Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Gudstro rykker ind på kontorerne til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gudstro rykker ind på kontorerne


Religion fylder stadig mere på amerikanske arbejdspladser som her på kontoret for en amerikansk senator, hvor udvalgte religiøse ledere og borgere beder sammen, mens kontorpersonalet fortsætter deres arbejde i baggrunden. -- Foto: Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

TRO PÅ ARBEJDET: I USA er åbenhed over for tro og spiritualitet blevet en så vigtig del af virksomhedskulturen, at forskere taler om en ny social bevægelse. Arbejdsgivere er ved at opdage, at deres ansatte er holistiske skabninger sammensat af både krop, sind og sjæl, siger en ekspert

Nutidens lønmodtagere, fra sekretærer til direktører, vil have hele deres person med sig, når de ved arbejdsdagens begyndelse forlader privatsfæren og sætter sig til rette på kontorerne. Det gælder også deres personlige tro, og derfor dyrker flere og flere amerikanske virksomheder nu åbenhed over for religion og spiritualitet som en værdi, der skal plejes og fremmes.

Fænomenet er så vidtrækkende, at der er tale om en ny social bevægelse, som er kommet for at blive, vurderer forskere som David Miller, der er direktør for Yale Center for Faith and Culture på Yale Divinity School og forfatter til bogen "God at Work: The History and Promise of the Faith at Work Movement".

– Erhvervslivet har taget ideen om mangfoldighed til sig, når det gælder race, køn, etnicitet og seksuel orientering. Tro er et af arbejdspladsens sidste tabuer, men det brydes nu, og det går stærkt. Det buldrer igennem Amerika som et tog, og for virksomhederne gælder det om at stige på. I modsætning til tidligere generationer nægter babyboomerne at lave en skarp adskillelse mellem deres private og profesionelle identiteter, og alt tyder på, at det vil gøre sig gældende i endnu højere grad for de kommende generationer, siger David Miller.

Og toppen af erhvervslivet er med på ideen, tilføjer han.

Annonce
– Arbejdsgivere er ved at opdage, at deres ansatte er holistiske skabninger sammensat af både krop, sind og sjæl, siger han.

Bevægelsen, som i USA kaldes "faith at work" (tro i arbejdslivet), udspringer af en række nyere tendenser i de vestlige samfund, forklarer David Miller, der peger på et sammenfald af flere kræfter: en stigende religiøsitet, en øget indvandring fra ikke-kristne lande og en udbredt higen efter at finde en mening med livet i en fragmenteret verden.

– Det er et svar på nogle mangler i et samfund, som er overfladisk og omskifteligt, og hvor alt hele tiden forandrer sig. Man er ikke længere ansat på livstid, markedskræfterne er brutale, og globaliseringen rykker mange job til udlandet. Folk påvirkes negativt af ændringerne. Usikkerheden og utilfredsheden nærer en interesse for tro og spiritualitet. Samtidig bruger flere mennesker mere tid på deres arbejde, og derfor flyder deres identiteter som private individer og som ansatte sammen, siger han.

Og fænomenet begrænser sig ikke til meget åbentlyst religiøse samfund som det amerikanske, vurderer David Miller.

– Tro og spiritualitet er for mange mennesker det, som driver værket. Derfor vil ideen om "tros-venlige arbejdspladser" være en positiv kraft selv i sekulære lande som Danmark, siger han.

Spiritualitetens indtog på de amerikanske arbejdspladser tager mange former. Eksempelvis indretter virksomheder bederum, hyrer firmapræster, der kan vejlede omkring spirituelle spørgsmål, tillader ansatte at forme bibellæsegrupper og samler medarbejdere til "prayer breakfasts" (morgenmad med bøn). Andre tiltag kan være at sætte kosher- og halalmad på kantinemenuerne og sørge for at lægge møder på tidspunkter, hvor de ikke falder sammen med religiøse højtider.

– Det gælder om at fremme sensitivitet over for forskellige religiøse praksisser og signalere over for medarbejderne, at de har lov til at dyrke deres spirituelle sider. Og der er meget store fordele i dette for virksomhederne. Dels får de ansatte et positivt syn på deres arbejdsplads, og dels får de grønt lys til at bruge det etiske værdisæt, som er forankret i deres tro, i arbejdslivet. Det kan påvirke folk til at opføre sig mere ærligt og respektfuldt, siger David Miller, der som både ordineret presbyteriansk præst og tidligere topchef i erhvervslivet selv har en fod i begge verdener.

Den religiøse bølge åbner dog også for en række potentielle konflikter, hvor medarbejdere risikerer at krænke hinanden, eller hvor ikke-troende ansatte føler sig generede. Problemer kan også opstå, hvis eksempelvis personer med en fundamentalisk tilgang til deres religion diskriminerer imod homoseksuelle eller ateistiske kolleger. Ifølge David Miller er det vigtigt, at virksomheder går åbent og grundigt til værks, når de inviterer tro ind på arbejdspladsen.

– Religion skal ikke presses ned over hovedet på nogen, og ingen religion bør forfordeles, men virksomheder bør signalere, at deres ansatte har lov at være, hvem de er – også spirituelt. Gode ledere bør være i stand til at løse problemer eller konflikter, når de opstår. Der er langt flere gode argumenter for at have en åben politik omkring religion, end til ikke at have det, siger han.

Der er lang line for religiøse ytringer i amerikansk lovgivning, der forbyder arbejdsgivere at diskriminere på grundlag af tro. Eksempelvis kan en person med loven på sin side insistere på at forkynde evangeliet over for kolleger eller uddele pamfletter om, at kættere vil brænde i Helvede. Arbejdsgivere i USA må heller ikke forbyde religiøse hovedbeklædninger ud fra det argument, at det generer kunderne.

David W. Millers bog "God at Work: The History and Promise of the Faith at Work Movement" er udkommet på Oxford University Press, England.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 4. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​