Hvorfor har vi brug for folkekirken?

Der er plads til forbedringer af folkekirken, lød det fra flere sider, da kirkeminister Manu Sareen (R) mødte 250 sognebørn fra fem sydjyske sogne for at debattere folkekirkens fremtid

Mange var mødt op for at se Manu Sareen i Billund Centret. Her ses fra venstre provst emeritus Mogens Jensen, Mette Bock (LA), ministeren og sognepræst Tine Lindhardt.
Mange var mødt op for at se Manu Sareen i Billund Centret. Her ses fra venstre provst emeritus Mogens Jensen, Mette Bock (LA), ministeren og sognepræst Tine Lindhardt. . Foto: Claus Fisker.

Der er knas med teleslyngeanlægget. En øredøvende hyletone får gæsterne til at knibe øjnene sammen og se forpinte ud. Er det dig?, spørger Liberal Alliances folketingsmedlem Mette Bock og kigger bebrejdende på kirkeministeren. Straks rækker ministeren headsetmikrofonen over i hænderne på værtinden, Else Marie Madsen, som er menighedsrådsformand i Grene Sogn.

Jeg får altså skyld for meget, konstaterer Manu Sareen og løfter afvæbnende sine håndflader.

LÆS OGSÅ: Kristne boykotter bedemøde i protest mod kirkeminister

Hvorfor har vi brug for folkekirken? er aftenens store spørgsmål i en debat arrangeret af fem sydjyske menighedsråd.

Foruden ministeren for ligestilling og kirke, Manu Sareen (R), er også næstformanden for Folketingets Kirkeudvalg, Mette Bock (LA), og sognepræst Tine Lindhardt fra Odense til stede på scenen denne tirsdag aften.

Ikke siden Grosbøll-sagen har en mand skabt så stor opmærksomhed om folkekirken som kirkeminister Manu Sareen. Men det er tilsyneladende meget andet end vielser af homoseksuelle, der optager de mange fremmødte sognebørn i den propfyldte teatersal, betalt af Billunds berømte Lego-stifter på den anden side af gaden.

Alle tre debattører er enige om, at folkekirken skaber tryghed hos danskerne og er med til at holde samfundet fast på vigtige værdier og historie. Men der er plads til forbedringer.

Folkekirken har været alt for tilbagelænet. Vi skal have mindre stat og mere menighed, lyder det fra Mette Bock, der har været kirkesanger i 20 år. Manu Sareen nikker, men folkekirkens særstatus i Grundloven skal der ikke pilles ved, forsikrer han:

Det arbejde, vi har sat i gang med kirkeråd, har intet at gøre med, at vi vil adskille kirke og stat.

Ved et af salens fem lange borde, dækket op med laksefarvet papirdug, hvidt porcelæn og læderindbundne salmebøger, sidder Kristan Hansen fra Vorbasse.

Hvad vil I gøre ved det faktum, at det kun er det grå guld, der kommer i kirkerne?, spørger han paneldeltagerne.

Manu Sareen nikker og svarer:

En af kirkens udfordringer er at få fat i de unge. Ellers vil der om 13-15 år kun være halvdelen af befolkningen, der er medlem af folkekirken. Men hvorfor er det altid folkekirken selv, der er de første til at skyde forslag ned om, hvordan man får nye kirkegængere?.

Også sognepræst Tine Lindhardt erkender problemet.

Man kan godt arbejde med sproget i højmessen. Børnefamilierne kan måske inddrages med nogle konkrete frivillige opgaver såsom at skrælle kartofler i forbindelse med konfirmationsarrangementer. Man kunne også gøre, som da jeg var ung og studerede i Aarhus. Da blev der holdt festgudstjeneste søndag eftermiddag for os, som havde været til fest om lørdagen.

Det lyder som noget for mig, lyder det kækt fra den 45-årige indiskfødte kirkeminister.

Else Marie Madsen, Grene Sogns menighedsrådsformand, har været med i menighedsrådsarbejdet i 24 år.

Kan du love, at der kommer mindre papirnusseri for menighedsrådene?, spørger hun Manu Sareen.

Jeg har allerede bedt mine embedsmænd om at ophæve en tredjedel af de 218 cirkulærer, som har at gøre med arbejdet i menighedsråd, svarer han. Under pausen når Manu Sareen at Facebook-­opdatere og få skulderklap af en af de fremmødte.

Du gør det rigtig godt. Tak fordi du har taget debatten om de homoseksuelle, roser kvinden.

Mødet med borgerne i Billund er et af flere møder, som Manu Sareen siden påske har holdt rundt omkring i landets kirkelige landsskab.

Det har overrasket mig, at folk er så søde. Jeg har ikke mødt andet end gæstfrihed og varme, siger ministeren, inden han forsvinder nordøstover til Amager i sin sorte Audi-ministerbil med tre flasker italiensk Canaja-rødvin som tak for besøget.