Tysk presse ser mere positivt på kristendom end på islam

Ifølge ny undersøgelse har islam gjort tyske journalister mere kristne

En undersøgelse viser, at tysk presse ofte er kritiske over for islam, mens den er mere venlig over for kristendommen. Flere tyske journalister beretter også om, at de er blevet mere kristne.
En undersøgelse viser, at tysk presse ofte er kritiske over for islam, mens den er mere venlig over for kristendommen. Flere tyske journalister beretter også om, at de er blevet mere kristne. Foto: .

Tyske journalister skriver ofte positivt om kristendommen, hvorimod de er tilbøjelige til at være kritiske over for islam. Det viser en undersøgelse lavet af en forskergruppe ved universitetet i Münster.

Gruppen har interviewet 18 fremtrædende journalister og chefredaktører fra tyske aviser, tv og radio, og resultatet er udgivet i bogen Religion blandt meningsdannere.

LÆS OGSÅ: Tyskere vil lave karikaturer af muslimer

De udspurgte journalister betragter kristendommen som en legitim kraft, der kan sikre den offentlige moral og samfundsmæssige integration i samfundet. Ifølge journalisterne kan kristendommen give orientering, fordi troen styrker folks religiøse, kulturelle identitet. Negativt bedømmes derimod den fremmede religion islam, der ofte sættes i forbindelse med vold, skriver de tre forfattere bag undersøgelsen, sociolog Christel Gärtner, teolog og socialetiker Karl Gabriel og teologiprofessor Hans-Richard Reuter.

En skelsættende begivenhed var al-Qaedas attentater mod USA den 11. september 2001, som medførte et holdningsskifte i mediernes syn på kristendom og islam: Islam skildres i dag langt mere negativt end for 12 år siden, mens det modsatte er tilfældet med kristendommen.

Helt frem til slutningen af 1990erne var det almindeligt blandt journalister at vurdere kristendommen negativt enten som en hindring for det moderne eller som ren overtro. Kirkerne blev betragtet som et samfundsmæssigt fænomen, der kun interesserede de færreste. Denne holdning kan man ikke længere finde blandt journalisterne. De betragter kirken som en vigtig, civil, samfundsmæssig kraft i en tid fuld af forandringer, siger en af forfatterne, Christel Gärtner.

Mange af journalisterne meddeler i undersøgelsen, at de selv er blevet mere kristne, fordi den voksende muslimske befolkningsgruppe har fået dem til at søge efter deres egne kulturelle rødder.

De tre forfattere bag undersøgelsen er med i en gruppe med flere end 200 forskere fra 11 lande, der siden 2007 har udgivet rapporter for Westfälische Wilhelms-Universität Münster om forholdet mellem religion og politik.