Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Danske unge er blufærdige som aldrig før til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske unge er blufærdige som aldrig før

ARKIVFOTO 2009 af bruseområde i svømmehal-- Danske unge er kropsfokuserede og blufærdige som aldrig før. Mange har det skidt med deres kroppe, og de bryder sig ikke om at tage bad i skolen, svømmehallen og idrætsklubben. (Foto: Michael Bothager/Scanpix 20 foto: Michael Bothager /Scanpix

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Mange unge springer badet efter idrætstimerne over, fordi de ikke bryder sig om at vise sig nøgne

Danske unge er kropsfokuserede og blufærdige som aldrig før. Mange har det skidt med deres kroppe, og de bryder sig ikke om at tage bad i skolen, svømmehallen og idrætsklubben, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Ifølge idrætslærere og ungdomsforskere er det et stigende problem, at unge i stor stil springer badet efter idrætstimerne over eller pjækker fra idræt, fordi de vil undgå at bade med klassekammeraterne.

LÆS OGSÅ:  Når unge farer vild i det seksuelle grænseland

I en undersøgelse, som Steno Museet i Aarhus har foretaget blandt 800 unge i forbindelse med en udstilling om kropskultur, svarer 30 procent af de ældste elever i folkeskolen, at de har det dårligt med at bade med andre.

Annonce
Formanden for Dansk Idrætslærerforening, Trine Lausen Lund, ser en klar og bekymrende tendens.

- Vi har haft en stærk idrætskultur, hvor vi runder fælles fysisk aktivitet af med et bad - af hensyn til hygiejnen og det sociale kulturelle aspekt, siger Trine Lausen Lund.

- Men i dag tager børn hjem for at bade, og nogle pjækker ligefrem fra idræt i skolen for at undgå at bade offentligt, siger hun.

Ifølge formanden håndteres problemet med de unges blufærdighed på mange forskellige måder.

Nogle steder kræver man simpelthen, at de unge bader sammen, mens der andre steder indrettes separate bruserum.

Andre steder igen har man ifølge Trine Lausen Lund simpelthen valgt at acceptere de unges behov for privathed og opgiver badet for i det mindste at sikre, at de unge får dyrket noget motion.

En stor undersøgelse fra sidste år fra Center for Ungdomsstudier bakker op om tendensen. 15 procent af pigerne i 7. - 9. klasse deltager aldrig i idrætsaktiviteter i skolen eller idrætsklubber, fordi det er flovt at bade med de andre, lød konklusionen.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

nøgenbad

Slettet bruger, publiceret d.10/02 14:54 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danske unge er blufærdige som aldrig før
I gamle dage kunne drenge uden problem bade nøgne sammen. Er den nye tendens med "blufærdighed" i badet en følge af islamisering? Man kan i fitness centre se muslimske drenge bade i underbukser uden at sæbe sig ind.
Link

Sv. nøgenbad

Agneta, publiceret d.10/02 15:13 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danske unge er blufærdige som aldrig før
claes flach skrev:
I gamle dage kunne drenge uden problem bade nøgne sammen. Er den nye tendens med "blufærdighed"...

Jeg brød mig heller ikke om fælles bad den gang jeg gik i folkeskole, og jeg er 54 år så "islamisering" fandtes ikke dengang! Måske er blufærdigheden kommet af "paradise hotel" og lignende mærkelige tv-programmer hvor der ikke er nogen med en delle hist og pist. Jeg tænker at fælles bad er noget der stammer fra den tid hvor de færreste havde bad hjemme. I dag har alle i det mindste 1 badeværelse, og 1 bruser hjemme og vi går alle i bad hver dag - så måske sker der ikke den helt store hygiejnekatastrofe ved at lade de unge gå i bad hjemme. Bortset fra at det nu faktisk er meget rart at gå i bad efter gymnstik/idræt.
Link

At ofre for en højere sags tjeneste!

Pictura, publiceret d.10/02 15:28 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danske unge er blufærdige som aldrig før
Det første år,(ca. 1963) hvor jeg i skolen skulle tage tøjet af og deltage i fællesbadning efter gymnastik, husker jeg min egen blufærdighed ved at vise mig nøgen over for mine kammerater. Den der dinglende tingest mellem benene, som ellers til daglig er godt skjult for nysgerrige øjne, bliver her afsløret i fuld maskulin offentlighed. Men vores lærer affejede enhver modstand med, at renlighed var en sund ting og en nødvendighed for at opnå en sund krop. Og en sund krop indeholder selvfølgelig en sund sjæl. Det handlede om folkeopdragelse. Ikke alle familier havde på den tid bad til rådighed, og af samme årsag tog man heller ikke bad regelmæssigt. Renlighed skulle læres og trænes.
Men hvad skulle det til for?
Fordi der var en højere mening med det. Samfundet ønskede gode, rene og sunde samfundsborgere, som kunne passe ind på de pladser, hvor evner og uddannelse ledte én hen. Og det højere formål med det, var måske det, vi i dag lidt nedladende ville kalde at tjene "Gud, Konge og fædreland".

