Troen spiller kun en lille rolle i USAs præsidentvalg

Ny undersøgelse viser, at de to præsidentkandidaters religiøse tro spiller en meget lille rolle hos vælgerne i USA forud for efterårets præsidentvalg

Præsidentkandidaterne Barack Obama (foto) og Mitt Romneys religiøse tilhørsforhold er ikke afgørende for udfaldet af præsidentvalget i USA i november.
Præsidentkandidaterne Barack Obama (foto) og Mitt Romneys religiøse tilhørsforhold er ikke afgørende for udfaldet af præsidentvalget i USA i november. . Foto: colourbox.com.

Mange amerikanere aner ikke, hvilken trosretning præsident Barack Obama og den republikanske kandidat Mitt Romney bekender sig til. Og hos dem, der godt er klar over, at Romney er mormon og Obama er kristen, spiller troen, ifølge en ny undersøgelse foretaget af det uafhængige forskningscenter Pew, en meget lille rolle.

LÆS OGSÅ: Til morgenbøn med Obama

81 procent af de adspurgte erklærede over for Pew, at de ikke har noget problem med, at Mitt Romney er mormon. 40 procent var slet ikke klar over Mitt Romneys tro.

I alt mener et lille mindretal på 13 procent, at det er problematisk, at Romney er mormon. Den nuværende præsident, Barack Obama, er lidt mere udfordret 17 procent af de interviewede mener, at hans tro er et problem. Det skyldes blandt andet, at mange republikanske vælgere stadig er overbeviste om, at Obama er muslim og ikke kristen, som tilfældet er. Antallet af amerikanere, der mener, at Obama er muslim, er steget siden præsidentvalget i 2008.

For Haris Tarin fra Muslim Public Affairs Council (Det Muslimske Råd for Offentlige Anliggender) er det et tegn på, at religion rent faktisk spiller en rolle i amerikansk politik. I hvert fald når det gælder om at miskreditere en modkandidat.

At 17 procent af amerikanerne tror, at Obama er muslim, betyder, at der eksisterer en skræmmekampagne, siger Haris Tarin.

Han er samtidig bekymret for, at tallene nu vil få Barack Obama til endnu en gang at bekræfte sin kristne tro.

Jeg håber ikke, at Obama vil benægte, at han er muslim. Det er med til at styrke ideen om, at islam bruges som noget nedværdigende, siger han til det franske nyhedsbureau AFP.

Men Pew-undersøgelsen understreger, at de to politikeres tro ikke spiller nogen afgørende rolle, til trods for at hele 67 procent af de adspurgte mener, at det er vigtigt at landets præsident har en stærk religiøs overbevisning.

Republikanere og hvide evangelister støtter Mitt Romney, hvad end de måtte mene om hans tro, og demokrater og sekulære er i opposition til ham uden at angive hans religion som årsag, står der i Pew-rapporten.

Der findes dog en hård kerne af republikanere, som har et problematisk forhold til Romneys tro. Denne gruppe stemmer stadig på Romney, men siger i undersøgelsen, at de ikke støtter ham helhjertet. Med andre ord mangler de entusiasme for hans kandidatur.

Det kan vise sig at blive afgørende på valgdagen, hvor de vælgere, der støtter en kandidat på en overbevisende måde, også er dem, der med størst sikkerhed beslutter sig for at stemme.

I øjeblikket fører Obama med 50 procent mod Romneys 43 procent, og hvad angår vælgere, der støtter helhjertet, fører Obama med 32 procent mod Romneys 15 procent.

Pew-undersøgelsen blev foretaget mellem den 28. juni og den 9. juli 2012 blandt 2973 amerikanere, hvoraf 2373 er registrerede vælgere.

Undersøgelsen har en fejlmargin på 2,3 procent.