Spanien brænder

Spanien står i flammer, og ilden tvinger indbyggerne i de ramte områder til at forlade deres hjem

I år har Spanien haft tre gange så mange store brande som sidste år, det vil sige brande, der ødelægger mere end fem kvadratkilometer.
I år har Spanien haft tre gange så mange store brande som sidste år, det vil sige brande, der ødelægger mere end fem kvadratkilometer. Foto: GERMAN G. LAMA.

Det har været et helvede. Vi kunne se, hvordan ilden rykkede nærmere og omringede os.

Sådan fortæller et vidne fra byen Valle Gran Rey på vestsiden af den kanariske ø La Gomera. Inden det kom så vidt, nåede hun at tage sin fem måneder gamle baby under armen og flygte ned i havnen, hvor to færger lå parat til at evakuere hende og resten af byens borgere.

LÆS OGSÅ: Brandmand er død under spansk skovbrand

I alt måtte 5000 af øens 20000 indbyggere bringes i sikkerhed for de flammer, der indtil nu har raseret en tiendedel af La Gomeras areal. Selvom ilden stadig er løs, har omkring halvdelen fået lov at vende tilbage, mindst et halvt hundrede af dem for at konstatere, at deres huse er brændt ned med husdyr, kæledyr, møbler og inventar.

For en måned siden gik det ud over Tenerife, i sidste uge naboøen La Palma og nu er La Gomera også ramt af nogle af de værste skovbrande i årtier. Men de Kanariske Øer er ikke nogen undtagelse. Også den iberiske halvø har oplevet usædvanligt mange brande i år. Indtil nu har flammerne ødelagt knap 1400 kvadratkilometer, et område større end Lolland, og i alt er fem mennesker omkommet.

I år har Spanien haft tre gange så mange store brande som sidste år, det vil sige brande, der ødelægger mere end fem kvadratkilometer.

Årsagen er først og fremmest de høje temperaturer på omkring 40 grader, der har udtørret landskabet, så blot et lyn eller et henkastet cigaretskud kan skabe en brand. Dertil kommer en balstyrisk vind, der har kompliceret slukningen. Også den økonomiske krise spiller ind, fordi den har tvunget myndighederne til at skære ned på antallet af brandslukningsfly, materiel og brandfolk. Men den vel nok vigtigste årsag er den gradvise affolkning fra land til by. Selvom størstedelen af de spanske skove er private, opfylder mange ejere ikke kravet om at sørge for at lave brandbælter og stier, så ilden ikke kan brede sig.