Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen ”Det er det eneste rigtige at forbyde omskæringer” til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

”Det er det eneste rigtige at forbyde omskæringer”

11 debattører kræver i et debatindlæg i avisen Dagens Nyheter et forbud mod mandlig omskæring. – foto: Bea Kallos/EPA/Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Mens Sverige har et forbud mod kvindelig omskæring, bliver omskæring af drenge og mænd tilbudt af sundhedsvæsenet. Det er en underkendelse af barnets rettigheder, siger filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö, som sammen med 10 læger, humanister og en tidligere socialminister har startet en diskussion om emnet

Hvert år bliver omkring 3000 drengebørn i Sverige omskåret. I langt de fleste tilfælde sker det på grund af forældrenes jødiske eller muslimske tro. Staten har et totalforbud mod kvindelig omskæring, og det kan give fængselsstraf at medvirke til omskæring af piger eller kvinder, men mandlig omskæring har siden 2001 været tilladt, og det svenske sundhedsvæsen udfører hvert år cirka en tredjedel af landets omskæringer. Resten bliver foretaget af religiøse ledere eller under andre forhold.

LÆS OGSÅ: Antallet af kvindelige omskæringer på vej ned

Regeringen har i et nyt udspil valgt at sætte øget fokus på menneskerettigheder, og det har fået 11 debattører til at skrive et debatindlæg i avisen Dagens Nyheter, hvor de kræver et forbud for også mandlig omskæring. En af underskriverne er professor i praktisk filosofi ved Stockholms universitet og medarbejder på det tværfaglige Center for Sundhedsetik, Torbjörn Tännsjö. Han er også medlem af Socialstyrelsens etiske råd og Karolinska Instituttets etiske råd.

Hvorfor mener du, at Sverige skal forbyde omskæring af drengebørn?

Annonce
Det enkle svar er, at retten til ens egen krop altid må stå over retten til at udøve sin religion. Men desværre er det ikke et enkelt emne, for omskæring er et meget følelsesladet område, som får sindene i kog. Derfor har der flere år været tilløb til at forbyde det, uden at der er sket noget. Nu er det på tide at tage ansvar, og det er vigtigt for mig at forsøge at påvirke debatten. Det sker på grund af en fejlagtig hensyntagen til religioner, men det essentielle må og skal være barnets rettigheder. Spørgsmålet er, om grundlæggende menneskelige rettigheder eller religiøse traditioner skal vægte højest, og der er der ingen tvivl for mig.

Som du selv nævner, er debatten meget følelsesladet, og omskæring er en urgammel tradition, som har en symbolsk og emotionel værdi. Hvorfor så indlade sig på endnu en debat, som sikkert ikke fører nogen vegne?

Som meningsdanner må man nogle gange bevæge sig ud på usikker grund, hvor tonen er hård og uforsonlig. Det er min overbevisning, at vi skal forsøge at starte en diskussion, fordi det ikke kan være rigtigt, at vi i samfundet skal tilbyde at skære i sunde drengebørn. Hvis man selv vælger at lade sig omskære, er det fint, men de skal være gamle nok til selv at tage beslutningen. Hvis forældrene ikke har medicinske grunde til omskæringen, så skal den ikke finde sted. Og staten skal i hvert fald ikke bidrage til den praksis.

Hvilke etiske aspekter er der i sagen?

Grundlæggende er det forholdet mellem stat og religion. Det er respekten for menneskerettigheder, der er i centrum, og når regeringen siger, at de vil kæmpe for netop det emne, så synes jeg, at det er et oplagt sted at starte at sætte en stopper for omskæring. Det er det eneste rigtige at forbyde denne form for indgreb. Det juridiske aspekt ved at forbyde omskæring vil gøre en stor forskel, men der må også information og opfølgning til, så de religiøse samfund får mere viden om, hvordan indgrebet krænker deres børns integritet.

Er der ikke også en etisk problematik i, at troende muslimer og jøder givetvis ikke vil stoppe med at omskære deres børn, blot fordi den svenske stat forbyder det? Så vil det blot finde sted under obskure forhold og måske indebære en helbredsrisiko for barnet.

Det er en svær balancegang, og der er mange facetter i spørgsmålet. Det er naivt at tro, at omskæring vil forsvinde med det samme. Der vil nok altid være en overgangsperiode, hvor omskæringer vil finde sted uden for statens rækkevidde, men langsomt tror jeg, at der vil ske en holdningsændring, hvor de religiøse skikke tilpasser sig Sverige. Principielt er det vigtigt, at vi tager et fast standpunkt og starter en reel debat om, hvad det gør ved børns rettigheder at blive omskåret.

Integrationsminister Erik Ullenhag, som har ministeransvaret for spørgsmålet om omskæring, har svaret jer i et debatindlæg i Dagens Nyheter, hvor han skriver, at regeringen ikke vil arbejde for et forbud. Han skriver, at kravet om, at mandlig omskæring skal forbydes, næsten aldrig kommer fra mænd som selv er omskårne. Hvad siger du til det?

LÆS OGSÅ: Seks års fængsel for omskæring

Jeg kender ikke alle debattører, som deltager i diskussionen, men det er et meget typisk svar fra politikernes side. De holder det ud i armslængde. Men han afviser samtidig ikke en lovændring på længere sigt, og man aner, at han også synes, det er forkert. Politikerne står i en vanskelig situation, fordi de helst vil undgå konflikter, og derfor må vi uafhængige debattører tage kampen op. Det handler om børns rettigheder, og det kan ikke ignoreres.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 2. Kirkemusiker og lovsangsleder

  Bethlehemskirken

  Oprettet den: 25-03-2014

 3. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 6. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​