Ældre skal vækkes på samlebånd

Et spareforslag i Helsingør Kommune vil, hvis det vedtages, forringe plejehjemsbeboeres livskvalitet

Et spareforslag i Helsingør Kommune vil, hvis det vedtages, forringe plejehjemsbeboeres livskvalitet. Illustrationsfoto.
Et spareforslag i Helsingør Kommune vil, hvis det vedtages, forringe plejehjemsbeboeres livskvalitet. Illustrationsfoto. Foto: .

Slut med indflydelse på egen vækning og sengetid for plejehjemsbeboere, som ikke selv er i stand til at stå op. I stedet skal vækning og sengelægning ske efter vilkårligt nummer. Sådan lyder et kontroversielt spareforslag, som er i spil i Helsingør Kommunes budgetforhandlinger, skriver Frederiksborg Amts Avis.

LÆS OGSÅ: Mere end hver tredje beboer på landets plejehjem får aldrig besøg

Som en del af en varslet besparelse i 2013 på ældre- og socialområdet på ikke mindre end 34,5 millioner kroner foreslår forvaltningen i Helsingør Kommune, at man går tilbage til tidligere tiders såkaldt rundevækning, hvor personalet starter i den ene ende af plejehjemmet og slutter i den anden med vækningen uden individuelle hensyn.

En omlægning ville give en årlig besparelse på omkring 4,6 millioner kroner, og spare 1,5 medarbejdere pr. 60 beboere, fremgår det af forslaget, som indgår i det prioriteringskatalog, som indgår i byrådspolitikernes kommende budgetforhandlinger.

Der er tale om et kontroversielt forslag, fremgår det også af papiret, som er blevet drøftet i Helsingør Kommunes Socialudvalg. Embedsmændene lægger da heller ikke skjul på, at der er tale om en besparelse, som klart vil betyde en serviceforringelse for plejehjemsbeboerne.

Der er ikke tvivl om, at færre medarbejdere på dagvagt vil medføre, at flere beboere må vente til langt ud på formiddagen med at få hjælp til at komme op, hedder det i sagsfremstillingen. Det fremgår også, at beboere kan risikere at blive lagt i seng før aftensmaden.

Både Ældrerådet i Helsingør og de ansattes medarbejderrepræsentanter er rystede over forslaget.