Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland

Salafisterne i Tyskland har som mål at uddele cirka 25 millioner gratis eksemplarer af Koranen. Her er frivillige i gang med at uddele koraner i Berlin. foto: Tobias Schwart/Reuters/Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Religionsfriheden er sikret i den tyske grundlov, men tyske salafister oplever denne ret indskrænket

Religionsfriheden er en grundlovssikret rettighed i Tyskland, men nogle religiøse grupper har tilsyneladende mindre ret til at gøre reklame for deres tro end andre.

Det viser den voldsomme debat, der er opstået, efter at en gruppe yderligtgående, ortodokse muslimer, salafisterne, er begyndt at uddele Koranen gratis i mange tyske storbyer.

Et af forlagene, der trykker bogen, Ebner & Spiegel, har meddelt, at det ikke længere vil trykke koraner til salafisterne.

LÆS OGSÅ: Tyske muslimer frygter vold efter "verbale angreb"

Annonce
”Det offentlige pres var for stort for os. Vi vil holde os ude af den sag,” siger en informationsmedarbejder fra Ebner & Spiegel til avisen Die Welt.

Salafisterne er en gruppering inden for islam med tilhængere i flere lande. I Tyskland skønnes organisationen at have cirka 5000 tilhængere.

Salafisterne sætter den islamiske lov sharia højere end tysk lovgivning, og deres mål er at få indført en muslimsk gudsstat, hvor der blandt andet skal være dødsstraf for homoseksualitet. Salafisterne er kendte for ikke alene at have en negativ holdning til ikke-muslimer, men også for at betragte selv liberale mulismer som vantro.

Det er salafisternes leder i byen Köln, Ibrahim Abou Nagie, der står bag den gratis uddeling af koraner i Tyskland.

”Mine kære søskende! Hvordan kan vi sove roligt, når vi ved, at vores naboer vil brænde i helvede for evigt, når de dør,” spørger Ibrahim Abou Nagie som begrundelse for aktionen, der ifølge hans mening skal være med til at redde sjæle og udbrede Allahs religion.

Ibrahim Abou Nagie er indvandrer med palæstinensiske baggrund. Han betegnes af flere tyske medier som en hadprædikent, og politiet har de seneste måneder efterforsket, om der kan føres retssag imod ham for overtrædelse af straffeloven. Han skal blandt andet have opfordret sine tilhængere til at forfølge anderledes tænkende. Politiet er endnu ikke færdig med sine undersøgelser.

SALAFISTERNE VURDERER selv, at de allerede har uddelt flere end 300.000 eksemplarer af Koranen. Deres mål er, at hver husholdning i Tyskland skal have et eksemplar af Koranen. Det vil sige, at organisationen regner med i alt at uddele cirka 25 millioner eksemplarer.

Den tyske efterretningstjeneste vurderer, at salafisterne med deres aktion først og fremmest vil hverve nye tilhængere for deres politisk ekstremistiske ideologi.

”I virkeligheden vil salafisterne ikke udbrede islam men derimod salafisme,” siger Claudia Schmid fra efterretningstjenesten i Berlin til avisen Berliner Zeitung.

Et par politikere fra det konservative kristelige demokratiske parti CDU forlanger, at salafisterne får forbud mod at uddele Koranen, men flertallet af politikere er derimod klar over, at det ikke lader sig gøre.

”Uddelingen af Koranen er i overensstemmelse med ytrings- og religionsfriheden,” siger for eksempel socialdemokraten Christine Lambrecht og har dermed samme holdning som de fleste jurister i landet.

Nogle af de skarpeste reaktioner kommer fra muslimernes egne rækker.

”Koranen er ikke en reklamebrochure, som man kan uddele som massevare,” siger lederen af muslimernes Centralråd, Ayman Mazyek, til Det Katolske Nyhedsbureau.

”Det minder mig om Jehovas Vidner,” siger lederen af Det Tyrkiske Samfund i Tyskland, Kenan Kolat.

