Tysk strid om ny test for Downs syndrom

Teologer, læger og jurister er uenige om, hvorvidt blodprøve er ulovlig selektion eller medicinsk fremskridt

Illustrationsfoto af dreng med Downs Syndrom. Firmaet Lifecodexx har udviklet en ny test, der alene på grundlag af blodprøver fra gravide kvinder kan vise, om fostre har Downs syndrom eller ej. Testen fremkalder voldsomme protester blandt teologer, politikere og handicapforeninger i Tyskland.
Illustrationsfoto af dreng med Downs Syndrom. Firmaet Lifecodexx har udviklet en ny test, der alene på grundlag af blodprøver fra gravide kvinder kan vise, om fostre har Downs syndrom eller ej. Testen fremkalder voldsomme protester blandt teologer, politikere og handicapforeninger i Tyskland. Foto: .

Det skulle være lidt af en revolution inden for den medicinske verden, men i stedet for fremkalder midlet voldsomme protester blandt teologer, politikere og handicapforeninger i Tyskland:

Firmaet Lifecodexx har udviklet en ny test, der alene på grundlag af blodprøver fra gravide kvinder kan vise, om fostre har Downs syndrom eller ej.

LÆS OGSÅ: Ny test sætter gravide i svære valg

Testen kommer på markedet denne måned i Tyskland, og fremover behøver gravide kvinder ikke længere udsætte sig selv og deres fostre for risikable fostervandsprøver, men kan ganske enkelt nøjes med at afgive en blodprøve, hvis de vil vide, om deres kommende barn har sygdommen Downs syndrom.

Testen er ulovlig, siger den tyske regerings handicap politiske ordfører Hubert Hüppe fra den konservative kristligt demokratiske union CDU til Bayrisk Radio og forlanger, at testen forbydes.

Blandt gravide kvinder er der en stigende frygt for de skader, som fostervandsprøver kan forårsage. Derfor er antallet af fostervandsprøver faldet med cirka 15 procent de seneste år og ligger på nu cirka 30.000 om året.

Hubert Hüppe frygter, at mange kvinder, der siger nej til fostervandsprøver, fremover vil vælge den nye blodprøve. Det vil efter hans mening betyde, at der bliver opdaget langt flere fostre med Downs syndrom, og at disse fjernes ved abort.

Derfor har myndighederne ret til at skride ind og forbyde testen, fordi den udgør en risiko for det ufødte barns sikkerhed og sundhed. Testen er yderligere et skridt på vej mod en verden, hvor vi finkæmmer menneskeheden for Downs syndrom, siger han.

LÆS OGSÅ: Unormale fostre bliver valgt fra

Den samme holdning har juraprofessor Klaus Ferdinand Gärditz fra Bonn. Efter hans mening har testen udelukkende det formål at hindre, at børn med Downs syndrom bliver født.

Testen diskriminerer mennesker med Downs syndrom på den værst tænkelige måde, nemlig i deres ret til at leve, og af den grund er testen i strid med den tyske grundlovs forbud mod diskrimination, siger han.

Ved hjælp af fostervandsprøver er det ikke alene muligt at diagnosticere Downs syndrom, men også en række andre sygdomme, og nogle af disse sygdomme kan lægerne behandle allerede før fødslen. Den nye test koncentrerer sig derimod udelukkende om Downs syndrom,

Ifølge loven om gendia-gnostik må undersøgelser af fostre kun finde sted, hvis prøverne har et medicinsk eller terapeutisk formål. Da Downs syndrom ikke kan behandles, er det ikke tilfældet med denne test, og den er dermed en overtrædelse af loven, siger Klaus Ferdinand Gärditz.

Juraprofessor Monika Frommel fra Kiel mener derimod, at testen er lovlig.

Det medicinske formål med undersøgelsen er klar, nemlig at finde ud af om der kan stilles en diagnose. Kvinder har ret til denne viden, og for øvrigt vil testen ikke altid blive brugt som argument for en abort. Nogle par ønsker ganske enkelt at få besked om, hvorvidt de skal indrette deres liv på at have et handicappet barn, siger hun til avisen Süddeutsche Zeitung.

Mange handicaporganisationer frygter, at testen med tiden kan blive del af lægernes rutinemæssige undersøgelse af alle gravide, og at kvinder vil blive udsat for øget pres for at få fjernet handicappede fostre.

Adskillige teologer er også oprørte over testen.

Testen er et yderligere skridt hen imod selektion. Der bliver igen skabt det indtryk, at vi har mulighed for at fremstille perfekte menneskelige liv, siger den katolske moralteolog Peter Schallenberg til den katolske Domkirkeradio i Köln.

Augsburgs katolske vikarbiskop Anton Losinger, der er medlem af Tysklands Etiske Råd, advarer ligeledes imod testen.

Snart vil det være muligt at screene alle kromosomer til samme pris som en USB-pen. På den måde vil ufødte børn med genetiske fejl være i stigende livsfare, siger han til Münchens Kirkeradio.

Årligt har 100 til 200 kvinder i Tyskland uønskede aborter som følge af fostervandsprøver.

STORT TEMA: Screening

Frank Ulrich Montgomery, der er præsident for det Tyske Lægeråd, forstår derfor ikke kritikken af den nye test.

Det er bedre at bruge den nye blodprøve i stedet for fostervandsprøven, som vi jo ved, er risikabel, siger han til avisen Rheinische Post.