Han insisterer på livet

Hospitalspræst på Rigshospitalet Christian Juul Busch holder fast i håbet og arbejder til stadighed for at lindre alvorligt syges lidelser. I morgen fylder han 60 år

Hospitalspræst Christian Juul Busch har arbejdet med sjælesorg hele livet. –
Hospitalspræst Christian Juul Busch har arbejdet med sjælesorg hele livet. –. Foto: Peter Kristensen.

Døden er ikke et problem, man kan løse. Den er en eksistentiel byrde, sagde Christian Juul Busch i et interview med Kristeligt Dagblad for små 10 år siden. Og hver dag på Rigshospitalet i København kæmper han for at gøre denne byrde lidt lettere at bære for patienter og pårørende:

Jeg holder fast i håbet, siger Christian Juul Busch selv om sit arbejde som hospitalspræst.

LÆS OGSÅ: Nedskæringer rammer hospitalsklovne

Håbet gør opstand mod den virkelighed, der er. At håbe er at insistere på livet.

Bortset fra at være et tillidvækkende menneske og meget vellidt blandt de forskellige faggrupper på Rigshospitalet er Christian Juul Busch netop god til at insistere, fortæller en kollega:

Man kan endda kalde ham stædig, siger han og husker, hvordan Christian Juul Busch engang gik ind i kampen for at få renoveret Rigshospitalets kirke, der blev genindviet i 2008:

Christian kæmpede for finansieringen, men han er samtidig æstetiker og var medskaber af kirkens stilrene rum, hvor lyset er det bærende element. Hvis arkitekten er gråhåret i dag, er det nok derfor, griner kollegaen.

Christian Juul Busch læste teologi ved Københavns Universitet og blev ordineret i 1984. Hospitalspræsten er bredt folkekirkeligt funderet og lader sig inspirere af eksistentielle tænkere med Søren Kierkegaard i spidsen. Han arbejdede som præst først i Vestre Fængsel og herefter på Amtssygehuset i Glostrup frem til ansættelsen ved Rigshospitalet i 1989, men allerede som helt ung var han nattevagt på Mændenes Hjem på Vesterbro i København:

Christian har arbejdet med sjælesorg hele sit liv, og hans teoretiske viden giver en god rygmarv. Men hans styrke er det nærvær, han lægger i samtalerne med patienterne, siger kollegaen.

Fra 1990 og fire år frem underviste Christian Juul Busch i sjælesorg ved Pastoralseminariet i København og blev selv uddannet samtalevejleder ved Præstehøjskolen i 1998. Han er forfatter til adskillige artikler og lærebogs-kapitler, og i 2003 kom bogen Religion, eksistens og sygepleje, som Christian Juul Busch bidrog til sammen med sygeplejerske Marie Oved og religionshistoriker Tim Jensen.

Christian har som præst været med til at sætte det lindrende område ind i en kontekst for landets øvrige præster. Der er i dag større bevidsthed om præsters mulighed for samarbejde med andre faggrupper, siger en tidligere samarbejdspartner fra Foreningen for Palliativ Indsats, hvor Christian Juul Busch var bestyrelsesmedlem fra 1993 til 2002. Frem til 2000 var han desuden formand for Den Nordiske Forening for Palliativ Omsorg, ligesom han har været en del af Kræftens Bekæmpelses Patientstøtteudvalg.

Christian Juul Busch er optaget af at samarbejde om palliation, som er det fagområde, der handler om at lindre alvorligt syges lidelser, og han er en af initiativtagerne til Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte i Region Hovedstaden, der åbnede den 20. januar i år. Han holder desuden jævnligt kommunikationskurser for læger og sygeplejersker:

Vi lever i en tid, hvor vi ser alt som et problem, der skal løses, siger Christian Juul Busch selv.

Men for patienten er sygdommen et livsvilkår, og religionen har et unikt sprog, der kan sætte ord på magtesløsheden. Tro, ikke naturvidenskab og psykologi, kan fortælle os, hvordan vi bærer den byrde, siger Christian Juul Busch, der privat er gift med sognepræst Kirsten Sandholdt.