Dansk fredsvagt vil slæbe israelske soldater i retten

Sagen om den danske fredsvagt, der i weekenden blev knockoutet af en israelsk oberstløjtnants geværkolbe, skaber heftig debat i Israel. Den 20-årige dansker forbereder nu et sagsanlæg mod den israelske befalingsmand

Videoen med en israelsk soldat, der slår en dansk aktivist med sit gevær, er gået verden rundt.
Videoen med en israelsk soldat, der slår en dansk aktivist med sit gevær, er gået verden rundt. .

Efter et par lægebesøg, to sting ved underlæben og et hav af samtaler med danske og andre internationale journalister er sagen om den 20-årige dansker Andreas Las ved at bevæge sig ind i en ny fase. Som fredsvagt for International Solidarity Movement, ISM, blev han i weekenden slået i gulvet af den israelske oberstløjtnant Sha-lom Eisners M-16 geværkolbe, da en række israelske soldater stoppede den cykel-happening, Andreas Las tog del i nord for byen Jeriko på den israelsk besatte vestbred.

LÆS OGSÅ: Danmark beder Israel forklare angreb på dansker

I øjeblikket forbereder den danske fredsvagt og andre internationale kolleger sagsanlæg mod de involverede israelske soldater via advokaten Meissa Irshaid, der arbejder for Komiteen Mod Tortur.

Andreas Las er ikke den danske fredsvagt rigtige navn, men han bruger det i øjeblikket for at undgå, at Israel placerer ham på en sort liste, hvilket vil forhindre ham i at vende tilbage til landet i fremtiden. Kristeligt Dagblad er bekendt med den danske fredsvagts rigtige identitet.

Vi vil helt sikkert gå videre med sagsanlægget, siger han om den sag, der stadig skaber heftig debat i de israelske medier fire dage efter hændelsen.

Han afviser at have provokeret de israelske soldater på nogen måde og udfordrer Israels hær til at føre bevis for beskyldningerne om, at de internationale aktivister både provokerede og opførte sig voldeligt over for soldaterne.

De filmede selv hele episoden. Så hvorfor viser de os ikke de billeder, der angiveligt skulle vise, at vi var voldelige?, spørger han.

I øjeblikket arbejder advokat Meissa Irshaid på sagsanlægget. Men først vil man vente på resultatet af det israelske militærpolitis egen undersøgelse af sagen. Militærpolitiet er i færd med at samle vidneudsagn fra både soldater og aktivister og ventes at komme med en anbefaling i nær fremtid. Sagen behandles hurtigere end normalt, fordi der er tale om internationale aktivister og fordi både premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak har udtalt sig kritisk om den israelske befalingsmands opførsel.

Vi ved ikke præcist, hvad næste skridt er i sagen. Men vores mål er, at den havner i en kriminaldomstol, hvor de ansvarlige soldater bliver dømt, siger Meissa Irshaid.

Efter hændelsen i lørdags har den israelske hær suspenderet oberstløjtnant Shalom Eisner, mens sagen undersøges. Shalom Eisner har selv beklaget sin opførsel, men fra en række israelere har han modtaget støtte, og mange kommentatorer i medierne har forsøgt at bruge det argument, at de israelske soldater ikke havde sovet nok natten forinden, og at de ankom til stedet uden at have det fornødne antal soldater til rådighed.

Israelske hjemmesider er begyndt at vise videooptagelser fra det danske politis hårdhændede behandling af ubevæbnede demonstranter på Nørrebro i 2009. Det sker for at antyde, at det danske udenrigsministeriums krav fra denne uge om en israelsk forklaring er hyklerisk. Men fra den anden side af den israelske debat kræver mange, at hæren afskediger Shalom Eisner med øjeblikkelig virkning.