Kritikere: DRs ramadan-dækning giver religiøs ubalance

Medlem af DR-bestyrelsen kalder DRs fejring af muslimsk højtid for provokerende og kræver redegørelse

Med fejringen af Ramadanen på Public Service kanalen DR, mener Katrine Winkel Holm, teolog og medlem af DR's bestyrelse, at kanalen er med til at skabe en ny højtid. Samtidig efterlyser hun en opprioritering af de kristne højtider.
Med fejringen af Ramadanen på Public Service kanalen DR, mener Katrine Winkel Holm, teolog og medlem af DR's bestyrelse, at kanalen er med til at skabe en ny højtid. Samtidig efterlyser hun en opprioritering af de kristne højtider. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Danmarks Radio sætter i denne uge historisk fokus på den muslimske eid-fejring, som markerer afslutningen på fastemåneden ramadan. Gennem hele ugen holder radioens P3 forfest til eid tre timer hver formiddag, og mandag 20. august kulminerer dækningen med en eid-fest i DRs Koncerthus.

Samtidig vil P1, P2 og P4 løbende debattere ramadanen i ugens løb. Den intensive mediedækning af muslimernes største højtid får nu teolog og medlem af DRs bestyrelse Katrine Winkel Holm til at kræve en redegørelse fra DR:

LÆS OGSÅ: DR skævvrider sin religiøse dækning

Hvornår har man sidst set P3 rydde sendefladen en hel uge og lave påsketing fra 9 til 12? Jeg er med på, at DR skal dække muslimerne, men det her er på alle fire radiokanaler og meget bredere end noget, vi har set i påsken, siger Katrine Winkel Holm, som mener, at den store satsning er i strid med DRs public service-aftale, der blandt andet forpligter institutionen til at lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kultur.

Katrine Winkel Holm mener, at DR med sit initiativ er med til at indstifte en ny højtid:

Hvis der skal være balance i tingene, efterlyser jeg en tilsvarende opprioritering af de kristne højtider. Man sjusker med den kristne kulturarv og opprioriterer den muslimske. .

LÆS OGSÅ: Kritikere: DRs ramadan-dækning giver religiøs ubalance

Lars-Peter Melchiorsen, der er landsformand for mediebrugerforeningen KLF, Kirke & Medier, er enig i, at den intense eid-dækning er udtryk for religiøs skævvridning.

Selvfølgelig skal muslimernes fest afspejles i DRs sendeflade. Til gengæld forventer vi, at den kristne påskefest vil få en mindst lige så markant synlighed i DR næste år. Påskefesten er kristendommens vigtigste højtid. Alligevel lever påsken en stilfærdig tilværelse i de danske medier, siger Lars-Peter Melchiorsen.

LÆS OGSÅ: Nu venter vi så på DRs påskefejring. DR bør synliggøre en højtid, som har betydet meget i dansk historie og kultur

DR-direktør Morten Hesseldahl afviser kritikken:

Kristendommen får selvfølgelig generelt en langt mere omfattende dækning end islam i Danmarks Radio, da Danmark er et kristent land. Men der er 250.000 muslimer i Danmark, og deres virkelighed skal vi også skildre. Det er et spørgsmål om dannelse. Vi åbner dørene for nogle af de kulturelle aspekter af islam, og vi missionerer ikke, siger Morten Hesseldahl.

DR-direktøren betegner kravet om, at påsken skal have samme dækning som ramadan, som en ubegribelig mangel på generøsitet.