EU-topmøde gav uventede resultater

Et stormfuldt todages EU-topmøde førte til en vækstpagt og en aftale, der åbner for et europæisk patent, mens eurolandene vedtog nye måder at hjælpe særligt Italien og Spanien

Statsminister og EU-formand Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, og EU-kommisionsformand José Manuel Barroso, kaldte topmødets resultater for ”de rigtige beslutninger på det rigtige tidspunkt”. –
Statsminister og EU-formand Helle Thorning-Schmidt (S) sammen med formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, og EU-kommisionsformand José Manuel Barroso, kaldte topmødets resultater for ”de rigtige beslutninger på det rigtige tidspunkt”. –. Foto: Oliveier HosletEPA.

EUs akutte problemer vandt over de mere langsigtede visioner ved det nys overståede todages topmøde i Bruxelles. I stedet for som forventet at bruge timevis på at diskutere et ambitiøst oplæg til et meget tættere økonomisk, finansielt og politisk samarbejde i fremtiden fik EU-lederne taget en række konkrete beslutninger, der udløste ros og noget så sjældent som positive reaktioner fra finansmarkederne.

LÆS OGSÅ: Vækstpagt vedtaget i EU

Det skete på trods af meget intensive forhandlinger, særligt blandt eurolandene, der måtte spendere det meste af natten mellem torsdag og fredag i heftige diskussioner om, hvad der kunne gøres for at hjælpe særligt Spanien og Italien, der har store gældsproblemer.

Den italienske statsminister, Mario Monti, havde lovet, at han ville blive ved med at forhandle helt til søndag aften, hvis ikke han fik lovning på hjælp til at finansiere sin gæld. Og den hvidhårede økonomiprofessor fra Milano havde ingen kvaler ved sammen med Spanien at tage et andet punkt på dagsordenen som gidsel i kampens hede; nemlig den for den franske præsident så vigtige vækstpagt, som Monti ellers havde givet sin fulde støtte for en uge siden, da han mødtes med sine chefkolleger fra Tyskland og Frankrig i Rom.

Han slap først pagten, da han fik eurokollegernes accept af, at lande, der med formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuys, ord opfører sig ordentligt og allerede er inde på et solidt reformspor, vil kunne få lov til at låne penge i EUs krisefonde uden strenge sparekrav i halen. Men eurolandene gik skridtet videre og åbnede for, at den Europæiske Centralbank vil kunne låne penge direkte til nødstedte banker.

Ud over vækstpagten fik præsident Francois Hollande også en anden sejr med hjem. Som del af en klassisk EU-studehandel besluttedes det at placere hovedkvarteret for en europæisk patentdomstol i Paris med underafdelinger i både München og London som plaster på såret til tyskerne og briterne, som også gerne ville have haft hovedsædet.

Striden om domstolens placering har været den sidste knast på vejen mod et fælles europæisk patent, der skal spare virksomheder for enorme omkostninger, når de ikke længere skal registrere deres opfindelser i 27 forskellige lande.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kaldte topmødets resultater for de rigtige beslutninger på det rigtige tidspunkt. Hun glæder sig over at slutte sit seks måneders EU-formandskab af med at give et skub til væksten og samtidig medvirke til at bilægge den mange årtier gamle patentstrid, der har martret EU-samarbejde omtrent lige så længe, som Danmark har været medlem af unionen.

Det sker på trods af, at både Dansk Folkeparti og Enhedslisten i går meldte ud, at de ikke vil stemme for en godkendelse af patentdomstolen. Dermed sender partierne potentielt danskerne direkte mod stemmeurnerne, da den slags beslutninger kun kan vedtages med femsjettedeles flertal i Folketinget eller en folkeafstemning.

Statsministeren understregede også, at EU-lederne har bedt cheferne for Det Europæiske Råd, Kommissionen, Eurogruppen og Den Europæiske Centralbank arbejde videre med de ambitiøse planer om et dramatisk tættere økonomisk samarbejde. Men hun gør klart, at de hidtil skitserede planer ikke vinder lige stor opbakning alle steder i unionen, og at de skal finde et mere realistisk leje, inden EU-cheferne mødes til topmøde igen i oktober.

Vi har besluttet, at de fire går videre med opgaven, men at de i højere grad involverer medlemslandene undervejs, understregede statsministeren.