”Salafisterne forsøger åbenbart at fremstille sig selv som talerør for muslimerne, og de vil formidle indtrykket, at kun de står for den sande islam. Det må de ikke få held til,” siger lederen af partiet De Grønne, Cem Özdemir, der er søn af tyrkiske indvandrere og kendt for sin modstand mod yderligtgående muslimske grupper.

De tyske kirker er til gengæld mere tilbageholdende med kritik, fordi de frygter, at det fremover også kan blive sværere for dem selv at uddele religiøse tekster på offentlige pladser.

”I Tyskland er det heldigvis ikke forbudt at uddele religiøse skrifter,” siger præst Bernhard Felmberg fra Den Evangeliske Kirke i Tyskland.

Justitsminister i den tyske delstat Hessen Jörg-Uwe Hahn maner til besindighed.

”Med information og opklaring kan vi hindre, at salafisterne får flere tilhængere. Salafister og andre ekstremister kan kun bruge Koranen som våben for deres ideologi, hvis ingen ved, hvad der rent faktisk står i Koranen,” siger han til avisen Die Welt.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland

Lars, publiceret d.19/04 15:44 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Jeg synes, det må være svært at ophidse sig over, at muslimske salafister i Tyskland gør det samme som kristne gideonitter. Jeg har selv et eksemplar af Det Nye Testamente på dansk, tysk og engelsk, jeg har modtaget gratis fra The Gideons International. Jeg håber da, at danske salafister på tilsvarende vis vil forære mig et eksemplar af Koranen på arabisk og dansk. Kun snæversyn kan have noget imod det udsyn, man kan erhverve sig ved selvsyn!

Mvh

Lars Bo
Vester Starup
Link

Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland

Broby, publiceret d.19/04 17:03 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Det viser kun åndelig svaghed at være bange for en bog.
Link

De må, vi må ikke

Peter, publiceret d.19/04 17:24 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Ordet "anderledes tænkende" giver mening, når man ser kommentarer som her fra Lars.
Vi er nogle her på nordkanten af vestbredden, der undrende ser på hvad udefra kommende berigelse må, her hos holdningsløse os, men, som vi IKKE må ytre antydningen af hjemme hos "dem"; for ellers sker der mig noget, som jeg vist nok ikke må hverken skrive eller antyde her hjemme hos os på vestbredden, men som gerne må andtydes hjemme hos dem på østbredden.
Men "lars´erne" undres ikke.
Under krigen var der både danskere og nordmænd, der hjalp modstandsbevægelsen. Og så var det de, der angav dem. Og hvorfor en Larser ikki ser fare i salafistiske kulturtiltag, ja, det undrer mig - og dog.
Ja, således ser jeg på det :-(
Link

Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland

HBP, publiceret d.19/04 20:40 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Naturligvis skal muslimerne have lov til at uddele bøger der sviner andre religioner til - men så skal de naturligvis garantere at afstå fra at kritisere hvis nogen siger noget nedsættende om islam. Så nogen burde stille sig op ved siden af koran-uddelerne, og uddele kopier af "De Sataniske Vers" eller tegninger der forestiller Muhammed.

Jeg vel sværge overfor mig selv at jeg vil gøre noget i den stil, hvis jeg opdager nogen der uddeler koranen på gaden i Kbh.

Man spørger også sig selv: hvor mange af dem der støtter retten til at uddele koranen, kritiserede Jyllandsposten for 6 år siden? Det kunne være interessant om der var sammenfald.
Link

Sv. Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland

Heinrich R., publiceret d.20/04 00:05 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Broby skrev:
Det viser kun åndelig svaghed at være bange for en bog.


Når det gælder filosofiske og religiøse værker, er der altid grund til at frygte skod-oversættelser, og til at sky sådanne som pesten.

Kvaliteten af oversættelsen aner jeg intet om, så det er alene en general betragtning om, at bøger kan være farlige.
Link

Sv. Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland

Morten, publiceret d.20/04 09:08 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Broby skrev:
Det viser kun åndelig svaghed at være bange for en bog.


