Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Offentlige høreklinikker er dobbelt så dyre som private til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Offentlige høreklinikker er dobbelt så dyre som private


Ifølge dansk hørecenter tilgodeser politikerne bevidst de offentlige høreklinikker

- Flemming Jeppesen/Fokus.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

De offentlige høre-klinikker tager sig af de sværeste patienter og er derfor dyrere, mener Danske Regioner. Ifølge Dansk Hørecenter tilgodeser politikerne bevidst de offentlige høreklinikker

Hver gang en borger går til en offentlig høreklinik, koster det næsten dobbelt så meget, som hvis samme person gik til en privat klinik.

Det viser beregninger fra Region Midtjylland fra 2010. Her har man kortlagt omkostningerne i regionens kommuner til behandling på henholdsvis offentlige og private høreklinikker. Samme billede tegner sig i Region Hovedstaden viser et notat fra regionens centrale administration fra januar i år.

LÆS OGSÅ: Reform på vej for tilskudsordning til høreapparater

Tallene kommer ikke bag Dansk Hørecenter, der har 21 privatklinikker i landet.

Annonce
”Det har vi jo vidst hele tiden. Men det strider mod politikernes interesser, der er en stærk offentlig sektor. Men i en tid, hvor der skal spares overalt, er det hul i hovedet, at de private klinikker ikke tager sig af flere patienter, når de kan gøre det hurtigere og billigere,” siger kommunkationsdirektør i Dansk Hørecenter, Niels Jørgen Langkilde.

I dag kan man frit vælge mellem en offentlig og privat klinik. En offentlig klinik er gratis, mens man får 5607 kroner i tilskud, hvis man vælger en privat, som kommunen skal betale. Overskrider prisen på høreapparat og behandlingen dette beløb, skal man selv betale resten.

Ifølge beregningerne fra Region Midtjylland koster en offentlig behandling i gennemsnit 8755 kroner for skatteyderne, mens en privat koster tilskuddets pris på 5607 kroner. Hertil skal fratrækkes momsen, som staten får igen, så beløbet lander på 4486 kroner.

Kommunen selv skal kun betale høreapparatets pris og 30 procent af behandlingen på offentlige klinikker. Resten får kommunen refunderet af staten.

Ifølge Niels Jørgen Langkilde kan det derfor betale sig for kommunerne at fastholde patienterne på de offentlige klinikker, selvom det samlet set er dyrere for staten, når staten skal betale 70 procent af behandlingen.

”Det er skatteborgerne, der betaler prisen for, at systemet er så mærkeligt indrettet. Og patienterne lider under de lange ventetider i det offentlige”.

I regionerne mener man, at forskellen i pris skyldes, at de private klinikker tager sig af patienter med mere simple hørelidelser, mens de mere komplicerede hørelidelser kræver en dyrere behandling.

”Det er ikke et kvalitetsstempel at udlevere høreapparatet i sig selv til en lav pris. Det er kvalitet, når vi udleverer de rigtige høreapparater til de rigtige mennesker,” siger kontorchef Tommy Kjelsgaard i Sundheds- og Socialpolitisk Kontor i Danske Regioner.

Han påpeger, at en del af de høreapparater, som de private klinikker uddeler, aldrig bliver brugt.

Ifølge Jes Søgaard, direktør i Institut for Sundhedsvæsen og professor i sund-hedsøkonomi, er det oplagt, at det offentlige tager sig af komplicerede patientgrupper, mens der er god fornuft i, at de private klinikker tager sig af de mere simple.

”De private høreklinikker har specialiseret sig i hurtigt og billigt at tage sig af de mest almindelige hørelidelser. Derfor bør kommunerne ikke have et incitament til at fastholde patienterne. Omvendt mangler der mere gennemsigtighed med kvalite-ten hos de private klinikker,” siger han.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Hvad er det med de der høreapparater?