I dag er det ikke den slags højere tanker, der tæller. Det er derimod hensynet til den enkelte.
Hvad den enkelte føler = Gud!
Hvis barnet føler sig krænket ved at skulle afklæde sig og bade i selskab med kønsfæller, ja så vil man hellere bygge badekabiner til hver og én end affeje betænkelighederne som pjat og inducere kollektiv sundhed i en højere sags tjeneste.

Men hvad skal vi med en folkeskole, som lider af eftergivende følgagtighed og som er ude af stand til at udfordre eleverne med krav, som øger deres evne til at indpasse sig i det fremtidige samfund?
Link

er nøgenhed naturligt ?

pha, publiceret d.10/02 17:01 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danske unge er blufærdige som aldrig før
Når så mange unge efterhånden har noget imod den tvungne nøgenhed, så burde man måske stille spørgsmålet: Er nøgenhed naturligt ?

Mit eget gæt er, at for nogle er det mere naturligt end for andre. Vi er allesammen forskellige på mange måder - også m.h.t. hvor generte vi er, og hvordan vi er opdraget helt fra små.

Jeg tror man begår et overgreb mod børn ved at tvinge dem til at optræde nøgne blandt andre, hvis de føler modvilje ved det, men det har man bare aldrig måttet snakke om, for så var man enten sær eller asocial.

Idag er det så kammet fuldstændigt over p.g.a. porno og kropsdyrkelse. Den stakkel som ikke ser ud som en lækker 22-årig med lækker hud og muskler på mave og bryst må da føle sig totalt til grin ved offentlig beskuelse.
Link

Danske unge er blufærdige som aldrig før

Michael, publiceret d.10/02 18:45 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danske unge er blufærdige som aldrig før
Jeg tænker, som flere af de øvrige kommentare også giver udtryk for, at svaret til den så kaldte blufærdighed, måske skal søges i andre forhold i samfundet.

Nu har jeg selv rundet de 50 og ser i svømmehaldens omklædningsrum og sauna at min generation er ret ligeglade med lidt vom, men har bemærket at de yngre har langt mere fokus på kroppen, på en lidt fikseret og tvangspræget måde.


Og tænker, at der nok er bundet lidt vel meget status op den "perfekte" krop.

Det afspejler jo egnlig ganske godt, samfundets overfladiskhed, hvor udseende betyder mere end indhold.
Link

andre tider

Morten, publiceret d.10/02 22:29 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danske unge er blufærdige som aldrig før
Hvis vi var blevet spurgt, da jeg gik i skole, var der nok ikke mange, der ville i brusebad. Men vi blev ikke spurgt. Det skulle man bare, og læreren holdt øje med, at ingen snød. På den måde blev vi vante til det nøgne look.
Det er nok noget alment, at man skjuler sin nøgenhed, ligesom Adan og Eva i flg. Bibelen beklædte sig med figenblade. Jeg ved ikke, om der findes naturfolk, der går nøgne omkring. Men de fleste kulturer påbyder, at man i det mindste tildækker sine kønsdele.
Jeg har i fitnesscentert også konstateret, at det især er de unge, som undlader badet efter træningen. Jeg tror, at det er en følge af, at de i skolen ikke er blevet tvunget til at bide skammen i sig og vise sig i adamskostume. Mere skal man nok ikke lægge i det. Det har næppe noget med nydanskerne at gøre, som er endnu mere generte.
Link

Danske unge er blufærdige som aldrig før

nielsen, publiceret d.13/02 09:52 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Danske unge er blufærdige som aldrig før
Jeg tror ikke, at det handler om blufærdighed - desværre!
Men om en overdreven, usund fokusering på sig selv og sit udseende og tøjvalg,
godt hjulpet af nutidens reklamer alle vegne.

Det er naturligt, at børn i puberteten begynder at fokuserer på egen krop,
men er de vant til fra de mindre klasser at fællesbade
og at idrætslærerne - ind imellem, når lejlighed er der - fortæller om de naturlige ændringer af kroppen,
at ingen udvikler sig ens eller ser ens ud osv. men lægger vægten på veltilpasheden og sundheden i en afvasket krop,
vil denne naturlighed fortsætte.
Badet bør ikke være til diskussion! Jeg tror endda, at det er indskrevet i undervisningsvejledningen.
Dog, bør den tid, som er afsat til badning være rimelig.
Jeg har selv - under uddannelse - været udsat for at bad- og omklædningssituationen blev stresset, da der generelt var afsat for kort tid,
og jeg er normalt én af de hurtige til lige dette.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​