Tudekiks til SF og til medierne

TV & radioanmeldelse af Kurt Strand

TV & radioanmeldelse af Kurt Strand.
TV & radioanmeldelse af Kurt Strand. Foto: .

DEN SENESTE UGES suverænt største begivenhed i det politiske medielandskab var uden sammenligning den interne ballade i SF, som kulminerede i går med vedtagelse af et nyt principprogram. Analytikere, kommentatorer og andre med påstået indsigt i folkesocialisternes hoveder har haft kronede dage.

LÆS OGSÅ: SF navigerede uden om de største skær

Som opvarmning til weekendens landsmøde på formandens hjemmebane i Kolding spurgte studievært Kim Bildsøe Lassen sin kollega Ask Rostrup, hvad det er, de er uenige om i SF? Mange ting, men det er lidt svært at finde ud af, lød svaret i DR1s nye torsdagsmagasin, Bag Borgen. Og lidet hjalp det, da Rostrup med hjælp fra sin touchscreen og fotos af smilende SF-politikere forsøgte at dele partiet op i tre fløje, arbejderisterne, de rød-grønne og de klassiske røde.

Måske fordi pointen allerede inden landsmødet var, at uenighederne egentlig ikke havde eller har nogen særlig betydning?

SPØRGSMÅLET ER ALVORLIGT ment, for det er ikke blevet klarlagt, om partiets interne diskussioner egentlig har betydning for ret mange andre end dem, der deltager i dem.

Intet tyder på, at SF vil forlade en regering, som i sig selv er opfyldelsen af partiets raison-dêtre siden Aksel Larsens brud med kommunistpartiet i 1959. Sandsynligt er det heller ikke, at SF vil ændre sin midterkurs. Og dermed peger ikke meget på, at regeringens politik påvirkes af den seneste tids livlige diskussioner på brokkehovedernes tumleplads, som Villy Søvndal med stor præcision har kaldt sit eget parti.

En nærliggende, men dog forkert, konklusion kunne herefter være, at SF-balladen er fuldstændig betydningsløs, hvilket den naturligvis ikke er. For der er splittelse, og der er forskellige opfattelser af, hvilke vælgere SF skal bejle til.

Dermed er det helt logisk, at weekendens landsmøde blev det tættest dækkede nogensinde i partiets historie. Og det er formentlig første gang i nyere tid, at tv har sendt direkte fra en debat om et politisk principprogram sådan som det var tilfældet i TV2 NEWS lørdag. Principprogrammer betragtes almindeligvis blandt Christiansborgs journalister som lidt langhårede, verdensfjerne og derfor ubetydelige papirer ...

ALT I ALT kunne det derfor være fristende at glædes over den store medieinteresse for SFs interne diskussioner. Men desværre er den seneste uges intense dækning blot endnu et eksempel på en kollektiv proportionsforvrængning, hvor substans mestendels er erstattet med personfnidder og taktiske spil.

Konstante deadlines kræver nye udviklinger, nye vinkler og nye kritikere i ét væk. Mangen en mellemregning slipper igennem de redaktionelle filtre, og når top-SFere beklager sig over lidt for mange negative historier, så skal de bare klappe i. Det var i hvert fald, hvad fire chefredaktører kunne enes om i Presselogen på TV2 NEWS søndag formiddag. BTs chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, mente endda, at SFerne skulle tage en tudekiks.

Måske en del medier, journalister og redaktører også skulle snuppe en tudekiks. Og begræde, hvordan proportionssansen lidt for ofte svigter.