Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Hvis Jens ikke tager med mig, vil jeg ikke på hospitalet til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis Jens ikke tager med mig, vil jeg ikke på hospitalet

Når 86-årige Jytte Margrethe Frantsen skal på sygehuset, får hun følgeskab af hospitalsvennen Jens Hjære Rasmussen fra Ældre Sagen. Han er med som ekstra øjne og ører på sygehuset, og før og efter turen taler han med Jytte Margrethe Frantsen om hospitalsbesøget. – foto: Sonny Munk Carlsen/Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

En tur på hospitalet kan være svær, hvis man ikke har nogen at tale oplevelsen igennem med. Flere lokal-afdelinger under Ældre Sagen tilbyder nu hospitalsvenner, som støtter den ældre både før, under og efter et besøg på sygehuset

”Hvor højt skal vi op?”, spørger 86-årige Jytte Margrethe Frantsen, da hun står ved elevatoren på Odense Universitetshospital og overvejer, hvilken af de 11 etager hun skal vælge.

”Vi skal op på anden sal,” svarer Jens Hjære Rasmussen, som er Jytte Margrethe Frantsens hospitalsven. Ikke at forveksle med en besøgsven, men dog alligevel lidt det samme.

LÆS OGSÅ:
Flere tilbyder en hospitalsven

Ældre har gennem mange år kunnet få en besøgsven gennem Ældre Sagen, så der jævnligt kommer én på besøg for at tale om stort og småt. Inden for de seneste år har forskellige lokalafdelinger udbygget tilbuddet med en ordning for ældre, der skal på hospitalet. Det er et afgrænset tilbud i forbindelse med et sygehusbesøg, som begynder, når den ældre skal på sygehuset til undersøgelse. Hospitalsvennen besøger også den ældre, mens vedkommende er indlagt, og vennen er der, når den ældre skal hjem fra sygehuset.

Jytte Margrethe Frantsen får i begyndelsen af efteråret en hospitalsven, da hun skal på sygehuset i forbindelse med nogle nyreproblemer. Personalet på plejehjemmet i Odense, hvor hun bor, kan ikke tage med hende. Hendes mand er død, og med et fuldtidsarbejde har hendes to sønner ikke mulighed for at hjælpe hende.

Annonce
Efter flere undersøgelser og ugers venten skal Jytte Margrethe Frantsen på hospitalet for at få den endelige afgørelse over det videre forløb.

Jens Hjære Rasmussen er mødt op på plejehjemmet i Odense for at følges med hende. Det betyder, at hun har en at tale med om sin bekymring for besøget og bagefter om lægernes besked.

”Jens kan huske, hvad der bliver sagt,” siger Jytte Margrethe Frantsen og fortsætter:

”Det er rart at have en, som kan forklare mig det igen, når vi kommer hjem, for jeg kan ikke altid huske, hvad de har sagt.”

Derfor siger Jytte Margrethe Frantsen også, at ”hvis Jens ikke tager med mig, vil jeg ikke på hospitalet”.

Ifølge 58-årige Jens Hjære Rasmussen er en hospitalsven ”det næstbedste, hvis ikke familien kan tage med”. Han peger også på, at det kan være nemmere at drøfte informationer fra et hospitalsbesøg med en hospitalsven. Jens Hjære Rasmussen har flere gange oplevet, at de ældre ikke vil gøre familien bekymret over forløbet og derfor undlader at involvere den. Men han understreger dog, at det er vigtigt, at familien ikke lukkes ude, fordi der har været en hospitalsven med på sygehuset.

Selv sørger han for ikke at tage de ældres skæbne med sig.

”Jeg har tavshedspligt, så jeg skal ikke tale med andre om det, og derfor går jeg heller ikke og tænker over sygdomshistorierne, når jeg er gået fra Jytte,” siger Jens Hjære Rasmussen.

Han har været besøgsven i Ældre Sagen i seks år og blev for noget tid siden opfordret til også at blive hospitalsven. Han sagde ja, fordi han som førtidspensionist på grund af en dårlig ryg ”har tiden til det”.

Nu er han besøgsven for en ældre dame, samtidig med at han tager med Jytte Margrethe Frantsen og en ældre mand på sygehuset.

I begyndelsen gjorde han sig mange tanker om, hvordan det ville blive modtaget på sygehuset.

”Jeg tænkte på, om lægen og sygeplejersken ville tænke, at jeg var sådan en, der var med for at brokke mig. Men det er blevet modtaget meget positivt,” siger han og tilføjer:

”Jeg går bare med ind og lytter. Jeg siger gerne, at jeg er med som ekstra øjne og ekstra ører.”

Efter noget ventetid på Odense Universitetshospital går Jytte Margrethe Frantsen og Jens Hjære Rasmussen sammen ind til lægen, som fortæller, at der efter de seneste undersøgelser ikke er mere at gøre for sygehuset, fordi smerterne ikke skyldes problemer med nyrerne.

Undervejs i samtalen minder Jens Hjære Rasmussen også om, at Jytte Margrethe Frantsen har klaget over ondt i ryggen, og at hun har haft blærebetændelse. Det bliver noteret på sygehuset, og beskeden går videre til den privatpraktiserende læge.

Da Jytte Margrethe Frantsen og Jens Hjære Rasmussen kommer ud fra besøget hos lægen, glæder de sig sammen over, at hun ikke skal gennem flere undersøgelser. Det har været anstrengende for hende med de mange ture til hosptalet, og hun har affundet sig med, at kroppen bliver ældre.

Jens Hjære Rasmussen følger med tilbage til plejehjemmet, hvor han fortæller personalet om afgørelsen på sygehuset, så de kan hjælpe Jytte Margrethe Frantsen.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​