Alle klienter anses for uskyldige

Flygtningen fra Ungarn Karoly Németh er måske en af de bedste procedureadvokater i Danmark. I hvert fald en af de frækkeste, siger kollegerne

Advokat Karoly Németh er flygtning fra Ungarn og har blandt andet arbejdet for Dansk Flygtningehjælp. –
Advokat Karoly Németh er flygtning fra Ungarn og har blandt andet arbejdet for Dansk Flygtningehjælp. –. Foto: .

Det er ikke sløv muzak, man får i øret, når man ringer til et københavnsk advokatkontor. En amerikansk rocksanger synger desperat, at han har brug for lawyers, guns and money advokater, skydevåben og penge og så stilles man om til sekretæren på kontoret, hvor en kendt dansk lawyer (advokat) holder til.

LÆS OGSÅ: Kreativiteten overskygger alt hos Nesgaard

Karoly Németh, der fylder 70 år i dag, får jævnligt opkald fra personer i knibe, og at han i den grad kæmper for sine klienter, blev man mindet om, da han for nylig kommenterede, at han skal være bisidder for den tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) i undersøgelsen af blandt andet lækagen af Helle Thorning-Schmidts skattepapirer. Min holdning er den, at samtlige mine klienter altid går fri, indtil det modsatte bevises, fastslog Németh.

I retslokalet er han på hjemmebane. Han er klar til kamp, når han i landsretten ifører sig den sorte kappe. Der er glimt i øjnene, det er tydeligt, at han nyder det. Det siges i branchen, at han hører til blandt de bedste såkaldte procedureadvokater, og i hvert fald er han blandt de frækkeste. Med de rappe og nogle gange sarkastiske bemærkninger er der garanti for, at der bliver lyttet. Også fordi det kan være underholdende, når den temperamentsfulde jurist folder sig ud. Også Fanden kan hyre mig, men kun hvis han er meget charmerende, og hvis han har en sjov sag, sagde han for nogle år siden til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Németh taler højt og tydeligt, og af og til anes en fremmed accent. Som 14-årig kom han til Danmark som flygtning fra Ungarn med sin mor og to søskende. Efter jurastudier i København arbejdede han blandt andet hos Ombudsmanden og i Dansk Flygtningehjælp, inden han blev advokat.

Ved siden af arbejdet i en række bestyrelser er det retssagerne, der optager ham mest. I Højesteret forsvarede han for nylig Trykkefrihedsselskabets Lars Hedegaard, og i landsretten repræsenterer han for tiden historikeren Bent Jensen mod journalisten Jørgen Dragsdahl i en af danmarkshistoriens største injuriesager.

En stribe erhvervsfolk og også fagforeninger som f.eks. Dansk Jernbaneforbund og Danmarks Lærerforening har han arbejdet for. Desuden har Karoly Németh været med til at stifte tænketanken Cepos.