Vært på Radio24syv: ”Den skide jødelobby”

MED AFSTEMNING Højprofileret vært talte i sit program på Radio24syv om den skide jødelobby. Ifølge den nye radiostations direktør skal der være plads til et vist frisprog

Michael Jeppesen, journalist, anmelder
Michael Jeppesen, journalist, anmelder. Foto: Sigrid Nygaard.

Den nye radiostation Radio24syv markedsfører sig på, at markante værter siger deres uforbeholdne mening. Nu er en af dem, Michael Jeppesen, kommet i modvind efter at have brugt formuleringen den skide jødelobby.

Udtalelsen faldt i første udgave af Jeppesens program Top 182 den 4. november, og han nåede at beklage den, inden den to timer lange udsendelse var slut.

LÆS OGSÅ: Jetsetter laver radio om livets store spørgsmål

Ikke desto mindre har den affødt kritik på programmets facebook-side på internet. Synes I selv, det er god radio at bruge udtryk som den skide jødelobby i USA, spørger en debattør, og andre anklager Jeppesen for antisemitisme.

På Radio24syv betoner administrerende direktør Jørgen Ramskov, at han ikke selv ville have valgt den sprogbrug.

Michael Jeppesen er rekrutteret til at tale om sine egne sympatier og værdier og gå i clinch og dialog om dem. I udsendelsen lægger han ikke skjul på, at han sympatiserer med palæstinenserne i deres konflikt med Israel. Men at gøre det til en sag om antisemitisme, fordi han kommer til at bruge ordet skide, vil være langt ude. Kritik af Israel er ikke antisemitisme, og Jeppesen refererer kun til den politiske jødiske lobby, siger Jørgen Ramskov.

Ifølge Uffe Østergård, professor i historie ved CBS Handelshøjskolen i København og tidligere direktør for Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier, er der en tilbøjelighed til, at enhver kritik af Israel udlægges som antisemitisme.

Man skal være varsom med sprogbrugen på begge sider. Det er ikke illegitimt at kritisere den jødiske lobby, men radioværtens ordvalg er ikke klogt. Til gengæld er det også uheldigt, hvis enhver kritik straks får jøder til at trække antisemitisme-kortet, siger han.

Om Michael Jeppesens sprogbrug overtræder Radio24syvs etiske retningslinjer er uklart, for dem har radiostationen, der gik i luften den 1. november, endnu ikke formuleret. Jørgen Ramskov håber dog at have dem klar i næste uge:

LÆS OGSÅ: De ringer - og vi snakker om os selv

Vi skal selvfølgelig have nogle etiske retningslinjer, som sikrer, at vores programmer ikke rummer ærekrænkende, injurierende, racistiske eller homofobiske udtalelser. Men samtidig skal vi være så large, at vi kan være en taleradio, hvor der er et vist frisprog.