Kongen af 1864-formidling

Historiker, journalist og forfatter Tom Buk-Swienty er igen aktuel med et værk om 1864

Tom Buk-Swienty har forstået at udnytte sin baggrund som historiker med mange års erfaring som journalist. –
Tom Buk-Swienty har forstået at udnytte sin baggrund som historiker med mange års erfaring som journalist. –. Foto: Johnny Anthon Wichmann.

Der findes forfattere, der nærmest får monopol på en historisk begivenhed, når de først har fået nedkæmpet arkiverne i en så overlegen stil, at der ikke er meget mere at komme efter for eftertidens historiske guldgravere. Og ligesom Peter Øvig Knudsen formentlig har skrevet det ultimative dokumentaristiske værk om Blekingebanden og er godt i gang med at gøre det samme om den danske hippiebevægelse er det svært at komme uden om Tom Buk-Swienty (f. 1966), når det handler om dækningen af 1864.

LÆS OGSÅ: Det gør De, Nielsen

Med sine to prisvindende bestsellere Slagtebænk Dybbøl (2008) og Dommedag Als (2010) har han både afdækket selve nederlaget i 1864 og de efterfølgende konsekvenser.

Nu er han igen aktuel med udgivelsen 1864 i billeder, og man behøver ikke have profetiske evner for at komme forudse, at hans bøger vil vinde endnu større udbredelse i 2014, når DR Drama i anledning af 150-året for 1864 bringer den historiske dramaserie 1864, der kommer til at bygge på Tom Buk-Swientys bøger.

Ligesom Peter Øvig Knudsen var Tom Buk-Swienty i øvrigt tilknyttet Weekendavisen, inden de hver for sig fik deres store folkelige gennembrud som forfattere.

Han er enormt solid og flittig, og hans artikler er altid gode og underholdende. Og så har han en arbejdsdisciplin, som kun amerikanere ellers har, siger Klaus Wivel, der var bogredaktør for Tom Buk-Swienty på Weekendavisen gennem en årrække.

Med sin baggrund som cand.mag. i historie og amerikanske samfundsstudier fra Københavns Universitet og University of California blev Tom Buk-Swienty journalistisk medarbejder og USA-korrespondent ved Weekendavisen fra 1994 til 2005, inden han blev lektor i journalistik ved Syddansk Universitet frem til 2010.

Siden har han kunnet leve af sit forfatterskab, der ud over et pænt bogsalg blandt andet også har indbragt ham store priser som Søren Gyldendal-prisen i 2010 og Læsernes Bogpris i 2011.

Tom Buk-Swientys forfatterkarriereblev dog allerede indledt under hans USA-ophold, hvor han skrev bøger med udgangspunkt i dette land, blandt andet en biografi om den danske fotograf Jacob Riis. I øjeblikket er han også bosat i USA sammen med sin kone og deres to børn, hvor han skriver på en stor biografi om Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen. Og ifølge hans redaktør på Gyldendal, redaktionschef Rasmus Øhlenschlæger Madsen, ejer Tom Buk-Swienty også en glubende interesse for mange forskellige ting.

Jeg vil først og fremmest beskrive ham som nysgerrig. For hvis han først bliver optaget af et emne, giver han ikke op, før han har endevendt hvert eneste hjørne af arkiverne. Men det giver ham samtidig en fremragende position som forfatter, at han både har en baggrund som historiker og mange års erfaring som journalist. Alt, hvad han laver, er præget af professionalisme, entusiasme og fortælleglæde, siger Rasmus Øhlenschlæger Madsen og tilføjer:

Det er ret sigende for Tom Buk-Swienty, at hans oprindelige aftale med Gyldendal var, at han skulle lave en beskeden billedbog om 1864, men hans research greb om sig, og pludselig havde han skrevet 400 sider, der blev til Slagtebænk Dybbøl. Det viste sig kun at være halvdelen af historien, så de små korte billedtekster, vi oprindelig aftalte, blev til knap 1000 sider, da han var færdig med Dommedag Als.