Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Homoseksuelles kamp for ligestilling er slut til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Homoseksuelles kamp for ligestilling er slut

Er kampen for homoseksuelles ligestilling slut? foto: Skovdal & Skovdal/Scanpix Denmark

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Med udsigten til kirkelig vielse har homoseksuelle sejret på alle væsentlige punkter, siger forsker. Også de homoseksuelles forening, LGBT, føler, de er i mål, men andre homoseksuelle mener, det er den helt forkerte kamp

Hvis en ny ægteskabslov sikrer homoseksuelle retten til at blive viet i en kirke, betyder det, at homoseksuelles 63 år lange kamp for at opnå de samme rettigheder som heteroseksuelle er tilendebragt.

Det siger historikeren Peter Edelberg fra Københavns Universitet, som i næste uge forsvarer ph.d.-afhandlingen ”Storbyen trækker – homoseksualitet, prostitution og pornografi i Danmark 1945-76”.

LÆS OGSÅ: Kirken Højrefløj: Folketinget sætter sig på folkekirken

”Først skal det påtænkte lovforslag igennem Folketinget, og derefter skal biskopperne fastlægge et ritual. Men hvis det munder ud i et ritual, som vier homoseksuelle på linje med heteroseksuelle, må man sige, at der er opnået fuld ligestilling. Det er højst nogle detaljer om barsel, der er tilbage,” siger Peter Edelberg.

Annonce
Han peger på, at homoseksualitet først blev tilladt med en lov, der trådte i kraft i 1933. Indtil da var sex med en person af samme køn i princippet kriminelt. Også i de følgende år handlede homoseksuelles kamp om at opnå ligestilling i straffeloven, for eksempel i sammenhæng med prostitution. Fra 1948 blev kampen organiseret i en forening, hvis erklærede formål var at sikre homoseksuelle de samme juridiske rettigheder som alle andre.

Landsforeningen af 1948 skiftede siden navn til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske og igen til LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Foreningens kirkepolitiske talsperson, George Hinge, er enig med Peter Edelberg i, at kirkeminister Manu Sareens (R) plan om en ny lov, som udvider begrebet ”ægtefælle” til også at omfatte homoseksuelle, er den sidste afgørende sejr i rettighedskampen.

”Det glæder mig, at kirkeministeren nu kommer med det forslag. Det er noget, vi har arbejdet for i mange år. Og især er det godt, at ordet ’ægtefælle’ bruges, fordi det sender et kraftigt signal om, at homoseksuelle er ligeværdige med heteroseksuelle,” siger han og tilføjer:

”Hvis der bliver lavet en fælles, kønsneutral ægteskabslov, er homoseksuelle rent juridisk ligestillet med heteroseksuelle på de sidste områder omkring børnelovgivning og arv. Så er vi i mål.”

Ikke alle i LGBT-miljøet er dog enige i, at kampen for ligestilling nu skulle være slut. En af dem er dramatikeren Gritt Uldall-Jessen, som er et kendt navn i queer- og homo-kredse. Hun peger blandt andet på en levevilkårsundersøgelse fra 2009, som konstaterede, at særligt de biseksuelle og transkønnede lever et liv med diskrimination, selvmordstanker og generelt dårlige levevilkår.

”Kampen er bestemt ikke slut. Vi skal synliggøre den fortsatte diskrimination, sætte ind mod de mange hadforbrydelser begået mod særligt homoseksuelle og queers og i det hele taget kæmpe for at blive taget mere alvorligt. Alle de helt reelle problemer hjælper kirkebryllupper jo ikke på,” siger hun.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Emil Jennerjahn og hans mor.

windows xp, publiceret d.14/03 13:31 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Homoseksuelles kamp for ligestilling er slut
Jennerjahn ønskede at gifte sig med sin mor. En dag stillede han vandkæmmet og i stadstøjet oppe på Rådhuset, og anmodede om tilladelse til ægteskabet. Borgmesteren afslog. Hvortil Emil svarede: Ærede hr. borgmester. Det er også ligemeget. Vi sover alligevel sammen. Jennerjahn levede hele sit liv i Aalborg og døde ugift i 1965.
Borgmesteren var vel på lovens side, men hvad med ligestillingen og kærligheden ? Bør folketinget ikke lige i en bisætning nævne mødre og sønner,og i ligestillingens navn også fædre og døtre. Og hvad med de søskende der i fællesskab driver mindre virksomheder og bor sammen. Hvad skal der være i vejen for at de kan kræve, at en præst nedkalder guds velsignelse over deres liv. Det må nemt kunne ordnes i samme hug.
Link

sv. Emil Jennerjahn og hans mor

pha, publiceret d.14/03 13:39 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Homoseksuelles kamp for ligestilling er slut
windows xp skriver et yderst begavet og kompetent indlæg - men måske burde vedkommende alligevel have holdt sig til trusse-indlæg.
Under alle omstændigheder har xp glemt at tage den med om, hvorfor man ikke også må gifte sig med sin hund eller gris - det plejer den slags jo at skrive.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 4. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​