Flere unge amerikanere betvivler Guds eksistens

Knap hver tredje amerikaner under 30 tvivler på Gud. Det er 15 procent flere tvivlere på bare fem år

Selvom amerikanske unge stadig er blandt de mest troende i verden, viser en ny undersøgelse, at tvivlen har sneget sig ind blandt mange på kort tid. -
Selvom amerikanske unge stadig er blandt de mest troende i verden, viser en ny undersøgelse, at tvivlen har sneget sig ind blandt mange på kort tid. -.

Andelen af amerikanere under 30 år, der tvivler på Guds eksistens, er voksende. Og synes at være vokset hurtigt.

Det viser en nylig undersøgelse foretaget af det anerkendte, uafhængige analyseinstitut Pew Research Center.

Det er stadig sådan, at de fleste unge amerikanere siger, at de aldrig betvivler Guds eksistens. Det siger hele 68 procent af de adspurgte i undersøgelsen.

Men det tal er markant lavere end for bare fem år siden. Fra 2007 til 2012 er antallet af amerikanere under 30, der tvivler på Guds eksistens, steget med hele 15 procentpoint.

LÆS OGSÅ: Færre amerikanere tror på Gud

Flere unge udtrykker tvivl om Gud nu end på noget tidspunkt, siden analyseinstituttet begyndte at stille spørgsmålet for et årti siden. I dag er knap hver tredje, 31 procent, uenige i udsagnet "Jeg har aldrig tvivlet på Guds eksistens." Det er en fordobling af antallet, der var uenige med udsagnet i 2007.

Og det gælder kun den unge generation. Ingen anden aldersgruppe har i samme periode flyttet sig mere end to procentpoint på spørgsmålet.

Samtidig siger hver fjerde under 30, at de "ingen religiøs tilknytning har." Og "især folk yngre end 30 er væsentligt mindre tilbøjelige end ældre til at sige, at bøn er en vigtig del af deres liv," hedder det i rapporten fra Pew Research Center.

Eller sagt på en anden måde: Yngre både tvivler mere og praktiserer i mindre grad deres tro, end ældre.

LÆS OGSÅ: Amerikanere er trætte af tro i politik

Den katolske præst og faste kommentator på tv-kanalen Fox News, Fr. Jonathan Morris, vælger at se positivt på udviklingen blandt unge.

"Det at have tvivl betyder ikke nødvendigvis, at de unge ikke tror på Gud," siger han og kalder tvivlen for sund. Han peger blandt andet på, at Moder Teresas dagbøger var "fulde af åndelig konflikt."

"At sætte spørgsmålstegn ved ens tro kan være en positiv ting, der fører til en moden accept af [de unges] tro," siger han i et tv-interview.

LÆS OGSÅ: Ateisme er et tabu blandt sorte amerikanere

Tallene om amerikanernes tro og tvivl er en del af analyseinstituttets værdiundersøgelse 2012, som også dækker holdninger til politiske og etiske spørgsmål. Rapporten peger ifølge en analyse fra tv-kanalen CNN på en voksende kløft mellem de yngste og ældste amerikanere i spørgsmål om tro, religion og såkaldte konservative værdier som holdninger til abort, vielse af homoseksuelle og politiske holdninger.

LÆS OGSÅ: Gudsopfattelse afgør amerikaneres værdier

CNN fremhæver blandt andet, at unge under 30 ifølge undersøgelsen i mindre grad er enige i konservative værdier. Tilbage i 2007 var for eksempel næsten hver anden under tredive (46 procent) enige i, at bøger med "farlige ideer" ikke skulle kunne lånes på skolebiblioteker. Det tal er faldet 18 procentpoint i den yngre generation i den seneste undersøgelse, mens ældre amerikaneres holdning til spørgsmålet stort set ikke har ændret sig.