Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder


Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Fakta

Sådan får fattige kirker tilskud

I kommuner med mange kirker i forhold til...

Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Sognekirker i tyndt befolkede områder skal ikke holdes kunstigt i live med penge fra rigere sogne, mener provster. Flere menighedsråd er enige, men nænner ikke at give sig selv dødsstødet

Går man til gudstjeneste i en sognekirke med færre kirkegængere end ansatte, skal man til at se sig om efter en anden kirke.

I hvert fald hvis det står til en række provster, Kristeligt Dagblad har talt med.

LÆS OGSÅ: Landsbyer jubler over nyt ministerium

Provsterne vil udfordre den historiske udligningsordning, som i solidaritetens navn sørger for, at en del af kirkeskatten fra rige sogne går til sogne, som har meget få medlemmer og derfor ikke kan få egen kirkeskat til at række. Ordningen beløber sig til over 100 millioner kroner.

Annonce
”Vi skal ikke betale penge til en bundløs sump. Solidariteten kan drives ud til det helt urimelige, og hvis andre dækker udgifterne, er der heller ingen motivation for at spare for de små sogne. Vi er nødt til at lukke de kirker, der ikke er råd til at drive,” siger Leo Kamstrup-­Olesen, provst i Amagerbro Provsti.

Samme melding kommer fra formanden for Danmarks Provsteforening, Paw Kingo Andersen, provst i Hjallese Provsti. Ligesom små skoler i randområder har måttet lukke, fordi der ikke længere var elever nok, er det nu på høje tid at lukke sognekirker, som stort set er tomme under gudstjenesten.

”Folkekirken må igennem samme smertefulde proces som skoleområdet. Når der både er meget få medlemmer og meget få kirkegængere i et sogn, så er det for mig at se indlysende, at man må lukke kirken, uanset hvor ubehagelig beslutningen må være,” siger Paw Kingo Andersen og foreslår, at man først undersøger kirkerne de steder, man har lukket skoler.

Frank Kærgaard, provst i Kolding Provsti, er tilhænger af udligningsordningen, men mener dog, at solidariteten kan gå for vidt:

”Hvis der søndag efter søndag kommer flere i kirke, der skal have løn for det, end almindelige kirkegængere, så holder det ikke i længden.”

Selvom provsternes pres på de små sogne gør ondt, er menighedsrådene fuldt ud klar over, at kirker må lukke. Det fortæller formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Inge Lise Pedersen, som tilslutter sig provsternes opfordring. Hun påpeger, at der i dag er sogne på helt ned til 65 medlemmer, fordi folk forlader landområderne.

”Medlemmerne rundt omkring har stor erkendelse af, at vi bliver nødt til at lukke kirker. Det kan vi ikke lide. Men det er nødvendigt, for der er ingen udsigt til, at økonomien bliver bedre, og kirkerne skal løse mange nye opgaver, som koster penge. Men menighedsrådene siger, at ’vi kan ikke give os selv dødsstødet, en anden må gøre det’,” siger Inge Lise Pedersen.

Derfor støtter Landsforeningen af Menighedsråd en ny betænkning fra Kirkeministeriet, som giver provstiudvalg større mulighed for at lukke kirker.

Men provsterne bør holde fingrene fra udligningsordningen, mener Ole Rysgaard Madsen, provst i Aalborg Nordre Provsti. Spørgsmålet om kirkelukninger bør ikke handle om penge, siger han.

”Jeg er provst i et provsti, hvor vi ikke får udligningstilskud, men derimod betaler til andre provstier, der ikke kan bære alle udgifterne selv. Det gør vi med glæde. Diskussionen om kirkelukninger skal tages lokalt i de kirker, hvor der er meget få kirkegængere, og bør altid handle om, hvad der tjener det kirkelige fællesskab bedst,” siger han.

