Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne

Både imam Abdul Wahid Petersen og overrabbiner Bent Lexner afviser, at omskæring af drengebørn kan erstattes af et andet ritual, som nogle har foreslået. foto: Frédéric Cirou/AltoPress /Colourbox.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

For jøder er omskæring af drenge både afgørende religiøst, kulturelt og socialt. For muslimer medfører omskæring guddommelig velsignelse – men ikke straf, hvis man undlader at gøre det

Simon Aisen betegner sig selv som ateistisk jøde. Alligevel valgte han og hustruen Sandra Aisen fra Hellerup at omskære deres søn Theodore. Det var en beslutning, der føltes hel naturlig.

”Det var ikke en hellig pligt for os, som om Gud stod og kiggede os over nakken, men derimod i respekt for den kulturarv, vi er en del af, og som man har praktiseret i jødiske familier i årtusinder. Vi følte også, at vi havde et ansvar i en større sammenhæng for at give noget videre til vores søn og introducere ham for den samme kultur og arv, som vi selv er en del af,” siger Simon Aisen.

Ægteparret fik en jødisk læge til at foretage omskæringen i stedet for en rabbiner. Mest for at give sig selv ”større ro i maven”, forklarer Simon Aisen, der dog tror, at en uddannet rabbiner ville havde foretaget omskæringen lige så dygtigt som lægen.

LÆS OGSÅ: Lægeforeningen er imod omskæringsforbud

Annonce
Omskæringen er et enormt vigtig ritual for jøder, forklarer overrabbiner Bent Lexner, der igennem de sidste 40 år har stået for et utal af jødiske omskæringer.

”Det er afgørende for jøder at være omskåret, men det er ikke afgørende at være omskåret for at være jøde,” siger han og uddyber:

”Det er oprindeligt et religiøst påbud, som står i 1. Mosebog, hvor Abraham i sin pagt med Gud skal omskære sine efterkommere på ottende dag efter fødslen. Hvorfor det er sådan, kan der være mange årsager til, som vi jo ikke kan spørge vor Herre om. Men vi kan konstatere, at jødiske drenge er blevet omskåret igennem de seneste 3000 år frem til i dag. Mens andre jødiske påbud, som for eksempel de mange spiselove, ikke nødvendigvis bliver overholdt af alle jøder i dag, er omskæringen et af de påbud, der stadig overholdes af rigtig mange, fordi dets betydning rækker ud over det religiøse. Det er et meget stærkt kultur- og identitetstegn, ja næsten et stammetegn, og vil man være en del af det jødiske fællesskab, bliver man omskåret.”

Også inden for islam omskærer man drengebørn. Det er et religiøst dekret, som er nævnt i koranen, og som ligesom i jødedommen stammer helt tilbage fra Abrahams pagt med Gud, forklarer imam på Nørrebro Abdul Wahid Petersen.

Derfor har omskæring af muslimske drenge til en vis grad også fået en kulturel og social dimension med tiden, fordi det er forekommet så længe blandt muslimer, men det er først og fremmest et religiøst anliggende. Og det er faktisk ikke påkrævet for at være muslim, siger Abdul Wahid Petersen.

”Det hører til den kategori, der hedder sunna, som er en profetisk tradition. Det vil sige, at der er en guddommelig belønning for at gøre det, men ikke straf for at undlade at gøre det. For eksempel fraråder nogle muslimer voksne konvertitter at blive omskåret, fordi det er langt mere traumatisk at blive omskåret som voksen end som barn,” siger Abdul Wahid Petersen.

Både han og Bent Lexner afviser, at omskæring af drengebørn kan erstattes af et andet ritual, som nogle progressive jøder er fortalere for.

”Der står jo, at forhuden skal fjernes, og det kan man ikke gøre med for eksempel et prik,” siger Bent Lexner med henvisning til forslaget om et symbolsk nålestik.

Han sammenligner den jødiske omskæring med barnedåben i folkekirken.

”Ville det være okay, hvis der kom et forbud mod at døbe folk? Det er givetvis på samme niveau, og ligesom i barnedåben er det også forældrene, der tager beslutningen om omskæring på børnenes vegne,” siger han.

Alligevel er der dog afgørende forskelle i sammenligningen.