Mogens Nielsen, publiceret d.06/02 20:55 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Offentlige høreklinikker er dobbelt så dyre som private
De oplysninger, der bringes i Dagens avis (6. februar 2012) om priser, ventetider m.m. vedr. offentlige og private høreklinikker er da vist lidt misvisende? Det påstås, at "ventetiden på første behandling på offentlig klinik er op til et år og i gennemsnit et halvt år." Her i huset har vi ikke den oplevelse. Fra det første besøg hos ørelægen til underssøgelse på høreklinikken på sygehuset og udlevering af høreapparater samme sted gik der under to måneder, og så var der oven i købet en juleferie imellem. Påstanden om at hvis man konsulterer en privat klinik skal patienten betale en del selv, forstår jeg heller ikke. I annoncer fra private høreklinikker kan man da se, at der reklameres med, at det ikke er forbundet med ekstra udgifter for patienter, der skaffer deres høreapparater gennem en privat klinik. Og så sent som i dag mødet jeg en, som lige havde fået høreapparater på en privat klinik, uden at vedkommenmde havde betalt en krone for det. Hvad skal vi tro på? Jeg synes, der er brug for en tydeliggørelse af dagens artikler om høreapparater.
Mogens Nielsen
Hejrevej9, Vejle
Link

Lange ventetider

Niels J. Langkilde, publiceret d.07/02 23:49 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Offentlige høreklinikker er dobbelt så dyre som private
Ventelisterne kan ses på nettet. De er meget uens i de
enkelte regioner. Den længste ventetid er i øjeblikket på Aarhus Universitetshospital med 80 uger for udredningen og 5 uger for ambulant behandling.

Nogle høreapparater kan fås uden egenbetaling i private klinikker, andre kræver en egenbetaling.

Niels Jørgen Langkilde
Dansk HøreCenter
Nørregade 71
5000 Odense C.
Link

Samme beløb til spadserestok og træben

Erik Bach, publiceret d.08/02 07:53 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Offentlige høreklinikker er dobbelt så dyre som private
Som bruger af høreteknik har jeg tænkt på, hvad det ideelle ville være for patienterne/kunderne, og hvad der ville være godt for samfundsøkonomien. Godt for samfundsøkonomien vil sige, at skatteyderne får mest mulig for pengene.
Jeg tror, at den bedste model for alle parter ville være:
Offentlige og private leverandører af høreapparater og andet høreteknik skal ligestilles i forhold til de offentlige kasser.
Som det er nu, skal de offentlige tilpassere udlevere det, der er bedst uanset pris.
De private får et fast beløb uanset problemets størrelse.
Det svarer til, at en gangbesværet får et fast beløb uanset om der er behov for et træben eller en spadserestok.
Det vigtigste for brugerne er naturligvis, at der bliver fri konkurrence om at give kunden (patienten) bedst mulig behandling og service.
Efter den model jeg foreslår, ville ventetid på behandling være afskaffet fra den ene dag til den anden og vi ville få langt mere for skattekronerne.
Erik Bach
Mølleparken 258
7190 Billund
ebb@post5.tele.dk
Link

Forstår ikke pris forskellen...

Maj, publiceret d.08/02 18:31 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Offentlige høreklinikker er dobbelt så dyre som private
Jeg har haft høreapparater i mindst 33 år nu og har altid benyttet mig af det offentlige høreklinik.... Jeg kan slet ikke se forskellen på de to priser for udlevering af høreapparater og behandling af denne, altså i det offentlige og i det private. Nu hvor jeg altid har brugt det offentlige og selv synes, at kvaliteten i det offentlige klinikker i de sidste år er dalet. De mangler kompetencer. Jeg har aldrig benyttet mig af de private høreklinikker. Jeg har de sidste par gange haft tanken om at skifte over til det private, men bla. efter en høreprøve hos en ørelæge, opdager jeg, at man her slet ikke bruger/udarbejder skelneevnen eller afprøver tale og lyde/f.eks. med ord. Dette gør man på hospitalet/offentlige høreklinikker. Dette kan jeg slet ikke undvære, da jeg er sikkert en af de "vanskelige". Jeg har meget svært ved at se, at det private kan tilbyde behandling? Jeg har aldrig hørt om nogen, der har fået behandling, udover at få udleveret høreapparater.....

