Briterne vil have dronningen som kirkens overhoved

Meningsmåling viser stor opbakning til dronning Elizabeth II som forsvareren af troen og øverste leder af Church of England

Hele 79 procent af briterne støtter, at dronning Elizabeth II også har en religiøs rolle.
Hele 79 procent af briterne støtter, at dronning Elizabeth II også har en religiøs rolle. Foto: LEWIS WHYLD Denmark.

Langt de fleste briter har ikke noget problem med, at deres monark er tæt knyttet til en religion gennem sin rolle som øverste leder af statskirken, Church of England.

Hele 79 procent af briterne støtter, at dronning Elizabeth II som monark også har en religiøs rolle. Marginalt færre, 73 procent, mener tilsvarende, at hun fortsat skal have en rolle i statskirken, hvor hun som den eneste rangerer over den anglikanske kirkes overhoved, ærkebiskoppen af Canterbury.

LÆS OGSÅ: Cameron insisterer: Storbritannien er kristent

Det fremgår af en meningsmåling foretaget for BBC i anledning af dronningens 60-års-jubilæum som regent. Heraf fremgår det videre, at kun en fjerdedel af briterne vil have monarki og religion adskilt.

Hun har også titlen Defender of the Faith (forsvareren af troen). En titel som først blev givet til Henrik VIII af pave Leo X i 1521.

Dronningen selv tager opgaven med religion alvorligt og har i en tale til religiøse ledere tidligere på året slået fast, at hun ikke kun er de anglikanskes dronning, men at hun som Defender of the Faith vil række ud til alle.

Rollen er ikke at forsvare den anglikanske tro på bekostning af alle andre religioner. Tværtom har kirken det som sin opgave at beskytte retten til at praktisere alle trosretninger her i landet, fastslog hun ved en jubilæumsreception for religiøse ledere på Lambeth Palace, som er residens for ærkebiskoppen af Canterbury.

Undersøgelsen bliver hilst velkommen af biskoppen af Leicester, hvis domkirke var vært for en tværreligiøs gudstjeneste, som blev overværet af dronningen.

Her så vi styrken i at holde et arrangement, der bringer folk fra forskellige trosretninger sammen. Hvis man adskiller kirken og staten og kapper forbindelsen fra kirken til monarkiet, så vil det give indtrykket, at der næsten ikke er flere værdier tilbage, vi er fælles om, siger biskop Tim Stevens til BBC.

Tilsvarende er der opbakning til dronningen fra generalsekretæren for det britiske muslimske råd, Farooq Murad, der mener, at dronningens rolle i Commonwealth-fællesskabet er med til at skabe en fælles identitet selv i muslimske lande som Pakistan, Bangladesh og Malaysia.

Vi føler, at stærke kristne værdier er et gode for os, og at vi i høj grad er baseret på de samme fundamenter, siger Farooq Murad.

Undersøgelsen fra BBC viser videre, at der ikke er helt samme opbakning i trosspørgsmål til prins Charles, som er den næste i arvefølgen.