Økologi får indsprøjtning på halv milliard

København, Torsdag Af Susanne A. Andersen, Ritzau

Regeringens nye indsats for økologien kaldes af økologerne for verdens bedste. Landbruget efterlyser dog mere forskning, som der ikke er afsat nye midler til.

Fakta følger

–––––––-

Når børn landet rundt sætter tænderne i et æble i frikvarteret, skal det være økologisk. Det mener fødevareministeren, som derfor hæver tilskuddet til skolefrugtordningen, som nu fungerer på 559 skoler.

Men de sprøjtefri skoleæbler er kun én enkelt frugt på en bred gren af aktiviteter, som regeringen nu sammen med Enhedslisten skyder i gang med en handlingsplan for økologi.

For at booste dansk landbrug mod en grønnere udvikling til gavn for miljø, beskæftigelse og eksport afsættes samlet i 2012-13 knap en halv milliard kroner. Satsningen spænder lige fra skolefrugten til styrkelse af eksporten, et massivt men frivilligt grønt løft i de offentlige køkkener og støtte til flere nye økologiske produkter til mere økologi på uddannelser.

Indsatsen skal også bidrage til målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020. Et mål, som også den tidligere regering havde, men som har stået mere eller mindre i stampe de sidste ti år. Derfor satser den nye regering i langt højere grad på, at det offentlige skal være med til at trække økotoget i fuld gang.

- Vi vil gerne sætte ekstra turbo på økologien til gavn for vore natur og drikkevand. Men også udvikle flere økologiske varer til danske forbrugere og til eksport, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Planen betyder, at Danmark får verdens stærkeste økologipolitik, lyder meldingen fra Økologisk Landsforening.

- Ingen andre lande har en økologipolitik, der matcher det her. Der er meget snak om løftebrud. Men det her er et løfte"gennembrud", hvor regeringen gennemfører flere af sine grønne vækst ambitioner fra før valget, siger økologernes formand Evald Vestergaard.

I den store landbrugsorganisation Landbrug og Fødevarer (L&F) er der også roser til aktionsplanen og tilfredshed med de enkelte elementer. En enkelt orm i æblet gnaver dog.

- Der er brug for en ambitiøs forskningsindsats. Det er vigtigt, at ministeren afsætter mindst 100 millioner kroner årligt til det, hvis økologien skal udvikle sig, siger økologichef Kirsten Lund Poulsen.

ritzau/