Tysk dom stempler omskæring som vold

Omskæring af drenge af religiøse årsager må betragtes som vold, erklærer tysk domstol

Domstolen mener, at "barnets kropslige fundamentale rettigheder er vægtigere end forældrenes fundamentale rettigheder".
Domstolen mener, at "barnets kropslige fundamentale rettigheder er vægtigere end forældrenes fundamentale rettigheder". Foto: stock.xchng.

Hvis unge drenge i Tyskland bliver omskåret af religiøse årsager, er der tale om et problematisk indgreb, som må betragtes som en form for vold, der juridisk bør sidestilles med grov legemsbeskadigelse.

Det mener en domstol i den tyske by Köln i en opsigtvækkende dom, som fjerner en lovgivningsmæssig gråzone for læger.

LÆS OGSÅ: Tysk kirke må fyre lesbisk kvinde

Domstolen mener, at barnets kropslige fundamentale rettigheder er vægtigere end forældrenes fundamentale rettigheder.

Forældrenes religionsfrihed og ret til at uddanne deres børn vil ikke blive uacceptabelt kompromitteret, hvis de venter, indtil barnet selv kan beslutte sig for at blive omskåret, lyder det i dommen.

LÆS OGSÅ: Tysk kirke skærper tonen over for muslimer

Dermed mener retten, at børnene har ret til at sige fra, hvis forældrene insisterer på, at børnene skal lade sig omskære.

Barnets krop er uoprettelig, og den bliver permanent ændret af en omskæring. Denne handling strider mod barnets mulighed for senere at beslutte sig for sin religiøse overbevisning, hedder det i dommen.

Dommen kommer på baggrund af, at en læge var under anklage. Lægen blev sigtet for overgreb efter at have omskåret en fire år gammel dreng på opfordring fra forældrene.

LÆS OGSÅ: Tyske muslimer frygter vold efter "verbale angreb"

Lægen er tidligere blevet frikendt i to lavere retsinstanser. I denne omgang opretholdt retten den oprindelige sigtelse om alvorlig kropslig skade, men lægen blev alligevel frikendt, fordi reglerne på området har været uklare.

Den tyske juraekspert Holm Putzke siger til avisen Financial Times Deutschland, at gårsdagens afgørelse er af stor betydning for lægestanden.

Domstolen har ikke ladet sig skræmme af anklager om antisemitisme, men i stedet givet en klar definition af den gældende lov, mener han.

LÆS OGSÅ: Gratis koraner skaber ophedet debat i Tyskland

Tusindvis af drenge bliver årligt omskåret i Tyskland især i landets store jødiske og muslimske samfund.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anslår, at omkring hver tredje dreng under 15 år verden over er omskåret. I USA bliver indgrebet ofte foretaget af hygiejniske årsager.