Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen Bahrain er mere til motorløb end menneskerettigheder til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bahrain er mere til motorløb end menneskerettigheder

Som det ses på denne graffiti i hovedstaden, Manama, er oppositionen i Bahrain vred over, at søndagens Formel 1-løb i landet finder sted som planlagt. – foto: Mazen Mahdi/EPA/Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Den bahrainsk-danske menneskeretsaktivist Abdulhadi al-Khawaja sultestrejker på 72. døgn i protest mod tortur og livstidsdom, mens Bahrains kongedømme byder velkommen til en runde af det prestigefyldte Formel 1-løb

Der er plads til 50.000 tilskuere ved Bahrains 5,412 kilometer lange Formel 1-bane, og de har alle ifølge guidebøgerne en ”storslået udsigt”, som gør det muligt at følge bilerne på deres vej ind i ørkenen og se dem vende tilbage til det oaseprægede område omkring banen.

LÆS OGSÅ: Bahrain i dilemma om sultestrejke

Kongefamilien har ikke sparet på noget under bygningen af Bahrain International Circuit, som er en af de mest moderne og spektakulære baner i Formel 1-kalenderen og søndag for ottende gang lægger grund til en etape af det prestigefyldte motorløb. Denne gang dog til lyden af højlydte protester side om side med larmen fra racerbilerne.

Selvom myndighederne i Bahrain har gjort, hvad de kunne for at lægge låg på demonstrationerne til fordel for flere demokratiske reformer, blandt andet ved at arrestere en række af de mest aktive demonstranter i ugerne op til Formel 1-løbet, er det langtfra lykkedes. Ikke mindst, fordi regimet stadig nægter at løslade den bahrainsk-danske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja, som sultestrejker på 72. døgn i protest mod tortur i fængslet og en skinretssag, som gav ham en livstidsdom. Al-Khawaja er meget svækket, og da han ifølge familien nu har besluttet kun at drikke vand, er risikoen for, at han dør steget yderligere.

Annonce
Sammenfaldet af Formel 1-løbet og al-Khawajas sultestrejke har fået flere af Bahrains menneskerettigheds-organisationer til at kræve motorløbet aflyst eller udsat, indtil kongedømmet standser sine overgreb på demonstranterne og indleder reelle forhandlinger om demokratiske reformer.

”Der er brug for, at styret bliver straffet for de forbrydelser, det har begået inden for det seneste halvandet år,” siger Nabeel Rajab, præsident for Bahrains Center for Menneskerettigheder til den amerikanske avis US Today.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International mener, at nu, hvor løbet står til at blive gennemført, gælder det om at udnytte det som en platform for at skabe opmærksomhed om Bahrain.

”Sportsfolkene og de mange journalister, der kommer til Bahrain, bør bruge anledningen til at sætte fokus på krænkelser, der sker i landet, og til at kræve al-Khawaja løsladt. Styret ønsker at bruge Formel 1 til at vise sig frem som en moderne, arabisk stat. Men løbet kan også bruges som ståsted for kritik,” siger Stinne Lyager Bech, kampagnekoordinator for Mellemøsten og Nordafrika i Amnestys danske afdeling.

Præsident og administrerende direktør for Formel 1-løbene, Bernie Ecclestone, har afvist at aflyse løbet.

”Der er ikke farligt. Jeg kender mennesker, som bor der, og det hele er meget stille og fredeligt,” sagde han i sidste uge til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Forholdet mellem sport og politik er en klassisk diskussion, hvor idrætsudøverne jævnligt bliver mødt med kravet om at tage stilling til konkrete politiske problemer. Den seneste store diskussion fandt sted i forbindelse med De Olympiske Lege i Kina, hvor nogle mente, at sporten var med til at legitimere et udemokratisk styre, mens andre så legene som en chance for at påvirke det kinesiske styre i en positiv retning.

Hans Bonde, professor ved Københavns Universitet med speciale i idræt, politik og samfund, peger på, at sportsfolkene og deres organisationer traditionelt fastholder, at sporten er upolitisk.

”Men sporten kommer i en kattepine, når regimer som emiratet i Bahrain vil bruge Formel 1-løbet politisk for at skabe goodwill indadtil og udadtil i en kritisk situation,” siger Hans Bonde.

Han minder i den forbindelse om, at politiske manifestationer direkte på sportsbanen ikke blot vil føre til, at idrætsfolk manifesterer sig til fordel for demokrati og menneskerettigheder, sådan som de fleste umiddelbart forestiller sig – men at det også vil give udøvere med anti-humanistiske synspunkter mulighed for at markere sig.

”Det er derfor god grund til, at idrætten insisterer på, at sportsfolkene skal und-lade at markere sig politisk,” siger Hans Bonde.

Ifølge Reuters har den sultestrejkende al-Khawajas hustru, Khadija al-Mousawi, ikke noget ønske om, at Formel 1-løbet bliver aflyst. Hun omtaler det tværtimod som en ”storslået” begivenhed for Bahrain. Men hun er skuffet over, at racerkørerne ikke bruger den enorme opmærksomhed omkring løbet til at presse på for flere demokratiske rettigheder.

”Jeg ved, at de vil sige, at det ikke er deres anliggende, de er bare kørere. Ja. De er kørere med demokrati i deres hjemlande og frihed,” siger hun.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 4. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​