Analytisk tankegang underminerer religiøs tro

Mennesker med en analytisk tankegang er mindre tilbøjelige til at tro end mennesker, der følger deres instinkt, viser ny forskning

Mennesker med en analytisk tankegang er mindre tilbøjelige til at tro end mennesker, der følger deres instinkt, viser ny forskning.
Mennesker med en analytisk tankegang er mindre tilbøjelige til at tro end mennesker, der følger deres instinkt, viser ny forskning. Foto: Eric AudrasEric Audras Altopress .

Mennesker, der har en analytisk tankegang, tror mindre på Gud, mens mennesker, som følger deres mavefornemmelse, er mere troende. Det viser et stort forskningsprojekt, skriver tidsskriftet Science.

Undersøgelsen, som er foretaget af forskere fra University of British Columbia i den canadiske by Vancouver, belyser spørgsmålet, om analytisk tankegang underminerer religiøs tro. Den videnskabelige undersøgelse bygger på tidligere studier, som peger på, at troen har rod i den intuitive del af menneskets tankesystem. Det er den del af hjernen, som bruger menneskets instinkt til at træffe en beslutning. Den anden del af menneskets tankesystem benytter sig af fornuft og rationalitet, når hjernen skal bearbejde information. De to systemer kan arbejde parallelt, men når det bliver nødvendigt, kan det system, der bygger på fornuft, underkende det intuitive system.

LÆS OGSÅ: Udfordringen for mig har bestået i det rationelle ved at være troende

I bestræbelserne på at undersøge, om en analytisk tankegang påvirker menneskers tro, skulle deltagerne i studiet besvare tre logiske opgaver, inden de blev stillet forskellige spørgsmål om deres religiøse tro. Én af opgaverne lød: Et bat og en bold koster tilsammen en dollar og ti cents. Battet koster en dollar mere end bolden. Hvor meget koster bolden?

De deltagere, som primært benyttede sig af den intuitive tankegang, svarede ti cents, hvilket er forkert, mens de deltagere, der primært tænkte analytisk, angav det rigtige svar, som er fem cents.

Efter at have besvaret tre tilsvarende opgaver blev deltagerne bedt om at angive, hvor enige de var i forskellige udsagn, så som Jeg har følt et guddommeligt nærvær, og Jeg forstår simpelthen ikke religion. De deltagere, som havde svaret rigtigt i de logiske opgaver, angav oftest, at de var mindst tilbøjelige til at tro.

Forskerne har også udført forskellige andre eksperimenter for at kontrollere deres fund. Hvert af eksperimenterne peger på, at analytisk tænkende mennesker tror mindre.

Ifølge psykolog ved University of Chicago, Nicholas Epley, der ikke selv deltog i studiet, betyder eksperimentet ikke, at tro kan undermineres med lidt ekstra mentalt arbejde. Det betyder i højere grad, at religiøs tro ikke er en klippefast størrelse, men at den afhænger af menneskers kontekst:

Der findes en illusion om, at vores hjerner er mere statiske, end de faktisk er. Vi har fundamentale holdninger og værdier, og de kan synes konstante. Men det er altså nemmere at bevæge det, der synes fundamentalt, siger Epley til LA Times og tilføjer:

Selv dybt religiøse mennesker vil medgive, at de har øjeblikke, hvor de tvivler.