”Modsat kristendommen, hvor man skal døbes for at være kristen, er man det i jødedommen pr. automatik, hvis man har en jødisk mor. Man skal hverken betro sig eller konfirmeres til jødedommen. Det kan ikke fratages én. Om man tror eller ej er ligegyldigt. Du skal ikke stå til regnskab for andre end dig selv og vor Herre,” siger Bent Lexner og tilføjer:

”De, som ikke overholder de jødiske regler om for eksempel omskæring, er ikke nødvendigvis dårligere mennesker, for det er vejledende råd, som vi har fået til at leve vores liv efter.”

Hvis Simon og Sandra Aisen fik endnu en søn, er de dog overbeviste om, at han skulle omskæres:

”Snittet tager ét sekund, og barnet græder i 10 sekunder. Det er højst udramatisk. Jeg har ikke fortrudt det, men jeg ville have fortrudt, hvis jeg ikke havde gjort det, og min søn ville omskæres som 18-årig, fordi han gerne ville videregive den jødiske tradition, og derefter måtte igennem to-tre smertefulde måneder.”

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

omskæring af drengebørn

Anne Mette, publiceret d.02/08 19:56 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
Når jøder udtaler at omskæring svarer til dåb for kristne gør de sig skyldige i en uvidenhed om dåben. Børn der døbes får ikke hakket et stykke af Guds skaberværk væk. Nej, det ved enhver jøde udmærket, men de har ikke en argumentation der tåler dagens lys. Måske tror de at vi andre er så ubegavede, at vi ikke aner hvad det handler om. Som med al anden fanatisme er argumenter som vand på en gås.
Jøder er overbeviste om egen ret til første parket i himmerrige, men sexuelt er omskårne mænd dårlige i en seng. Så kan man jo sublimere sig til selvværd med en masse fine titler.
Link

hvad mener du ?

OlgaF, publiceret d.03/08 10:30 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
ACJ skrev:
I må heller ikke give dem gift, som gør dem syge (kemo), eller give dem voksnes blod eller stikke dem med kanyler og sprøjte sygdom ind i dem, og I må ikke gøre dem til andet end ubehjælpelige demokratiske automatrobotter og automatsocialister.

Giver du dermed grønt lys for at omskæring af drenge og andre overgreb er helt i orden, bare det er religiøst betinget ?
Hvis du IKKE mener det, så synes jeg du skulle skrive, hvad du mener, og ikke bare vælte vrangen ud i bitterhed. Dette her er jo ikke prædikestolen* en søndag formiddag, og jeg ved, at du kan udtrykke dig klart, hvis du vil.

*der vrøvles meget ofte ganske uforpligtende fra prædikestole - mod både øst og vest.
Link

Sv. hvad mener du ?

søren jessen, publiceret d.03/08 12:46 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
OlgaF skrev:
ACJ skrev:
I må heller ikke give dem gift, som gør dem syge (kemo), eller give dem voksnes...

Der er den lille forskel på dåb og omskæring, at ingern dør af at blive døbt.
Der er heller ingen der skal indlægges på Rigshospitalet bagefter, og ingen skal resten af liver døje med deformerede kropsdele som følge af dåben.
Link

sv. hvad mener du ?

OlgaF, publiceret d.03/08 13:12 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
Søren Jessen skrev:
Der er den lille forskel på dåb og omskæring, at ingern dør af at blive døbt.

Det ved jeg - mon ikke det er ACJ du skulle skrive dette til ?
Link

Sv. sv. hvad mener du ?

søren jessen, publiceret d.03/08 22:25 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
OlgaF skrev:
Søren Jessen skrev:
Der er den lille forskel på dåb og omskæring, at ingern dør af at blive...

Det var en fejl, at jeg fik det anbragt der.
Det skulle bare være en oplysning i al almindelighed.
Link

Sv. omskæring af drengebørn er børnemishandling

ACJ, publiceret d.04/08 14:59 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
MIS skrev:
Hvad får dig til at sammenligne livreddende medicin med skamfering, misbrug og indoktrinering ? Helt ærligt ? Det virker afstumpet.


Nej, hvad der er afstumpet, er at gøre forældre, som rent faktisk kærer sig om deres børn og deres velbefindende (og mere end bare helbred) gør nogle ting, som de finder vigtige i forhold til deres liv og deres liv sammen et større fællesskab end blot det ene individ.

Baggrunden for omskæring af drenge, er i og for sig den samme som med dåben.