Det er altså menneskers livskvalitet, det handler om her. Jeg tør ganske enkelt ikke undvære de behandlinger som de offentlige er mere grundige med (efter min opfattelse). Det offentlige har efter min mening skåret meget ned på behandlingerne og prøver (lyde, ord) til folk med nedsat hørelse. De offentlige gør ikke så meget mere ved lydprøver med ord længere. Sidste gang jeg fik høreapparater gik det galt, fordi på trods af at det er digitale høreapparater, så kunne jeg ikke rigtig høre mig selv, som jeg plejede. Det tog mig et års kamp endelig at en medarbejder fra høreapparat firmaet, som kunne se, at indstillingerne var helt forkerte... Jeg var dybt såret. Jeg måtte tage en taleundervisning for at kunne udtale ordene korrekt igen og få den selvtillid igen, som jeg havde inden disse høreappareter.

Jeg ville ønske, at der var kun et sted at henvende sig og med de bedste medarbejdere. Man skal ikke lege med folks livskvalitet. Det er jeg eddermand sur over.... At konkurrere med salg af høreapparater og manglende behandlinger osv... Det er alt for galt... Jeg vil have den behandling tilbage, som jeg fik for flere år siden. Der tog man sig rigtig god tid til den enkelte... Sådan er det ikke i dag.... Desværre!

Hvordan er det egentlig gået med det udvalg, der skulle undersøge hele høreapparat-området? Det gad jeg godt vide... For jeg håber de laver alt om.

Tror slet ikke at de to forskellige priser kan bruges til noget.... Da de private og det offentlige tilbyder og behandler forskelligt ved udlevering af høreapparater....
Link

Sv. Forstår ikke pris forskellen...

shansen4, publiceret d.09/02 00:27 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Offentlige høreklinikker er dobbelt så dyre som private
Maj skrev:
Jeg har haft høreapparater i mindst 33 år nu og har altid benyttet mig af det offentlige...


Her en kort version af min hørehistorie. Mine omgivelser mumlede, og de tilskynnede mig til at få høreapparater. Tilfældig så jeg på TV en reklame for et firma i Ballerup. I løbet af kort tid blev jeg testet, og derefter skulle en dr.med, som boede i samme bygning på statens vegne sige god for prøven. Hos denne fik jeg at vide, at ventetiden ved det offentlige ville være omkring 2 år, og apparaterne kunne koste mig 10.000 kr.
Jeg fik hurtigt 2 apparater, som ikke kostede mig en krone. På underlig måde var kommunens tilskud og prisen den samme. Der har ikke været noget i vejen med servicen.
Nu er der gået 4 år, og tiden for de gamle er udløbet, så jeg har været til fornyet test. De nye apparater er et andet firmas, og prisen for begge vil blive efter tilskud omkring 8.ooo kr, som jeg skal betale.
Efter mit første besøg hos den autoriserede ørelæge skrev jeg til folketingets sundhedsudvalg, som tilkendegav, at det havde modtaget brevet. Hvad er der så sket? Er forholdene blevet bedre? Sker der overhovedet noget? Ændrer det noget, at der er kommet en ny regering?
Søren Hansen
Link

Sv. Forstår ikke pris forskellen...

Finnp, publiceret d.13/03 03:06 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Offentlige høreklinikker er dobbelt så dyre som private
shansen: jeg forstår ikke helt hvad du mener ? Var firmaet i Ballerup Auri Hørecenter ? http://www.auri-HøreCenter.dk for det har jeg fået mine Høreapparater for 4 år siden, men nu har jeg taget ud til Stenløse Hørecenter og det er helt super http://www.slhc.dk - det var godt nok ikke gratis, men jeg har ikke et sekund fortrudt at jeg har haft penge op af lommen.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 4. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​