Filosof: Forargelse over amning skyldes misundelse

Billedet af en mor, der ammer sin treårige søn, vækker stor forargelse i USA. Herhjemme mener filosof, at årsagen er, at vi bliver misundelige og vrede over børns betingelser i dag

Når billedet på forsiden af det amerikanske magasin TIME vækker forargelse, mener filosof Arno Victor Nielsen, at det skyldes, at vi bliver misundelige. "Vi ville alle gerne selv være blevet i vor moders varetægt, men vi var nødt til at komme videre i livet," siger filosoffen.
Når billedet på forsiden af det amerikanske magasin TIME vækker forargelse, mener filosof Arno Victor Nielsen, at det skyldes, at vi bliver misundelige. "Vi ville alle gerne selv være blevet i vor moders varetægt, men vi var nødt til at komme videre i livet," siger filosoffen. Foto: VIBEKE TOFT.

Det har vakt stor debat, at det amerikanske magasin TIME i sidste uge fyldte sin forside med billedet af en ung slank mor, der ammer sin søn. Magasinforsiden nåede knap nok fra trykken, inden debatten brød ud i flere amerikanske nyhedsmedier og på internettet.

Flere føler væmmelse over forsidebilledet af den unge mor, som ammer sin treårige. Sønnen er nødt til at stå på en skammel for at nå op til sin mors bryst, og billedet er ledsaget af overskriften Er du mor nok?.

LÆS OGSÅ: Hvad er egentligt godt forældreskab i dag?

Situationen på billedet er atypisk, og ifølge mange deltagere i den amerikanske debat måske også upassende. Men hvorfor vækker det så stor forargelse?

Alle børn er nødt til at forlade babystadiet og blive voksne, men her er en dreng, som ikke gør det. Det kan kun skyldes, at moderen fastholder ham i det, fordi hun selv nyder det, tænker vi, og så begynder incestanklagerne at melde sig, siger filosof Arno Victor Nielsen og fortsætter:

Men vi reagerer også, fordi vi bliver misundelige. Vi ville alle gerne selv være blevet i vor moders varetægt, men vi var nødt til at komme videre i livet.

Desuden provokerer det mange kvinder, som ikke har været i stand til at amme overhovedet eller så længe, som de gerne ville, fordi de måske skulle tilbage på arbejdsmarkedet. Dermed kunne de ikke være den mor, de måske inderst gerne ville være, mener Arno Victor Nielsen.

Og selve situationen burde ikke vække forargelse, da hverken moderen eller barnet tager skade af det. Det er i stedet en dybereliggende vrede over de betingelser, som børn vokser op under i dag, hvor de afleveres for tidligt til pasning, fordi forældrene skal ud på arbejdsmarkedet, mener han.

Ester Larsen, næstformand i Det Etiske Råd og tidligere sundhedsminister, mener, at forargelsen er udtryk for, at vi bliver mindre tolerante i vores samfund.

Vi bliver mindre tålsomme over for dem, der skiller sig ud fra flertallet og afviger fra normen. Sundhedsmæssigt er der formentlig ingen grund til at reagere, da enkelte kvinder altid har ammet deres børn længere end normalt, men de er ikke blevet udstødt af samfundet af den grund. Det kan undre, at det virker mere forargende end den mest groteske porno, som vi har vænnet os til. Så det er andre ting, der forarger nu end for 20 år siden. Det er jo ikke en handling, der er skadelig for andre, og man udsætter jo ikke barnet, men fjerner det blot lidt fra normen, siger hun.

Udland side 9