Alle taber på tabuer om psykisk sygdom

En ny bog følger op på den netop afsluttede DR-dokumentarserie Gal eller normal. Målet med både bogen og tv-programmet er at nedbryde tabuer og fordomme om psykisk sygdom, forklarer forfatteren

10 danskere stillede for nylig op til tv-programmet ”Gal eller normal”. I en ny bog af samme navn fortæller de medvirkende med en psykiatrisk diagnose om deres liv med en psykisk sygdom. –
10 danskere stillede for nylig op til tv-programmet ”Gal eller normal”. I en ny bog af samme navn fortæller de medvirkende med en psykiatrisk diagnose om deres liv med en psykisk sygdom. –. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.

En smerte, der bliver delt, mister sin kraft, har den norske præst Karsten Isaksen engang sagt. Men når det handler om smerten i sindet, holder mange den alligevel tæt til kroppen, selvom psykisk sygdom er langt hyppigere, end de fleste tror.

LÆS OGSÅ: Sygdom er din egen skyld

Omkring 200.000 danskere lider af depression, omkring 250.000 af angst, og 300.000 af forskellige former for misbrug. Omkring 40.000 er ramt af svære psykoser, og 50.000 lider af demens.

Til sammen betyder det, at hver anden familie kommer i kontakt med behandlingssystemet.

Men alligevel er psykisk sygdom et af vor tids sidste tabuer, mener Dorthe Boss Kyhn, der er forfatter bag bogen Gal eller normal, der følger op på tv-serien af samme navn.

Hvis man brækker en arm, kan man vise den frem, men hvis man har brækket noget i sindet, er det sværere at vise. Og det kræver mod at fortælle om det. For det er stadig mere legitimt at fortælle om sin kræftsygdom end sin psykiske lidelse, selvom man hverken kan gøre for, at man fejler det ene eller det andet, siger Dorthe Boss Kyhn, der til daglig arbejder som journalist på DRs sundhedsredaktion.

Både tv-programmet og bogen Gal eller normal har til formål at nedbryde tabuer og fordomme om psykisk syge, forklarer hun. For myter og skrækhistorier om psykisk syge er der nok af.

Som tv-lægen Peter Qvortrup Geisling skriver i forordet til bogen, forbinder rigtig mange mennesker stadig psykiatri med filmen Gøgereden, elektrochok, høje hække omkring lukkede psykiatriske afdelinger og farlige, mærkelige mennesker.

Tv-lægen er dog ikke bleg for at medgive, at medierne bærer en del af ansvaret for, at psykisk syge ofte bliver fremstillet så uhyggeligt:

De billeder står stærkest, fordi de ligger i forlængelse af den angst, vi alle føler over for psykisk sygdomme, og fordi pressen og filmindustrien lever af ekstremer, skriver Peter Qvortrup Geisling og fortsætter:

Mediernes dækning af psykiatrien er tit meget ensidig. Enten har det noget at gøre med, at der sælges for mange lykkepiller i Danmark, eller også er en eller anden psykotisk mand gået amok med en økse.

Anderledes positivt bliver psykisk syge fremstillet i Dorthe Boss Kyhns bog, hvor ti modige danskere stiller op til om at leve med hver deres diagnose.

Fem af de medvirkende i bogen vil mange nok genkende fra tv-serien Gal eller normal, hvor tre eksperter i løbet af en uge skulle gætte, hvem der populært sagt var gale eller normale ud af ti danskere, hvoraf kun fem havde fået en diagnose.

Det overraskende var, at de tre erfarne eksperter en ledende psykiater, sygeplejerske og psykolog kun kunne gætte to ud af fem diagnoser rigtigt. Og kvinden, der havde skizofreni, havde de for eksempel slet ikke mistænkt for at være psykisk syg.

Programmet blev efterfølgende kritiseret for at være et freakshow med psykisk syge, men hundredvis af positive indlæg på DRs sundhedssite vidner om, at mange danskere trods alt har taget de medvirkende og deres budskab om mere åbenhed om psykisk sygdom til sig.

Bogen fortsætter, hvor tv-programmet slap, ved at lade de psykisk syge fortælle deres historier, så vi andre kan spejle os i deres fortællinger. Og bogen er især tænkt som en hjælp til pårørende til psykisk syge, som gennem for-tællingerne kan få gode råd til at tackle en psykisk sygdom, forklarer Dorthe Boss Kyhn.

Jeg har skrevet bogen i samarbejde med Psykiatrifonden, der har hjulpet med en række facts og gode råd om hver diagnose. Men jeg er især personligt rørt af de medvirkendes historier. Jeg synes, at de alle sammen er fantastiske og modige. Og de giver alle sammen håb ved at vise, at de har fundet en måde at leve med deres sygdom på, siger Dorthe Boss Kyhn, der selv har fundet fem ekstra medvirkende til bogen ud over dem, der stillede op i fjernsynsprogrammet. Og en af dem viser i den grad, at alle kan rammes af psykisk sygdom. For under kapitlet om depression kan man læse historien om, hvordan Torben Lindskov Hansen, der selv er psykiater, blev ramt af en tung depression, mens han arbejdede som ledende psykiater på Frederiksberg Hospital.

Jeg synes, at det er flot, at han stiller op og fortæller om det, og jeg ved, at flere af hans patienter i dag synes, at han på den måde også virker mere troværdig, fordi han selv ved, hvad det vil sige at have en psykiatrisk diagnose, siger Dorthe Boss Kyhn, der håber, at bogen vil føre til større åbenhed om psykisk sygdom:

Jeg ved, at flere af de medvirkende gik ned i deres børns institutioner og fortalte åbent om, hvad de fejlede, før de kom i fjernsynet. Og jeg synes, at de er gode forbilleder. For ingen vinder på uvished og hemmelighedskræmmeri, når det gælder psykisk sygdom.