Professor i teologi ved Aarhus Universitet Viggo Mortensen advarer mod et opgør med den godt 60 år gamle solidariske ordning i folkekirken:

”Det må ikke blive sådan, at provstiet kan lukke kirker hen over hovedet på de lokale. Udligningsordningen er en god solidarisk ordning, som betoner, at folkekirken er en national kirke, hvor man er forpligtet til at tage vare på kirker i hele landet.”

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Det glæder mig...

Svend Hovard, publiceret d.27/01 10:31 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
at man ude på landet er ved at komme til besindelse: at man ikke kan drive kirke for de ansattes skyld, og at udligningsordningen også er med til at holde kunstigt liv i noget, som ikke kan holde. I byen kan man forstå, at der må penge til kulturarvsdelen, som middelalderkirkerne er. Men ikke til gudstjenester med meget lav deltagelse.
Jeg har selv været med til at anbefale en kirke lukket i Blågårdens Sogn på Nørrebro i København. Vi har tre bygninger, som i følge den nyeste statistik fra Budgetudvalget passerer 60.000 personer igennem årligt (det er så alt, gudstjenester, kor der øver, bespisninger, kulturarrangementer), så det er ikke pga. manglende besøgstal, men fordi medlemsprocenten daler hurtigt i København (sognet er nede på 45%). Så kan det irritere mig at vide, at der samtidig sendes penge til sogne, hvor der er flere lønnede medarbejdere end kirkegængere til en højmesse....
Svend Hovard
formand for Nørrebro Provstiudvalg
Link

Hjerne og/eller hjerte

Stig, publiceret d.27/01 11:42 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
Enig med Peter Hovard. På langeland bor der 14.000 mennesker. Der er 0 hospitaler/sygehuse og nu kun 1 folkeskole, men og hold nu fast: 26 kirker. Det er da en debat værd at vurdere, at man visse steder i landet skal køre mere end 100 km for at komme på en skadeklinik, mens man andre steder højst har 5 km til nærmeste kirke....
Link

Københavneri

Lars J. Helbo, publiceret d.27/01 12:05 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
Jeg kan godt undre mig noget over dette københavneri. Jeg er formand for menighedsrådet i et lille landsogn. Det kan godt være, at der i nogle landsogne ikke er forfærdeligt mange kirkegængere hver søndag. Men man bør lige huske på to ting.

For det første taler vi her oftest om middelalderkirker. Det er bygninger, som skal bevares og vedligeholdes uanset om de bruges eller ej. Derfor er der meget lidt at spare ved at "lukke" dem.

For det andet bør man ikke bare se på antallet af kirkegængere, men også på medlemsprocenten. Her i sognet er 93% af indbyggerne medlemmer af folkekirken. Hvordan ser det ud hos jer på Nørrebro, Svend Hovard?
Link

Sv. Hjerne og/eller hjerte

Lars J. Helbo, publiceret d.27/01 13:20 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
Stig skrev:
Enig med Peter Hovard. På langeland bor der 14.000 mennesker. Der er 0 hospitaler/sygehuse og nu kun 1 folkeskole...


Men det er jo ikke en fejl ved folkekirken. Det er regionen og kommunen, der er ansvarlige for denne udvikling, og som min mormor plejede at sige: "Man skal ikke nødvendigvis efterligne det værste man se".
Link

Kirken handler om mere end penge og antal af gudstjenestedeltagere.

