Mere end hver tredje beboer på landets plejehjem får aldrig besøg

Pårørende til ældre på plejehjem svigter de ældre med deres manglende tilstedeværelse. Det kan ifølge eksperter medføre både depression og ensomhed blandt plejehjemsbeboerne

Mere end hver tredje beboer på landets plejehjem får kun meget sjældent besøg af deres pårørende.
Mere end hver tredje beboer på landets plejehjem får kun meget sjældent besøg af deres pårørende. Foto: .

Mere end hver tredje beboer på landets plejehjem får kun meget sjældent besøg af deres pårørende.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som analyseinstituttet You-Gov har lavet for Ældre Sagen. I undersøgelsen svarer 32 procent af de pårørende hvad enten det er nærmeste familie, naboer eller besøgsvenner at de kun besøger deres relation på plejehjemmet to gange om året eller sjældnere. Otte procent af de pårørende kommer aldrig på besøg.

LÆS OGSÅ: Fra hjem til plejehjem

Undersøgelsen giver dog intet svar på, hvordan det kan være. Men ifølge chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler er det sandsynligt, at mange pårørende har en tendens til at overlade omsorgen og den sociale kontakt til plejehjemmets ansatte og derfor sjældnere kommer på besøg.

Mange synes, det er hårdt, at deres pårørende er så svækkede, og selvom de er skamfulde over det, kan det holde dem væk. Hvis personalet på det pågældende plejehjem har et stort overskud, vil det formentlig også bortvejre den dårlige samvittighed hos nogen, vurderer Margrethe Kähler.

Og det er ifølge direktør i Ensomme Gamles Værn Christine E. Swane et faktum, at plejehjemsbeboere føler sig mere ensomme end ældre, der stadig bor i eget hjem.

Derfor er det barsk for disse gamle mennesker, som i alt for ringe grad kan få støtte fra personer, som kender dem godt og kan understøtte deres identitet og historie. Men det er heller ikke en let sag at komme som besøgende. På et plejehjem skal man forholde sig til alvorlig sygdom, alderdom og døden ikke kun ens eget familiemedlems, siger hun og fortsætter:

Nogle familiemedlemmer kommer til at føle sig magtesløse, og frivillige vil ofte hellere besøge personer, de kan tale med på mere lige fod. Mange plejehjemsbeboere lider af demens. Stemningen på nogle plejehjem kan også være præget af kedsomhed og begrænsende rammer, og så kan det være svært at lade fantasien blomstre til aktiviteter og gøremål, som har betydning for den gamle beboer og for en selv.

SFI-forsker Rikke Nøhr Brünner er medforfatter til en rapport om livskvalitet på plejehjem og mener også, at de få besøg fra pårørende kan forklares med, at det er svært at kapere livets forfald.

Besøgene stopper måske ikke brat fra den ene dag til den anden, men i takt med at både det fysiske og kognitive forfald sætter ind hos det menneske, man kender på plejehjemmet, bliver det ikke længere sjovt at komme på besøg. Mennesker i dag kommer på plejehjem, fordi de ikke længere kan klare sig selv, og en stor del af beboerne har demens i større eller mindre grad. Det kan måske godt få nogle pårørende til at tænke, at hvis der er fællessang om tirsdagen, så behøver vi i hvert fald ikke komme på besøg der, siger Rikke Nøhr Brünner.

LÆS OGSÅ: Ældre skal vækkes på samlebånd

Men de manglende besøg kan have en stor konsekvens for de ældre, påpeger cand.med. Jens Kronborg Djernes, der netop har forsvaret sin doktordisputats om svækkede ældre patienter med depression.

Manglende besøg og følelsen af ensomhed kan forøge risikoen for depression blandt plejehjemsbeboerne. Det er meget magert kun at få besøg en til to gange årligt, og det vil formentlig betyde, at man føler sig skuffet over tilværelsen og over dem, der ikke kommer på besøg. Men jeg synes ikke, det er overraskende, at mange af de gamle på plejehjemmene bliver svigtet af de pårørende. De unge har så travlt, og i Danmark har ældre på plejehjem ikke en særlig høj status, siger Jens Kronborg Djernes.