Kunstnere er samfundets seismografer

Grevinde Cath Danneskiold-Samsøe sætter en dyd i at dyrke kunsten og de konstante forandringer i den. Lige nu ser hun frem til at slutte ferien af med Copenhagen Opera Festival, som begynder i morgen

”Efter min mening skal kultur byde på oplevelser i særklasse og give appetit og trang til at udvide vores kulturelle horisont,” siger grevinde Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe, som den 10. august præsenterer den første danske udstilling med malerier af kunstneren Hannu Palosuo. –
”Efter min mening skal kultur byde på oplevelser i særklasse og give appetit og trang til at udvide vores kulturelle horisont,” siger grevinde Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe, som den 10. august præsenterer den første danske udstilling med malerier af kunstneren Hannu Palosuo. –. Foto: Søren Staal.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Jeg læser altid flere bøger på en gang. Så min seneste store læseoplevelse består af fire bøger: Sarum af Edward Rutherfurd, Dispatches from the Former Evil Empire af Threlkeld, biografien Steve Jobs af Walter Isaacson og Katekismus i kristendom børnelærdom for voksne af Jan Lindhardt.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Der er mange! Men jeg fik en meget anderledes oplevelse med bogen Silk af Alessandro Baricco. Det er en følelsesladet og stærk bog, som udfordrer og tager læseren ud på en form for erotisk litterær rejse.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

En god afslutning på ferien er Copenhagen Opera Festival, som løber fra den 27. juli til og med den 3. august. I år præsenteres 35 opførelser inden for flere forskellige genrer, og man kan opleve opera mange steder i det københavnske byrum, både på teatre, gader, slotte, pladser og i Tivoli.

LÆS OGSÅ: Familiens første pladespiller har været med til at forme mit liv

Dette lever måske ikke helt op til en alt for kyndig opera-connaisseurs krav, men efter min mening er det den ultimative måde at formidle operas komplekse univers til et bredt publikum på og især til nybegyndere. Her kan familier med børn også opleve opera sammen, på mere afslappet vis og forhåbentlig få appetit til på sigt at udforske operaens store og magiske ordforråd på de store operascener i verden.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Den årlige kunstbegivenhed Art Basel, som jeg i mere end 20 år har deltaget i, tror jeg, er en af mine største kulturoplevelser den har øget min afhængighed af at dyrke kunsten så meget, som jeg gør. Der samles det bedste af den internationale kunst i højeste museumskvalitet. Der er et kæmpe fokus på samtidskunst, og man oplever interaktive dialoger, der inspirerer og flytter ens kulturelle horisont. Men der skal ikke tages fejl af formålet med begivenheden. Det er ikke alene en kulturbegivenhed, men også hardcore business. Og det fascinerer mig dybt. Art Basel illustrerer på perfekt vis kunstuniverset som et fænomen, der forener det filantropiske, intellektuelle og forretningsmæssige på en unik måde. Beslutter man sig for at besøge Art Basel i 2013, så anbefaler jeg, at man allerede nu booker både fly og især hotelværelse for at sikre sig pladsen! Det er en af de mest eftertragtede kunstoplevelser i verden.

Hvem har du senest været til koncert med?

Det er alt for længe siden, jeg har været til en koncert. Det må have været en galla­premiere i anledning af dronning Ingrids jubilæum for to år siden. De sidste års arbejdsprogram har ikke givet mig plads til det. Men det er en dårlig undskyldning, for det handler jo blot om at prioritere rigtigt. Jeg håber, at jeg snart får rettet op på det. Til gengæld dyrker jeg flittigt opera.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Kunsten. Der er nærmest konstant store forandringer på den internationale samtidskunstscene, og hvis vi ikke følger med, risikerer vi at miste forbindelsen til contemporary art (samtidskunsten, red.) og blive låst fast i de tidligere kunstepoker. Alle kunstepoker er eminent vigtige, men kultiverede mennesker bør lade sig udfordre af de hurtige forandringer, som sker nu. Kunstnere er samfundets seismografer og formår som de allerførste at illustrere forandringer i vores eksistens. Efter min mening bør vi som individer tilføje noget til samfundet i vores levetid og gøre en forskel. Det mindste af det er at åbne sig for alt det nye, reflektere og inkludere det i sit liv.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Personligt bryder jeg mig ikke særlig meget om cirkus, selvom jeg har set nogle skønne fotografier og fascinerende film om cirkusvandringer og det barske liv for cirkusartister, især dem fra Østeuropa. Men det er nok de eksotiske elementer, som fascinerer mig mere end formålet med cirkus.