Anne Bundgaard , publiceret d.27/01 15:35 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
Hvor kommer den forståelse fra, at kirke handler om hvor mange der sidder på bænkene?
Vi kan overveje at lægge et rimeligt niveau for antallet af gudstjenester i de tyndt befolkede egne, men denne idé fra nogle provsters side er udtryk for et kirkesyn, hvor vi ikke længere forstår det, som kirken er og det den står for. Nemlig at den er en del af det bærende grundlag for den måde vi forstår tilværelsen på.
På landet, i langt højere grad end i byerne, er kirkerne en naturlig del af den måde vi lever på og forstår verden på. Det kan sjældent lade sig gøre at holde gudstjenester med 200 mennesker, som i visse bysogne, men gudstjenester er altså ikke det centrale kirken handler om. Det er en del af det kirken udvirker i et sogn på linje med konfirmationsforberedelse, minikonfirmander, bryllupper og begravelser, socialt arbejde, sogneaftener bare for at nævne nogle eksempler. Kirkens omdrejningspunkt er evangeliet og Guds riges forkyndelse og det foregår hele ugen på vidt forskellig vis.
Kirken er på landet, måske i langt højere grad end i byerne, en del af selvforståelsen og en del af livets rytme og hverdagslivet. Vi, der er en del af folkekirken, har alle ansvar for ikke at gøre det umuligt at være kirke i yderområder og de tyndt befolkede dele af landet.
Så kom igen - Der må kunne tænkes i mere end penge, når vi skal finde ud af, hvordan vi forholder os til kirkerne i de tyndt befolkede områder. Der er ting at tage stilling til, men begrundelser der blot baserer sig på penge og antallet af deltagere har glemt kirkens egentlige eksistens begrundelse.
Anne Bundgaard Hansen, Cand. theol, Samsø
Link

Sv. Kirken handler om mere end penge og antal af gudstjenestedeltagere.

Andreas Christian Jensen, publiceret d.27/01 16:35 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
Anne Bundgaard skrev:
Hvor kommer den forståelse fra, at kirke handler om hvor mange der sidder på bænkene?
Vi kan overveje at lægge et rimeligt niveau for antallet af gudstjenester i de tyndt befolkede egne, men denne idé fra nogle provsters side er udtryk for et kirkesyn, hvor vi ikke længere forstår det, som kirken er og det den står for. Nemlig at den er en del af det bærende grundlag for den måde vi forstår tilværelsen på.


Det er rigtig at kirke handler ikke om hvor mange, der sidder på kirkebænken, men det er dog alligevel symptomatisk.
Kirke handler jo heller ikke om at have en middelalderkirkebygning i hver eneste landsby, som ikke længere er det naturlige centrum for gårde med karle og piger.
Landsbyer er sjældent centrum og dermed er kirken midt io landsbyen heller ikke.
Her i Skælskør Provsti har vi 23 kirker til 18.000 folkekirkemedlemmer, hvor de to største sægne har de 7000, dvs. 21 kirker til 11.000. Det gør landsbykirkerne til en meget dyr fornøjelse og fratager samtidig de to store kirker en masse muligheder, simpelthen fordi der ikke er midler nok til at vedligeholde kirke og kirkegårde og hver have ansat organister, kirkesanger, graver og graverassistenter og muligvis præstesekretærer, hver kirke skal have klokker tilset hvert år, hver kirke skal have stemt orgel hvert år, hver kirke skal have tilset lydanlæg hvert år.
Skal der tilmed også laves lidt på kirken, uanset hvad næsten, så skal Nationalmusset spørges og det koster 250.000 kr. før der overhovedet er lavet noget.
Er det rimeligt i et sogn med under 200 sognebørn?
Det er ikke et spørgsmål om det giver mening at holde gudstjeneste for få, at være kirke for få, for det giver god mening, men er det hensigtsmæssigt at poste så mange resurser ind i så lille et fællesskab på bekostning af andre tiltag. Er det rimeligt at vi bruger 1/3 af alle midler på de døde og endnu 1/3 på døde bygninger, når så mange mennesker kunne have større glæde af andre tiltag?
Sognestrukturen med middelalderkirken er blevet en hæmsko.
Link

Sv. Kirken handler om mere end penge og antal af gudstjenestedeltagere.

Lars J. Helbo, publiceret d.27/01 17:36 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
Andreas Christian Jensen skrev:
Det er rigtig at kirke handler ikke om hvor mange, der sidder på kirkebænken, men det er dog alligevel symptomatisk.


NEJ! Det er kun en detalje. Meget vigtigere er faktisk, at det her i sognet er en absolut selvfølge, at alle børn bliver døbt og konfirmeret. Hvilket bysogn kan sige det?

