Assads fald kan koste kristne livet

Kristen masseflugt kan meget vel blive resultatet, hvis det syriske regime falder, siger ekspert. Flere kristne familier har allerede forladt landet, mens resten planlægger deres flugt.

Syriske kristne deltager i en gudstjeneste i december 2011.
Syriske kristne deltager i en gudstjeneste i december 2011. Foto: LOUAI BESHARA Denmark.

Ødelagte huse. Gader i flammer. Og 120.000 kristne flygtninge. Sådan så situationen ud i foråret, da de kristne kvarterer i Homs blev jævnet med jorden. Og det scenarie kan meget vel gentage sig i resten af Syrien, hvis regimet falder.

Ingen ved, hvem der vil træde ind i det vakuum, der opstår, hvis Bashar al-Assad falder. Og det kristne mindretal i Syrien har grund til at frygte, at sunni-muslimerne og andre grupper ønsker at hævne sig på dem, hvis situationen pludselig vender, siger Sune Haugballe, lektor i Mellemøststudier ved Københavns Universitet.

LEDER:Beskyt Syriens mindretal

Selvom det langt fra er alle kristne, der støtter op om Bashar al-Assads regime, har de fleste imidlertid svært ved at se et alternativ, som ikke vil skade minoriteternes position i Syrien. Mange er flygtet til nabolandene, mens andre er i gang med at opkøbe lejligheder uden for landet, så de har et sted at tage hen, når og hvis regimet falder.

Regimet har beskyttet de kristne, og mange kristne har støttet regimet. Derfor associerer resten af befolkninger de kristne med regimet, siger Sune Haugbølle.

Han mener imidlertid, at det er vigtigt at omverdenen er opmærksom på de kristne i Syrien.

Ikke alle kristne har støttet det morderiske regime, og det kan ende helt galt, hvis minoriteterne gøres til syndebukke for Assads handlinger, siger Sune Haugbølle.

Biskop Antoine Audo fra Aleppo frygter en gentagelse af forårets skrækscenarie og er ikke i tvivl, at Syriens kristne mindretal har brug for hjælp udefra.

Folk er desperate. De er bange for, at anarkiet vil betyde, at bevæbnede mænd trænger ind i de kristne kvarterer, som de gjorde i Homs, siger han ifølge et interview foretaget af Christian Today

Biskoppen hævder at de kristne syrere skrækslagne.

Til hans gudstjeneste søndag var kirken kun halvt fuld, fordi de kristne var bange og derfor blev derhjemme.

Selvom biskop Antoine Audo primært er bekymret for de kristne, er han også opmærksom på, at andre syrer vil komme i klemme, hvis Bashar al-Assad bliver tvunget til at gå af.

Det er ikke kun de kristne, der befinder sig i en meget farlig situation, nogle muslimer gør også alle dem der bliver set som sympatisører med regimet, siger han.