Obama trækker Kina-kortet

USA tror, at en hård Kina-kurs vil være populær, skriver Malcolm Fraser, tidligere australsk premierminister

"Obamas regering forestiller sig formentligt, at en hård linje overfor Kina vil udløse vælgerstøtte hjemme i USA", siger tidligere Australsk premierminister Malcolm Fraser.
"Obamas regering forestiller sig formentligt, at en hård linje overfor Kina vil udløse vælgerstøtte hjemme i USA", siger tidligere Australsk premierminister Malcolm Fraser. Foto: MICHAEL NELSON Denmark.

Kan nogen siddende amerikansk præsident (og konkret præsident Barack Obama) blive genvalgt under de nuværende dårlige økonomiske forhold i landet? Dette spørgsmål bliver mere og mere relevant at stille op til præsidentvalget i november.

Skylden for USAs misere ligger ganske vist entydigt hos Obamas forgængere: hos Bill Clinton, som opfordrede den amerikanske centralbank til ikke at overvåge finansmarkedet, og hos George W. Bush med hans dyre krige, som øgede landets gæld massivt. Men på selve valgdagen vil mange (om ikke de fleste) amerikanere se bort fra nyere historie og stemme mod den siddende præsident.

LÆS OGSÅ: Obama skærper tonen over for Kina

Med det in mente kan det ikke overraske, hvis Obama og andre i hans regering prøver at få fokus over på andre emner end de økonomiske for at få gang i præsidentens valgkamp. Nationale sikkerhedsproblemer generelt og især den udfordring, som Kina udgør, kan vise sig egnede til formålet.

Obama har ført en fast udenrigs- og forsvarspolitik for at sige det mildt særligt i Mellemøsten og Stillehavet. Han har blandt andet godkendt langt flere ubemandede droneangreb end Bush i sin tid, udvidet sikkerhedstjenesternes granskning af amerikanernes privatliv, godkendt domfældelse af terroranklagede foretaget af militærdomstole og undladt at lukke Guantánamo-basen.

Hertil kommer, at USA øger sin tilstedeværelse i stillehavsområdet på et tidspunkt, hvor landet i forvejen har mere militærmagt i regionen end alle andre lande tilsammen. 60 procent af hele USAs flåde er nu udstationeret i stillehavsområdet. Både USA og Australien benægter, at der er tale om en inddæmningspolitik rettet mod Kina. Men faktum er, at det øgede fokus på Asien og Stillehavet sker på et tidspunkt, hvor Kina gør sig klar til et lederskifte. Obamas regering forestiller sig formentlig, at en hård linje over for Kina vil udløse vælgerstøtte hjemme i USA. Under store internationale begivenheder og kriser har amerikanerne sjældent stemt imod en siddende præsident. Men har Obama nu også taget højde for, hvor provokerende hans politik er for Kina?

Intet af det, jeg her siger, skal forstås derhen, at stillehavsregionen ikke har brug for USA. Men skønt amerikanerne tydeligvis har en vigtig rolle at spille i regionen, burde USA efterhånden have lært, at landets politiske mål næppe kan opnås med militære midler.

Kineserne ønsker ikke selv, at amerikanerne forlader det vestlige Stillehav, for det ville gøre mindre lande i området omkring Kina endnu mere utrygge ved Kinas magt. Kina er modent nok til at forstå dette. Men en amerikansk militær opbygning er en anden sag.

Det er en farlig tid ikke kun økonomisk, men også strategisk. Vi må virkelig prøve at få svar på, om Obama forsøger at trække Kina-kortet for at få de amerikanske vælgere over på sin side. Hvis det er hensigten, er det et meget farligt træk.

Australien bør sige til USA, at det vil vi ikke være med til. Flere og flere australiere er begyndt at så tvivl om, hvor klogt det egentlig er med vores nære strategiske bånd til USA. Når vi håber på stabilitet og fred, må vi måske sætte vores lid til Kinas uvillighed til at lade sig provokere. Kineserne forstår udmærket det spil, der bliver spillet. Jeg tror, at de vil holde sig på sidelinjen under den amerikanske valgkamp.

Oversat af Sara Høyrup

Malcolm Fraser er tidligere premierminister for Australien