Andreas Christian Jensen skrev:
Skal der tilmed også laves lidt på kirken, uanset hvad næsten, så skal Nationalmusset spørges og det koster 250.000 kr. før der overhovedet er lavet noget.


Rigtigt! Men det har jo INTET med en evt. kirkelukning at gøre. Der er jo ingen mennesker i Danmark, som ved deres fulde fem vil foreslå, at vi river middelalderkirker ned eller lader dem forfalde. Dvs. vedligeholdelsen af bygningen, tilsyn med klokke, orgel osv. vil koste præcist det samme, uanset om kirken bruges eller ej. Så hold op med at komme med sådan noget.
Link

Sv. Kirken handler om mere end penge og antal af gudstjenestedeltagere

pha, publiceret d.27/01 18:12 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
Lars J. Helbo skriver: "Der er jo ingen mennesker i Danmark, som ved deres fulde fem vil foreslå, at vi river middelalderkirker ned eller lader dem forfalde."

Nej, det er der forhåbentlig ikke. Kirkernes stand er idag langt bedre end den var for 100 år siden. Jeg vil dog ikke blive overrasket, hvis man også kan blive nødt til at lade enkelte middelalderkirker forfalde eller nedrive, da der fremover sikkert ikke bliver flere penge til vedligeholdelse af alle mulige bygninger. Tidligere så man ikke så nøje på den slags; det er faktisk kun de sidste 100 år man er begyndt at værne om gamle bygninger, og måske kan simpel pengemangel eller andre vurderinger gøre, at man igen må lade "overflødige" bygninger nedrive.
Mange tror, at gamle kirker er fredede, men det er ikke tilfældet for de fleste.
Link

Sv. Kirken handler om mere end penge og antal af gudstjenestedeltagere

Lars J. Helbo, publiceret d.27/01 18:24 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
PHA skrev:
Mange tror, at gamle kirker er fredede, men det er ikke tilfældet for de fleste....


Kig lige her:

http://jura.ku.dk/crs/nyheder/middelalderkirker/

Så længe kirken er i brug, er den ikke fredet. Men i det øjeblik den bliver lukket, bliver den automatisk fredet. Dvs. de kære provsters forslag er i bedste fald kassetænkning.
Link

Sv. Kirken handler om mere end penge og antal af gudstjenestedeltagere.

Andreas Christian Jensen, publiceret d.27/01 20:22 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Provster vil afskaffe støtte til kirker i randområder
Lars J. Helbo skrev:
Så hold op med at komme med sådan noget.
Hold selv op med at komme med noget! Hvor gammel er du lige???

Læs hvad jeg har skrevet og forhold dig til det skrevne og ikke det, du tror du kan læse ud af det.

Rigtigt! Men det har jo INTET med en evt. kirkelukning at gøre. Der er jo ingen mennesker i Danmark, som ved deres fulde fem vil foreslå, at vi river middelalderkirker ned eller lader dem forfalde. Dvs. vedligeholdelsen af bygningen, tilsyn med klokke, orgel osv. vil koste præcist det samme, uanset om kirken bruges eller ej.

Det er muligt at det vil koste det samme, men spørgsmålet er om det er folkekirken, som skal betale for en lukket kirke. Nu behøver man heller ikke at skride helt til en kirkelukning. Man kan i nogle tilfælde nøjes med at gøre kirken til en lejlighedskirke, lade pårørende selv passe gravsteder, hvis de ønsker gravsteder sådan et sted etc.

Folk ved deres fulde fem vil hurtigt holde op med at poste penge i bundløse huller.

Meget vigtigere er faktisk, at det her i sognet er en absolut selvfølge, at alle børn bliver døbt og konfirmeret. Hvilket bysogn kan sige det?

Det siger jo ikke i sig selv noget. Hvis der var 1800 sogne med kun 10 sognebørn, som alle lader deres børn døbe, rykker det jo ikke ved det faktum at den økonomiske udgift ikke ville være hensigtsmæssig.
Et sogn må være nogenlunde selvbærende i min optik.
Link
Mere:   1 | 2   Næste

flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

 3. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​