Litteraturen risikerer at drukne på nettet

Litteraturen bugner i disse år, hvor flere og flere udgiver selv på internettet. Men ikke alle udgivelser er lige gode, og det er svært for bogelskere og eksperter at finde frem til perlerne

Tegning: Rasmus Juul
Tegning: Rasmus Juul.

Bøger er ikke længere kun noget, der findes hos boghandleren eller hos de store forlag. Nogle udgivelser af papirbøger og mange digitale e-bøger findes og forhandles i dag udelukkende på internettet, hvor flere forfattere vælger at udgive selv. Det betyder, at læsere kun ser et lille udsnit af den moderne litteratur, hvis de nøjes med at gå i boghandlen eller på biblioteket.

Formand for Dansk Forfatterforening Jo Hermann ser bekymret på udviklingen, som hun mener frarøver læserne muligheden for at have overblik over bogmarkedet.

LÆS OGSÅ: Bogens korte rejse gennem den digitale jungle

Efter min mening er det det største problem for litteraturen i dag. Læserne har svært ved at finde de bøger, man ellers kan forestille sig, at de gerne vil læse. For man kan ikke regne med, at alle nye bøger er hos boghandleren. Det er faktisk kun de største udgivelser, siger hun og vurderer, at problemet højst sandsynligt bliver større, i takt med at endnu flere forfattere vælger at udgive selv uden om forlag for at sikre sig en større del af deres bøgers indtjening.

Oldermand i Litteraturkritikernes lav Mai Misfeldt genkender problemet med et bogmarked, der bliver mere og mere broget. Mange mindre forlag er skudt op de senere år, og når forfatterne så ydermere selv udgiver, er det svært at følge med. Og det gælder altså ikke kun for læserne, men også for dem, der har som job at vide, hvad der bliver udgivet.

Aviser og anmeldere halter bagefter, det gør jeg også selv, og vi orienterer os ikke specielt i retning af e-bøgerne. Men selvfølgelig er det vigtigt, at vi som kritikere ved, hvad der udkommer på små forlag, og det bestræber vi os på. Men det er svært i dag, siger hun.

LÆS OGSÅ: Bogråd skal redde litteraturen

For selvom de store forlag på mange måder fungerer som et kvalitetsstempel for litteratur, betyder konkurrencen på bogmarkedet, at værker, hvor forlaget ikke forventer et stort salg, kan have rigtig svært ved at blive udgivet.

Det kan for eksempel ramme lyrikken. De udgivelser har chancen på internettet, men her risikerer de at blive væk i mængden.

LÆS OGSÅ: Gyldendal har monopol på danske forfattere

Derfor mener Anne-Marie Mai, litteraturhistoriker og professor ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet, at nettet er et risikabelt sted for litteraturen, men at der er håb for udviklingen. Det kræver bare, at nogen finder perlerne i internettets hav af uredigerede bøger.

Litteraturen bliver stor og tilgængelig, og det er positivt. Men der er brug for, at nogen læser med kritiske briller og sorterer mellem godt og skidt. Derfor tror jeg, at der er brug for professionelle forlæggere, men jeg tror også, at uafhængige, litterære blogs bliver stærke i fremtiden, siger hun og peger på, at der allerede findes flere danske hjemmesider, hvor læserne går ind og giver deres mening til kende og på den måde guider andre til gode bøger.