Kurser skal redde livet for småbørnsfamilier

Ny forskning kalder på større forebyggende indsats over for problemer i småbørnsfamilier. Eksperter og politikere bakker op, men sidstnævnte er usikre på, hvor pengene skal komme fra

Ifølge psykolog og parterapeut ved Center for Familieudvikling Annette Due Madsen, der også er redaktør for Kristeligt Dagblads brevkasse "Spørg om livet", bekræfter Trillingsgaards forskning, at der er behov for en ekstraordinær indsats over for børnefamilier.
Ifølge psykolog og parterapeut ved Center for Familieudvikling Annette Due Madsen, der også er redaktør for Kristeligt Dagblads brevkasse "Spørg om livet", bekræfter Trillingsgaards forskning, at der er behov for en ekstraordinær indsats over for børnefamilier.

Når den højgravide mor har for mange plukveer, ringer hun til jordemoderen, og når amningen efter fødslen ikke fungerer, tilkaldes sundhedsplejersken. Men hvem ringer man til, når euforien over det lille vidunder har toppet, barslen er slut, og parforholdet måske begynder at knage?

I et par år har staten tilbudt økonomisk støtte i form af undervisning og kurser til par med børn under 18 år, der har behov for at få familielivet på rette kurs igen de såkaldte prep-kurser, som er et forebyggende og relationsudviklende kursusprogram. Men ordningen og finansieringen af den udløber i 2013.

LÆS OGSÅ: Det svære kommer, når de bliver forældre

I en ny ph.d.-afhandling har psykolog fra Aarhus Universitet Tea Trillingsgaard således fundet ud af, at et afgørende parameter for at bevare et godt parforhold for førstegangsforældre er konstruktiv kommunikation. Tillige viser hendes forskning, at kurser i forældre-skab og kommunikation ikke batter spor, når de bliver givet til forældrene, inden babyen kommer til verden.

I mange år har man talt om, at det var under graviditeten, at det var bedst at gå ind at arbejde med trivsel i parforholdet. Men det, som jeg er kommet frem til i min undersøgelse, viser, at det ikke er tilfældet. Det ville derimod være meget mere oplagt at vente, til forældrene har vænnet sig til deres nye rolle. Det ser ud, som om et godt tidspunkt at sætte ind vil være, når barnet er halvandet år, siger Tea Trillingsgaard og forklarer, at det er på det tidspunkt, at de fleste oplever, at tilfredsheden i parforholdet daler, og risikoen for kriser og skilsmisser indtræder.

Ifølge psykolog og parterapeut ved Center for Familieudvikling Annette Due Madsen, der også er redaktør for Kristeligt Dagblads brevkasse Spørg om livet, bekræfter Trillingsgaards forskning, at der er behov for en ekstraordinær indsats over for børnefamilier.

Når vi kan se, at det snart er hvert andet ægteskab i Danmark, der går i stykker, er det et signal om, at der er brug for kvalificeret indsats. Og særligt når man bliver forældre, er parforholdet sårbart. Der er utrolig meget at vinde både menneskeligt og økonomisk og det er stærkt begrænset, det, vi bruger på forebyggelse i dag i forhold til de mange penge, vi bruger, når der først er opstået alvorlige konflikter, og folk går fra hinanden, siger hun.

Jann Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte og generalsekretær for den katolske hjælpeorganisation Caritas, der på eget initiativ tilbyder de såkaldte prep-kurser, mener også, at der fra politikerside bør tages hårdere fat om problemet med de splittede børnefami-lier.

Det er komplet tåbeligt, at man ikke investerer mere i familien som grundlæggende institution i samfundet, fordi dens velbefindende smitter af på alt andet. Og det vil være fint med opfølgende kurser, når barnet er halvandet år. Det er en revolution at blive forældre, og det gør noget ved parforholdet. Ikke fordi staten skal omklamre familien men det skal gøres normalt at skabe rum for, at man bliver bedre til at klare de udfordringer, der opstår, når man bliver en familie, slår han fast.

Både Annette Due Madsen og Jann Sjursen påpeger, at tilbuddet om kurser i klar kommunikation og godt forældreskab bør være et naturligt tilbud for småbørnsfor-ældre på linje med for eksempel muligheden for at kontakte en sundhedsplejerske, hvis man har sundhedsmæssige bekymringer for sit barn. Fra politisk side er man lydhør.

Min umiddelbare holdning er, at vi er positive over for, at prep-kurserne skal fortsætte, og hvis det viser sig, at det er fordelagtigt med justeringer i form af for eksempel en særlig indsats, når barnet er halvandet år, er vi også åbne over for det, siger familieordfører for Det Konservative Folkeparti Tom Behnke, der dog ikke vil love, at der i sidste ende er penge til foretagendet.

I Socialistisk Folkeparti er familieordfører Özlem Cekic også indstillet på, at kurserne skal fortsætte, og synes også godt om en indsats for småbørnsfamilier. Men økonomien er et problem.

Med det økonomiske råderum, vi har lige nu, er vi nødt til at prioritere, og der mener jeg, at for eksempel indsatsen over for angst- og depressionsramte har højere prioritet end konfliktramte småbørnsfamilier, siger hun.