Argentina gør kønsskifte til en rettighed

Det argentinske senat har vedtaget, at argentinere kan skifte køn uden at skulle have særlig tilladelse til det. Det er et skridt mod lighed for alle, siger Argentinas vicepræsident

Den argentinske regering har vedtaget, at kønsskifte skal være en rettighed i det sydamerikanske land. Loven kommer to år efter, Argentina var det første sydamerikanske land, der legaliserede vielse af homoseksuelle.
Den argentinske regering har vedtaget, at kønsskifte skal være en rettighed i det sydamerikanske land. Loven kommer to år efter, Argentina var det første sydamerikanske land, der legaliserede vielse af homoseksuelle. Foto: .

Onsdag vedtog det argentinske senat, at kønsskifte skal være en rettighed i det sydamerikanske land. Loven betyder, at kønsskifteoperationer og hormonpiller skal betales af den offentlige sundhedsordning.

Den nye lov er en hjælp til de argentinere, som føler sig fanget af deres eget køn, mener senator Osvaldo Lopez:

Den nye lov gør det muligt for mange at komme ud af mørket og være i lyset. At vise sig frem, siger senatoren ifølge ABC News.

LÆS OGSÅ: Flere kvinder vil være mænd

Loven gør det også tilladt for unge under 18 år at skifte køn, hvis de får tilladelse til det af deres værge. Samtidig bliver det også muligt for argentinerne at ændre det køn, der er angivet i de civile registre og på deres identitetskort, hvis de føler, at deres fysiske karakteristika ikke matcher den måde, de ser sig selv på. Det betyder, at argentinerne kan skifte køn uden at skulle undergå en kønsskifteoperation, ligesom de kan skifte tilbage til deres medfødte køn, hvis deres selvforståelse skulle ændre sig i fremtiden.

Den nye lov indikerer, at det sydamerikanske land ikke længere definerer køn som biologi, som det ellers traditionelt set har gjort:

Det bliver forstået sådan, at kønsidentitet er den indre og individuelle måde, hvorpå en person oplever deres køn, hvilket ikke altid stemmer overens med det køn, man har fået ved fødslen, lyder det i loven ifølge CNN.

Mange argentinere mener, at loven om kønsskifte er et naturligt skridt, efter at Argentina for to år siden var det første sydamerikanske land, der gav homoseksuelle ret til at indgå ægteskab. Ligesom den lovgivning handlede om at give de homoseksuelle rettigheder, understreger den argentinske vicepræsident, Amado Boudou, at den nye lovgivning også handler om at give lige rettigheder:

Loven er et skridt mod lighed, inklusion og anerkendelse af rettigheder for alle argentinere. I dag er en dag, hvor tusinder og atter tusinder af argentinere får nye rettigheder, uden at andre mister en tøddel af deres rettigheder, siger Amado Boudou ifølge CNN.