Man kan altid diskutere metode og hvor meget og hvor lidt - hvad der er hensigtsmæssigt helbredsmæssigt.
Jeg skal ikke have nogen børn omskåret, men at begynde at kalde det amputering og skamfering og så videre - DET er afstumpet, for det viser faktisk en ree uvidenhed.

Livreddende medicin? Ja, nogle gange er det livreddende, andre gange er det livsforlængende, men andre gange var det gjort i bedste mening, dog uden resultat.

Der findes ikke andet end indiktrinering, spørgsmålet er blot hvilken indoktrinering - en man selv er for, eller en man selv er imod.
Link

Sv. hvad mener du ?

ACJ, publiceret d.04/08 15:06 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
OlgaF skrev:
Giver du dermed grønt lys for at omskæring af drenge og andre overgreb er helt i orden, bare det er religiøst betinget ?


Nej. Man kan ikke gøre komplekse problemstillinger til ukomplekse problemstillinger med sort-hvide svar. Men umiddelbart nej.

Hvis du IKKE mener det, så synes jeg du skulle skrive, hvad du mener, og ikke bare vælte vrangen ud i bitterhed. Dette her er jo ikke prædikestolen* en søndag formiddag, og jeg ved, at du kan udtrykke dig klart, hvis du vil.


En reaktion på afstumpethed kan være en ny form for afstumpethed, blot med en sarkastisk distance. Hvad jeg mener, når jeg egentlig harcerer imod mangel på omtanke, er faktisk sagen uvedkommende.

Giv mig en debattør som vejer for og imod, og jeg vil gå ind på lige vilkår og give mine for og imod og nå en konklussion.

Og så er bitterheden jo ikke fra mig. Jeg har blot sendt den tilbage over hegnet.
Link

Sv. hvad mener du ?

OlgaF, publiceret d.04/08 15:31 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
ACJ skrev:
En reaktion på afstumpethed kan være en ny form for afstumpethed, blot med en sarkastisk distance. Hvad jeg mener, når jeg egentlig harcerer imod mangel på omtanke, er faktisk sagen uvedkommende.

Du risikerer blot at komme til at lide af samme slags "præstesyge" som Karenerfaren - en masse opgylpning af kvababbelser som reelt ingenting siger, udover at det blot kan virke som en smule forargelse . Det er det samme mange præster gør på prædikestolen med alle deres "strøtanker", uden at komme med noget konkret. Jeg ved at du kan gøre det bedre, og håber at du vil læse dette på en positiv måde, som det er ment på.
Link

Sv. hvad mener du ?

ACJ, publiceret d.04/08 15:48 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
OlgaF skrev:
Du risikerer blot at komme til at lide af samme slags "præstesyge" som Karenerfaren - en masse opgylpning af kvababbelser som reelt ingenting siger, udover at det blot kan virke som en smule forargelse . Det er det samme mange præster gør på prædikestolen med alle deres "strøtanker", uden at komme med noget konkret. Jeg ved at du kan gøre det bedre!


Som jeg skrev, så er det formen, jeg angriber - og så er min mening om en konkret sag irrelevant.

Jeg tror, at du skal prøve at tage prædikestolen hver søndag og et par hverdage. Så kan vi se, hvor konkret du altid kan være.
Jeg ved, at du kan gøre bedre end disse småligheder, også selvom det er varmt som bare pokker.
Link

Sv. hvad mener du ?

OlgaF, publiceret d.04/08 16:03 (for 8 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: Omskæring er for jøder, hvad dåben er for kristne
ACJ skrev:
Som jeg skrev, så er det formen, jeg angriber - og så er min mening om en konkret sag irrelevant.

nej den er ikke irrelevant, jeg vil gerne høre din direkte mening om tvungen omskærelse af småbørn!

Jeg tror, at du skal prøve at tage prædikestolen hver søndag og et par hverdage. Så kan vi se, hvor konkret du altid kan være.

følger lønnen med ? Faktisk kan jeg godt forstå, hvis det kan være svært altid at være konkret og velformuleret - især når teksten altid er bunden, og ikke altid nem at kommentere. Men så kunne prædikenens længde evt. tilpasses. Et helt kvarter eller længere får ingen i Himlen - nok snarere det modsatte. Nogle gange tænker man virkelig: Hold nu din mund præst, der ER ikke mere at sige! (ikke dig).

Venlig hilsen, olgapolka@stofanet.dk
Link
Mere:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7   Næste

flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 2. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 3. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 4. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 5. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 6. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​