I Tyskland er de det forbudt at trykke og udbrede "Mein Kampf", så tyskerne lider i flg. dig af åndelig svaghed. Tyskerne har en lov, der forbyder antidemokratisk virksomhed. Det er vel den, man tænker på at anvende, for selvfølgeligt er Koranen ikke forbudt.
Link

Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland

Martin, publiceret d.20/04 10:23 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Jeg kan godt se en bagrund på hvorfor forbyde det man hader og som forvolder så meget ulykke og taler i sig selv om hadtale, men så ser jeg også en grund til at gøre det. Salafisterne er jo dem der vil sammen med det muslimske broderskab leve som man gjore for over 1000 år siden og forbydelse af alt hvad vi kender til af menneskerettigheder, så jeg undre mig ikke om viser personer der frygter for hvad det kan betyde når de går rundt og sælger Koraner. Den helligste bog Islam (61% af det, der er om ikke-muslimer), trækker det skarpeste billede af forskellene mellem muslimer (det bedste af mennesker, 3:110) og ikke-troende (de værste skabninger, 98:6). Ros er kælet for førstnævnte, mens sidstnævnte er dømt med glohed generalisering. Langt fra undervisning universel kærlighed, Koranen ustandseligt prædiker mindreværdskompleks af ikke-muslimer, selv at sammenligne dem med modbydelige dyr og skadesfro end Allahs had til dem, og hans mørke planer for deres evige tortur. Naturligvis er den hårde behandling af ikke-troende af muslimer opfordres til så godt. Og det vil disse salafister så glædeligt indføre.
Link

Hadtale

Jørgen Christensen, publiceret d.20/04 10:37 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Jeg giver dig ret, indirekte, i at dit indlæg er en gang lirum larum af hadtale.
Link

Sv. Hadtale

Martin, publiceret d.20/04 16:03 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Jeg giver dig ret, indirekte, i at dit indlæg er en gang lirum larum af hadtale.


Åhh kan virkelig ikke se hvor jeg gør dette. Det er en kritisk ytring! Ikke til et individ, men til et fundament. Der er fordele for demokrati såvel som der er ulemper. Selvom islam er nazistmen har store sammenligninger kan man jo godt forbyde en bog som mein kampf og koranen, men man kan ikke fratage folk for at være nazister eller muslimer, ligemeget deres individs synspunkt. Kritisk fravær af moralske perspektiv gåder mange vesterlændinge, især dem, der forsøger at forene denne virkelighed med den politisk korrekte antagelse, at islam er ligesom en anden religion. Den jødisk-kristne tradition prædiker universel kærlighed og uselviskhed, så det forventes, at mere troende muslimer ville være det mest fredelige og mindst farlige ... forudsat, at islam er baseret på de samme principper.
Men under de røde forsikringer fra muslimske apologeter, at islam handler om fred og tolerance ligger et meget mørkere virkelighed, der bedre forklarer vold og dybt rodfæstet ligegyldighed. Ganske enkelt, at Koranen lærer overherredømme, had og fjendtlighed. Man kan overveje de elementer, der definerer hadefulde ytringer:
*Tegning af en skelnen mellem en egen identitet gruppe og dem udenfor det.
*Moral sammenligning baseret på denne skelnen.
*Devaluering eller umenneskeliggørelse af andre grupper og personlige overlegenhed af ens egen.
*Den slår til lyd for forskellige standarder for behandling baseret på identitet medlemskab af en gruppe.
*Et opkald til vold mod medlemmer af andre grupper.
Link

at tale sort

pha, publiceret d.20/04 16:09 (for 2 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Gratis Koraner skaber ophedet debat i Tyskland
Arthur skriver: "Åhh kan virkelig ikke se hvor jeg gør dette. Jeg plæner hverken muslimer eller nazister for had. Der er fordele for demokrati såvel som der er ulemper. Selvom islam er nazistmen har store sammenligninger kan man jo godt forbyde en bog som mein kampf og koranen, men man kan ikke fratage folk for at være nazister eller muslimer"

Når jeg læser både dette og dit forrige indlæg, får jeg en fornemmelse af, at du øver dig i at tale sort.
Hvis dette ikke er tilfældet, kunne man så få en oversættelse til almindelig dansk ?
Link
Mere:   1 | 2   Næste

flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​