I hvert fald næsten et geni

Forfatteren Carsten Jensen er elsket og hadet, men ikke til at undvære. I morgen fylder han 60 år

Carsten Jensen, der i morgen fylder 60 år, er født i Marstal på Ærø. –
Carsten Jensen, der i morgen fylder 60 år, er født i Marstal på Ærø. –. Foto: .

Carsten Jensen var hurtigt på tasterne, da han sidste år i en mail til denne skribent takkede ja til at medvirke i et stort interview i Kristeligt Dagblad om Tolstojs Krig og fred.

Jeg siger ja og tusind tak. Det vil jeg meget gerne. Og så et helsides-interview! Wouw! skrev Carsten Jensen få minutter efter forespørgslen.

Den øjeblikkelige entusiasme forvandlede sig dog hurtigt til en mere ydmyg tilgang til emnet. Han forberedte sig i dagevis inden interviewet, så der stak gule sedler op overalt i det store værk, da han endelig blev interviewet og betroede sig og fortalte, at han følte sig som en eksaminand.

LÆS OGSÅ: Livet er en åben slagmark

Måske viser det netop to sider af manden, som mange beundrer, og andre elsker at hade. Altid kampklar, men altså også med en mere forsigtig flittighed, der blandt andet har resulteret i flere prisvindende romaner.

Da han i april 2012 modtog Søren Gyldendal Prisen, var det dog ikke for sin forsigtighed; men tværtimod for sin ufortrødne vilje til at være en rød klud og en sten i skoen i samfundsdebatten. Han fik prisen for sit samlede forfatterskab, der blandt andet tæller rejseskildringerne Jeg har set verden begynde, Jeg har hørt et stjerneskud og den populære roman Vi, de druknede, der skaffede ham læsere i alle aldre og politiske lejre.

Anderledes var det med den fornemme svenske Olof Palme-pris, som han fik i 2010 for sin engagerede og skarpe stemme. En pris, som nogle var rasende over, at netop han fik.

For mens nogle betragter ham som en klog og skarp samfundskritiker, kalder andre ham ondskabsfuld og urimelig.

Politikerne Pia Kjærsgaard, Bertel Haarder og Anders Fogh Rasmussen har om nogen følt Carsten Jensens skarpe pen, for de har med hans ord indført racismen i det danske samfund, det danske sprog, de danske sind og de danske sjæle.

Men Carsten Jensen har heller ikke holdt sig tilbage for at kritisere venstrefløjen.

Litteraturmagisteren slog igennem som kritiker ved Politiken. Inden havde han anmeldt bøger på Information, men da Politiken satte den unge mand med det store talent til at spidde kulturpersonligheder, tv-pinger og politikere, fik danskerne øjnene op for hans pen. Det gjorde ham ifølge Ritzau nærmest til kult i visse kredse.

Han har også været tilknyttet Aktuelt, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Berlingske Tidende, hvor han dog ikke faldt i den daværende chefredaktions smag, hvilket resulterede i, at han og avisens debatredaktør forlod avisen.

Carsten Jensen er født i Marstal på Ærø, hvor han efter eget udsagn havde en lykkelig barndom, der stoppede brat, da familien flyttede til Aalborg, og han til en ny skole, da han var otte år.

Herefter stod den på mobning og ensomhed. Som teenager fandt han i stedet selskab og selvtillid i at læse stor og svær litteratur. Og da han for eksempel allerede læste Krig og fred som 13-årig, var det mest, fordi han havde læst i sin mors Søndags-B.T., at en 12-årig dreng blev udråbt til geni, fordi han havde læst bogen i den alder:

Jeg tænkte, at det var for sent for mig, men jeg ville i hvert fald bevise for mig selv, at jeg næsten var et geni, som Carsten Jensen selv har fortalt i Kristeligt Dagblad. Nu er han selv ved at skrive på en stor krigsroman, der dog ikke udspiller sig i Rusland, men i Afghanistan; en krig, han før har skrevet om i både kronikker og et manuskript til teaterstykket En dag i Helmand.