Helen Clark, UNDP’s chef, da hun i går var i København for at deltage i den globale præsentation af rapporten sammen med blandt andre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Annonce
Det er især klimaforandringerne, der udgør en risiko for verdens fattigste, fordi det er dem, der har dårligt råd til at beskytte sig mod de mere ekstrene vejrforhold, uanset om det gælder deres landbrugsjord, boliger eller sundhed. I Afrika syd for Sahara er udviklingen i indkomst, sundhed og uddannelse ellers så positiv i øjeblikket, at den, hvis den fortsætter uændret, vil stige med 44 procent frem mod 2050 og bringe de fleste af landene på niveau med mellem- og højindkomstlande. Men, advarer UNDP, denne lovende fremgang er truet af miljømæssige udfordringer som netop klimaforandringer, forurenet vand og luft i en grad, der kan bremse den forventede udvikling med 12 procent.

Statminister Helle Thorning-Schmidt understregede da også behovet for en grøn vækst i sin kommentar.

”Hvis vi vil afskaffe verdens fattigdom og imødegå en voksende økonomisk ulighed, har vi brug for mere åbne og robuste vækstformer. Vi må give folk adgang til både at bidrage til vækst og drage fordel af den,” sagde hun.

FN holder i juni næste år igen topmøde i Rio de Janeiro. Til den tid er Danmark stadig formand for EU og optaget af at bruge topmødet til at sætte nye bæredygtige mål,” sagde Helle Thorning-Schmidt.

”Rio+20 er en anledning til at minde os alle om, at høj vækst kan gå hånd i hånd med bæredygtige hensyn.”

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 3. Kirkemusiker og lovsangsleder

  Bethlehemskirken

  Oprettet den: 25-03-2014

 4. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 5. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​