Kommunerne svigter de gravide

Hvor er kvindens og barnets rettigheder i svangreomsorgen?

Det er helt uacceptabelt, at så mange nybagte forældre og deres børn får en både utryg og potentielt sundhedsfarlig start på livet sammen, mener Lisa Holmfjord.
Det er helt uacceptabelt, at så mange nybagte forældre og deres børn får en både utryg og potentielt sundhedsfarlig start på livet sammen, mener Lisa Holmfjord.

I DISSE dage har man travlt i de faglige organisationer, der beskæftiger sig med fødsler og svangreomsorg.

Sundhedsstyrelsen har netop revideret sine anbefalinger til kommunernes og regionernes pleje, omsorg og vejledning af kvinder og spædbørn i de første uger efter fødslen og om få dage udløber fristen for at afgive høringssvar.

LÆS OGSÅ: Fødende kvinder skal hurtigt hjem

Anledningen til, at Sundhedsstyrelsen reviderer anbefalingerne, er sørgelig. I de senere år har regionernes og kommunernes indsats i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel været udsat for så kraftige nedskæringer, at det har haft alvorlige konsekvenser for et stigende antal nybagte mødre og deres nyfødte.

Siden 2005 har det været sædvane, at en flergangsfødende kvinde, der har haft en ukompliceret fødsel, udskrives inden for fire-seks timer efter fødslen. Ligesom en førstegangsfødende kvinde kun tilbydes indlæggelse i op til 48 timer. I samme periode er antallet af genindlæggelser af nyfødte og deres mødre steget med 16 procent. Årsagerne til genindlæggelserne er blandt andet problemer med amningen, ernæringsproblemer, gulsot eller dehydrering hos den nyfødte.

LÆS OGSÅ: Nye regler kan koste nyfødte livet

Det er helt uacceptabelt, at så mange nybagte forældre og deres børn får en både utryg og potentielt sundhedsfarlig start på livet sammen. Særligt fordi mange af disse genindlæggelser kunne undgås, hvis fødeafdelingerne og sundhedsplejen havde ressourcerne til at følge Sundhedsstyrelsens eksisterende anbefalinger fra 2009.

Sundhedsstyrelsens egen kortlægning af området i 2011 viser, at disse anbefalinger langtfra bliver fulgt. Kommunerne og regionerne har valgt at skære voldsomt i de tilbud, der gives den barslende kvinde, og eftersom der ikke er en politisk forpligtelse på området, kan de fravige anbefalingerne, som de vil.

I Dansk Kvindesamfund kan vi ikke sidde disse fravigelser overhørig. Det er stærkt problematisk, at svangreomsorgen er reduceret til uforpligtende anbefalinger, der på ingen måde er sikret mod yderligere nedskæringer. De faglige anbefalinger for svangreomsorgen skal have karakter af skal og ikke kan.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksens svar til læserne

En fødsel er en voldsom udfordring for de fleste kvinder, og barselsperioden lige efter fødslen er præget af store forandringer, både fysiologisk og følelsesmæssigt.

I Dansk Kvindesamfund mener vi derfor, at alle fødende skal have ret til indlæggelse i 48 timer, og alternativt, ved ambulant fødsel, have tilbudt to besøg i hjemmet af en jordemoder.

Disse besøg skal finde sted henholdsvis et døgn efter fødsel og på tredjedagen efter fødslen. Intet mindre vil kunne sikre et trygt og forsvarligt barselstilbud for mødre og nyfødte.