Muslimsk modelbureau vil forene mode og anstændighed

At være model indebærer ofte at vise nøgen hud under udfordrende tøj, men den forståelse ønsker et muslimsk modelbureau at udfordre. Forfriskende, siger talskvinde for Kritiske Muslimer

At være model indebærer ofte at vise nøgen hud under udfordrende tøj, men den forståelse ønsker det muslimske modelbureau, Underwraps, at udfordre.
At være model indebærer ofte at vise nøgen hud under udfordrende tøj, men den forståelse ønsker det muslimske modelbureau, Underwraps, at udfordre. . Foto: BAZUKI MUHAMMAD.

Kan man være model og samtidig overholde de muslimske påskrifter om anstændig påklædning?

Det mener den 28-årige amerikanske designer Nailah Lymus, som har etableret det muslimske modelbureau Underwraps. Hun mener ikke, at den religiøse påklædning er en hindring for mode, men tværtimod ønsker hun, at de muslimske piger skal have muligheden for at leve livet som model uden at skulle gå på kompromis med at dække sig til:

LÆS OGSÅ: Danske muslimske kvinder er modebevidste

Smukke kvinder, der altid har ønsket sig at gå på catwalken, men som har måttet lade være på grund af deres tro, får nu chancen, fortæller Nailah Lymus, der selv er muslim, til den engelske avis The Guardian.

Modelbureauet er således pigernes sikkerhed for ikke at skulle gå på kompromis med deres anstændighed, når de garanterer, at pigerne kan være tækkeligt klædt på i de jobs, de bliver booket til.

Sherin Khankan, der er religionssociolog og talskvinde for Kritiske Muslimer, mener, at det kan have stor betydning for muslimske kvinder, at de nu har mulighed for at blive tilknyttet et muslimsk modelbureau:

Et modelbureau for muslimske kvinder kan være med til at sikre, at der er nogle rammer, så modellens blufærdighed for eksempel ikke bliver overskredet. Det kan godt have en stor betydning for den enkelte kvinde, siger Sherin Khankan og fortsætter:

Det kommer ikke bag på mig, at der er nogen, som etablerer et modelbureau for muslimske kvinder. Det er en progressiv måde, hvorpå man kan bygge en bro mellem det at være muslim og at være en del af modelbranchen

Mens nogle vil mene, at muslimsk anstændighed og mode ikke kan forenes, er Sherin Khankan uenig. Hun peger på, at muslimske kvinder også er interesserede i mode:

Muslimske kvinder fortolker islam og det at være kvinde forskelligt, og mange muslimske kvinder er også modeinteresserede. Tag for eksempel tørklædet. Selvom det er et religiøst symbol, kan det også være et udtryk for mode, fortæller Sherin Khankan.

Samtidig mener Sherin Khankan, at muslimske modeller kan tilføre noget nyt til modebranchen:

Muslimske modeller kan være med til at mangfoldiggøre vores opfattelse af skønhed, som er ret ensartet. På den måde kan det også være forfriskende med modeller, som er muslimer.

Internationalt er der også større og større efterspørgsel på muslimske modeller. Det britiske modelbureau BM Models har oplevet forespørgsler fra designere, som har ønsket at bruge muslimske modeller, ligesom muslimer har opsøgt bureauet, fordi de ønsker at blive modeller.

Anstændighed appellerer til millioner af mennesker, siger direktør for BM Models, Bethania Matheus, og fortsætter:

Det kan give store muligheder for nogle meget kreative billeder.

Nailah Lymus peger på, at det ikke bare er en muslimsk ide ikke at ville klæde sig udfordrende:

At være anstændig er ikke bare et muslimsk koncept. Det rammer mange religioner og kulturer, siger stifteren af det muslimske modelbureau.

Underwraps hører hjemme i New York, hvor modellerne allerede er blevet booket. Derudover har bureauet også booket jobs til to af modellerne i London.